Selecteer een pagina

25 simpele zelfvertrouwen tips die je direct kunt gebruiken

door | 30-mrt-2019 | Succes | 0 Reacties

Ben je soms onzeker? Dan ben je zeker niet de enige. De oorzaak van onzekerheid is vaak te zoeken in dat je bang bent om te mislukken, of bang bent voor de reacties van anderen. Doe ik het goed? Wat gaan de anderen hier nu van denken? Het is belangrijk dat deze angst wordt overwonnen. Zelfvertrouwen staat hierbij centraal. Het geloof in jezelf moet dan opnieuw aangesterkt worden om je dromen waar te maken. Het is de kunst om jezelf sterk te gaan voelen in onzekere situaties.

Je kunt twee soorten onzekerheden onderscheiden. Enerzijds is er het respect van anderen op je zelfbeeld. Daarnaast moet je ook genoeg in jezelf geloven. Ze beïnvloeden wel allebei je zelfbeeld.

Hoewel je er misschien aan twijfelt, je kan je zelfvertrouwen écht vergroten. In dit artikel geven we jou 25 simpele zelfvertrouwen tips die je direct kunt gebruiken mee om meer controle te krijgen over je leven. De zelfvertrouwen tips zijn een hulpmiddel waarmee je aan de slag kunt gaan. Kies er een paar uit en ontdek zelf of ze werken. Je zal sneller dan je verwacht sterker in je schoenen staan!1. Verzorg jezelf

Deze eerste tip lijkt misschien vanzelfsprekend. Het maakt wel degelijk een groot verschil om een paar minuten extra in de badkamer te staan om jezelf mooi te maken, om je huid te verzorgen of om te genieten van een verfrissende douche. Hierdoor kun je je zelfvertrouwen al een extra stimulans geven.

 

2. Kleed je mooi aan

Vaak halen we onze mooiste outfit pas boven voor een speciale gelegenheid. Eigenlijk kun je op een doordeweekse dag ook dat mooie jurkje aan. Wat is er leuker dan een compliment te krijgen van ‘wat zie jij er goed uit vandaag’? En laat het duidelijk zijn. Je mooi kleden hoeft daarom niet duur te zijn. Iets waar jij je goed in voelt en in straalt is perfect!

 

3. Photoshop je zelfbeeld

Je hebt nu eenmaal een bepaald beeld van jezelf. Dat beeld beïnvloedt ook je zelfvertrouwen. Bekijk het beeld dat je hebt als een foto. Een foto pas je aan als je er niet helemaal tevreden over bent. Dat werkt hetzelfde in hoe jij jezelf ziet. Je kan het wijzigen. Vind je het niet goed of onvoldoende? Pas het dan aan.

 

4. Denk positief

Het glas is half vol of half leeg. Het is maar hoe je het bekijkt. Buig je negatieve gedachten om naar positieve. Je zal merken dat je je snel beter voelt. Richt je op zaken die goed gaan en je bent het zonnetje in huis. Elke negatieve gebeurtenis heeft ook een positieve kant. Leer deze te ontdekken en je zelfvertrouwen zal snel vergroten.

 

5. Weg met negatieve gedachten

Dit item hangt nauw samen met het voorgaande. Toch is het belangrijk om hier afzonderlijk bij stil te staan. Je moet bewust omgaan met je gedachten en acties. Ben je onzeker, twijfel je aan jezelf of heb je een negatieve ervaring meegemaakt? Alles is relatief. Breng de positieve kant en gedachten naar de voorgrond en verban het negatieve.

 

6. Leer jezelf kennen

De volgende uitspraak is voor deze tip heel typerend: om je vijand te verslaan, moet je hem eerst kennen. Deze uitspraak kunnen we perfect toepassen in deze context. Zie je onzekerheid als je vijand die je wilt verslaan? Leer jezelf beter kennen. Denk na over jezelf, over je beperkingen en je sterktes. Luister naar je gedachten en vraag je af waarom je die gedachten hebt. Stel je de kritische vraag of deze gedachten echt wel de negatieve invloed verdienen. Maar sta vooral stil bij waar jij goed in bent. Het zal je zelfvertrouwen verbeteren.

 

7. Reageer positief

Naast het positief denken is positief reageren minstens zo belangrijk. Je bent wat je doet. Dus als je bepaalde acties wilt veranderen, doe het dan ook positief. Actie nemen is de sleutel tot het versterken van je zelfvertrouwen. Wees positief naar jezelf, maar ook naar je medemens toe en merk het verschil.

 

8. Wees aardig en mild

Behandel jezelf eens als iemand anders waar je ontzettend veel van houdt. Een hartsvriendin die je positief zou aanmoedigen om het beste uit zichzelf te halen. Doe het dan ook bij jezelf. Het is een geweldige gedachte om je zelfvertrouwen te ontwikkelen.

 

9. Wees voorbereid

Herinner jij je nog je gevoel na een slecht examen? Als je voor die proef niet of onvoldoende gestudeerd hebt, kun je jezelf niet goed praten. Echter, als je hiervoor echt je best hebt gedaan, hoef je jezelf niets te verwijten. Zie het leven als examen. Bereid je goed voor en voel je nadien meer zelfzeker.

 

10. Ken je principes en leef ernaar

Je zal in het leven wel een paar principes nastreven. Breng deze in kaart en leef er ook naar. Mocht je deze niet kennen, dan zal je je stuurloos voelen. Maak er daarom werk van. Je vergroot je zelfvertrouwen door je vast te klampen aan datgene waarin je gelooft. Ze bepalen je grenzen. Opkomen voor deze grenzen zorgt voor karakter. Dat karakter krijgt dan weer meer zelfvertrouwen.

 

11. Praat langzaam

Denk aan een gezaghebbend persoon. Heb je al gemerkt hoe langzaam en zelfverzekerd die persoon overkomt? Door langzaam te praten, laat je je zelfvertrouwen zien. Probeer het maar een paar keer. Je zal je sterker voelen. Simpel toch? Je moet alleen niet gaan overdrijven en te langzaam spreken. Op een gewoon tempo, maar zeker niet te snel.

 

12. Sta recht

Denk dat je hoofd vast hangt aan een touw. Dat het touw je hoofd naar boven trekt. Je lichaam zal zich recht trekken. Deze houding geeft je zelfzekerheid een duw in de rug. Ook als je een pluim krijgt: veeg deze niet weg, maar recht je rug en accepteer het. Je zal zeer zelfzeker overkomen.

 

13. Verhoog je competentie

Word expert in iets en voel je sterker. Doe het stap voor stap. Bouw je ervaring op en verhoog zo je competentie. Wil je bijvoorbeeld een goede schrijver zijn? Begin dan niet onmiddellijk met een boek, maar oefen elke dag een stukje. Dat doe je door het schrijven van een blog of korte verhalen. Hoe meer je schrijft, hoe beter het zal worden en hoe zekerder jij je zal voelen.

 

14. Stel een doel voorop en werk er naartoe

Een groot plan dat je niet kunt waarmaken zal je zelfvertrouwen zeker niet verhogen. Integendeel. Stel daarom een doel dat haalbaar is. Werk er naartoe en besef hoe goed het voelt als je dat doel bereikt hebt. Stel nadien meer en meer doelen en probeer deze allemaal te bereiken.

 

15. Verander een kleine gewoonte

Voer een kleine gewoonte in, iets wat je al lang van plan was. Deze hoeft echt niet groot te zijn. Neem je bijvoorbeeld voor om elke dag tien minuten te lezen of om vijf minuten vroeger op te staan. Doe dit een maand lang. Als het je gelukt is, zal je trots zijn op jezelf en bijgevolg vol energie zitten.

 

16. Leg je focus bij oplossingen

In onze maatschappij wordt er vaak probleemgericht gedacht en gewerkt. Er gaat iets fout en we kijken naar wat er verkeerd gegaan is en hoe we dit op kunnen lossen. Een ander insteek is om te gaan kijken naar wat er goed ging. Deze positieve aanpak zal je meer doen focussen op het positieve. Je zal je er veel beter door voelen.

 

17. Glimlach

Wat is er mooier dan een glimlach? Je voelt je stukken beter en het heeft een positieve invloed op jou en je medemens. Wat zou het leven mooi zijn, mocht iedereen al lachend rondlopen. Probeer deze zeker eens. Het werkt echt.

 

18. Doe aan vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid. Tal van wetenschappelijke onderzoeken hebben dit aangetoond. Vrijwilligerswerk zorgt daarnaast ook voor sociale contacten en houdt eenzaamheid op een afstand. Wat kan jou een beter gevoel geven dan het helpen van anderen? Doen dus.

 

19. Wees dankbaar

Dankbaarheid maakt je gelukkig. Het is één van de zelfvertrouwen tips waar je niet veel voor hoeft te doen. Kan jij je het gevoel voorstellen bij het krijgen van een onverwacht cadeau? Dat geluksgevoel krijg je als je dankbaar bent. Noteer elke dag een paar dingen waar jij die dag voldoening van had. Na een tijd hoef je geen lijst meer te maken, maar komt het geluksgevoel vanzelf. Dankbaar kan je zijn om de meest eenvoudige dingen. Je zal sneller positieve zaken oppikken en je veel zelfverzekerder voelen.

 

20. Oefen, oefen, oefen

Wil je echt iets veranderen aan je oude gewoonte, dan moet je jouw lichaam herprogrammeren. Als je écht iets wil, dan kan dat ook bereikt worden. Wil je een nieuwe manier of handeling gaan doen en ook invoeren? Oefen dan dagelijks je nieuwe gewoonte. Beloon jezelf ook als je hiermee bezig bent. Je zal snel merken dat deze nieuwe werkwijze na een tijdje een nieuwe gewoonte geworden is.

 

21. Verrijk jezelf met kennis

Kennis verwerven is één van de sterkste manieren om sterk in het leven te staan. Hiermee bedoelen we niet dat je terug naar de schoolbanken moet. Nee, kennis kan je ook opdoen uit het alledaagse leven. Door met mensen te praten, door te lezen, abonneer je op een tijdschrift van je interesses,… Het internet speelt hierbij vandaag de dag ook een zeer grote rol.

 

22. Werk je to-do lijst weg

Als je veel dingen aan je hoofd hebt, blijven al deze dingen in je gedachten hangen. Maak een lijst met wat er nog moet gedaan worden. Neem elke dag tien minuten de tijd om één van deze zaken af te vlaggen. Je zal merken dat dit zeer veel voldoening geeft. Je zal er een goed gevoel aan overhouden en je lijstje wordt alsmaar korter.

 

23. Word actief

Als je iets wil bereiken in het leven zal je daar ook iets moeten voor doen. Deze dingen komen nu eenmaal niet vanzelf uit de lucht vallen. En zoals de uitdrukking ons zegt, wie niets doet, niets mis doet. Dat maakt ons nu net sterker. Uit onze fouten leren we. We komen geen stap vooruit als we ganse dagen in onze zetel blijven zitten.

 

24. Werk stap voor stap

Ook al heb je een zeer groot en uitdagend project af te werken, is het verstandig om hier stap voor stap aan te werken. Het heeft geen zin om je hier onmiddellijk en volledig in te gooien. Bekijk het liever stap voor stap. Deel het grote project op in kleine stukjes. Het zal je een beter overzicht geven en dus ook meer houvast. Dat komt alleen je zelfvertrouwen ten goede, want stuk voor stuk vlot kunnen afwerken geeft jou een positief gevoel. Het motiveert je zeker om ermee door te gaan.

 

25. Orde en netheid

Rommel is chaos, orde is rust. Daarmee hebben we al een heel belangrijk punt aangehaald. Zorg er steeds voor dat alles mooi opgeruimd is. Een huis dat er netjes bij ligt zal je rust brengen. Je hoeft nergens meer aan te denken. Je kan eindelijk eens tijd nemen voor jezelf, zonder je ergens zorgen over te moeten maken.

Mensen die onzeker zijn over zichzelf hebben vaak een negatief zelfbeeld. Het is belangrijk dat zij niet in een negatieve spiraal terechtkomen. Daarom is het goed om stil te staan bij bovenstaande zelfvertrouwen tips. Draai je negatieve gedachten om in positieve. Heb lef en pas de 25 simpele zelfvertrouwen tips die je direct kunt gebruiken toe. Je zal snel merken hoe sterk je in het leven kan staan. Je hoeft je voor niets of niemand meer weg te steken. Je mag zeker en vast gezien en gehoord worden.