Waarom ondernemen? [15 redenen om voor jezelf te beginnen]

Michel
Updated: 25/05/2019

Waarom ondernemen? Het is zeker een intense weg om in te slaan, met hoogte- en dieptepunten. Maar het is wel een hele interessante weg.

Er zijn zeker heel veel boeken over geschreven en online zijn er ook heel veel artikelen over dit onderwerp te vinden. Ongeacht de reden of het doel, in ieder mens schuilt wel een ondernemer, in welke vorm dan ook. Maar ieder mens is wel verschillend ten opzichte van elkaar.

Waar de ene persoon een probleem ziet, is het voor een ander een uitdaging of een mogelijkheid om tot zaken te komen. Ieder mens kijkt weer anders tegen dingen aan, en daarom zijn er ook zo ontzettend veel verschillende bedrijven.
Een ondernemer is in ieder geval uit op groei in bijvoorbeeld vrije tijd of financiën

Waarom ondernemen en voor jezelf beginnen

Ondernemen is een automatisme maar geen automatische piloot. Het open houden van de ogen, en continu alert zijn maakt een zelfstandige tot een succes.
Het is niet zo dat het wiel telkens opnieuw uitgevonden moet worden, maar wanneer er zich kansen voordoen is het tijd om actie te ondernemen en niet op de bank te blijven zitten.

Een collega zal niet te hulp kunnen schieten wanneer iemand in zijn of haar eentje aan het ondernemen is.
De zaken zelf in de hand hebben hoort erbij, dus alle gevolgen horen er voor een zelfstandige ook zeker bij. Het zelf moeten regelen van alle zaken is iets wat mensen graag willen wanneer het over ondernemen gaat.

Ondernemen gaat niet over onkosten maken en warm worden van een zogenaamd belastingvoordeel, maar over het opbouwen en laten functioneren van een bedrijf, ongeacht de grootte. Want er moet graag wel meer dan alleen het bekende brood op de plank komen.

15 redenen waarom ondernemen een goed idee is!

1). Hobby wordt beroep

Of er nu een boek is geschreven, een webwinkel met sjaals uit Noorwegen gestart wordt, of dat er een online administratiekantoor door iemand wordt opgericht, een reden voor een start als zelfstandige kan zijn dat de hobby is doorgegroeid en inkomen genereert.

De grap is dat iemand op dat moment geen hobby meer heeft, want het is veranderd in werk. Maar dat maakt dan niets meer uit. Het is juist heel erg dankbaar wanneer een passievolle hobby uitgroeit tot beroep. Het hebben van passie voor het werk maakt het werk aantrekkelijker, en het levert een heel goed gevoel op.

2). Het normale dagritme van 9 tot 5 past niet bij een persoon

Meerdere oorzaken kan het hebben dat een persoon niet in de cultuur past van de banen van 9 uur 's morgens tot 5 uur 's middags. Of het nu om het op tijd verschijnen gaat of het niet kunnen werken in een hiërarchie, de redenen kunnen zeer verschillend zijn.

Dit kan zo zwaar wegen dat een persoon geen andere mogelijkheden ziet en voor zichzelf gaat beginnen. De drijfveer kan zo sterk zijn dat het mogelijk is dat een persoon zich dan juist wel optimaal kan ontplooien, en veel genoegdoening uit het werk en het leven kan halen, met het zichzelf voorzien van werk en inkomen.

3). Flexibiliteit in werktijden

Waarom ondernemen - flexibiliteit in werktijden

Het willen ontvluchten van de files kan al een reden zijn om de infrastructuur van een leven om te gooien. Het kansloze filerijden, elke dag weer, kan iemand tot het uiterste drijven. Niet alleen het vermijden van de files, maar ook het indelen van de eigen werktijden is iets wat bij heel veel mensen goed past.

'S ochtends om 5 uur willen beginnen en overdag tussendoor even wandelen of sporten wordt allemaal door de zelfstandige ondernemer zelf ingedeeld.
Het is niet zo dat er maar 40 werkuren in een week zitten. Het is voor een ondernemer mogelijk om zoveel uren te maken als men zou willen en aankunnen, en in de week passen.

4). Een onbeperkte groei van eigen vermogen

Bij een baan via een werkgever ligt een salaris vaak vast. Er is wel ruimte voor groei, maar die ruimte is beperkt. Soms kan er meer worden verdiend door bonussen, maar dat is niet altijd het geval. Een salaris betaald per uur, mag niet worden vergeleken met een ondernemer die goederen per stuk verkoopt.

Of het nu om 1 kist met appelen gaat of over 100, het levert aan het einde van de werkdag nogal een verschil met het geld op in de portemonnee. Ongelimiteerd geld verdienen is voor een zelfstandige de weg naar financiële vrijheid. Het genereren van een passief inkomen is natuurlijk de wens van ieder mens.

5). De opbouw van het eigen pensioen

Waarom ondernemen - de opbouw van het eigen pensioen

In deze tijd is niets ongewoon. Pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen schilderen de prachtigste plaatjes voor over pensioenen, maar er zijn ook mensen die er hun eigen ideeën op na houden.

En deze zelfstandigen trekken zo hun eigen plan voor een degelijke pensioenopbouw. Een zelfstandige ondernemer kan op zijn of haar eigen manier zo prettiger werken aan het eigen pensioen, zonder tussenkomst van derden.

Het is belangrijk dat de pensioenopbouw niet wordt vergeten tijdens het ondernemerschap, want opeens is het zover dat het tijd en zaak is geworden om te genieten van het pensioen waarvoor zo hard is gewerkt.

6). Eigen werkgever, zelf beslissen (waarom ondernemen ondernemers!)

Niet iedereen kan tegen het werken in een hiërarchie. Het voor jezelf beginnen is dan zeker een uitkomst. Het gaat om de energie en de passie die in het eigen bedrijf moet worden gestoken. Geld is een belangrijke factor in het geheel wat ervoor moet zorgen dat de rekeningen worden betaald om op eigen benen te kunnen blijven staan.

De vrijheid om zelf alle beslissingen te kunnen nemen is niet voor iedereen weggelegd, want er moet wel worden gepresteerd. Een werkgever heeft te maken met ziekte en ziekteverzuim maar dat ligt voor bijvoorbeeld een eenmanszaak toch net iets anders.
Er bestaan inkomensverzekeringen die er voor zorgen dat er een bepaald bedrag wordt uitgekeerd wanneer wegens ziekte werken onmogelijk is. Het is belangrijk voor een ondernemer om hier zeker van op de hoogte te zijn. Voorkomen is absoluut beter dan genezen wanneer het om het betalen van de maandelijkse rekeningen gaat.

7). Geen collega's

Het niet hebben van collega's kan voor mensen een verademing zijn. Het niet kunnen of willen omgaan met de issues van een ander kan iemand doen besluiten om voor zichzelf te beginnen. Het voordeel is dat de ergernissen van de werkvloer verdwijnen omdat er geen personen zijn die deze veroorzaken.

Het nadeel is echter dat er in het geval van goede en leuke collega's samen vaak meer energie is, dan iemand die in zijn eentje aan het werk is. Gemotiveerd zijn en blijven is een belangrijke kwestie en soms lukt dat beter zonder collega's.

8). Iets willen nalaten

De interne drang hebben om iets te presteren kan ook een goede reden zijn om te gaan ondernemen. Of het nu over het schrijven van een boek gaat of het willen bouwen van een groot bedrijf, iets tastbaars nalaten op deze aarde voor de kinderen of voor de wereld in het algemeen is niet vreemd.

Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat bruggen en kunstwerken gebouwd waar de kleinkinderen van de ontwerpers nog steeds met trots naar kijken, en gebruik van maken. Van boeken tot aan computerprogramma's, ergens een stempel op kunnen drukken voor herkenning is mens eigen.

9). Mensen helpen

Natuurlijk is het mogelijk om liefdadigheidswerk te verrichten, maar wanneer iemand zelfstandig gaat ondernemen brengt het toch ongemerkt ook werk voor anderen met zich mee. Wanneer iemand een schildersbedrijf begint moet er toch verf worden ingekocht bij een groothandel.

Het inkopen zorgt voor meer arbeid want de groothandel heeft er weer een zelfstandige klant bij, die ook weer voor een grotere afzet zorgt. Omdat er ongelimiteerd geld wordt verdiend, is er natuurlijk ook een boekhouder nodig die de administratieve afhandelingen in goede banen leidt.
Zelfstandig gaan ondernemen is net als een steen die in het water wordt gegooid. De cirkels naar buiten worden steeds groter, en zo kan een bedrijf zich ook ontwikkelen en anderen helpen.

10). De innerlijke drang om zelfstandig te zijn, dit is waarom ondernemen niet voor iedereen is

Niet alles is uitgesproken zwart en wit. Het is heel goed mogelijk dat een persoon die alleen werkt heel goed met anderen overweg kan. Het is niet vanzelfsprekend dat iemand altijd bij een club of een team wil horen.

Het zelf willen leiden van een bedrijf is natuurlijk ook een goede reden om zelfstandig zaken te gaan doen. Waarom ondernemen? Dat is dus een vraag waarop meer dan 1 antwoord mogelijk is, en waar mensen uren over kunnen praten.

11). Sterk willen worden

Als zelfstandig ondernemer krijgt men te maken met personen en instanties die iets willen. Gebruikt worden als speelbal is dus een agendapunt voor de zelfstandige. Het is belangrijk om jezelf te verweren en in te dekken wanneer het nodig is.
Profiteurs die een slaatje willen slaan uit het harde werk van een ander moeten kort worden gehouden. Het zelfstandig zaken doen helpt hier zeker bij!

Jezelf weerbaar maken en verbaal kalm blijven is een absolute aanrader. Zo kun je ook uit slechte situaties toch als winnaar naar voren te komen. Er zijn vele kreten en spreuken over het zakenleven met alle ups en downs erin verwerkt, waar een kern van waarheid overal wel in te vinden valt.

Weet je wat de 5 grootste mythes zijn over beginnen met ondernemen?

12). Vervelen is absoluut onmogelijk

Het hebben van een eigen bedrijf is net als een boot die constant in beweging is en onderhoud nodig heeft. Er valt altijd wel iets te doen. In een bedrijf is het bijvoorbeeld niet alleen de bestellingen de deur uit zien te krijgen, maar het opruimen van eventueel verpakkingsmateriaal hoort er ook bij.

Voor het verscherpen van bijvoorbeeld de inkoop van een bedrijf is er tijd nodig om onderzoek te doen, en dat moet naast de gewone werkzaamheden plaatsvinden. Dus hoe dan ook, er valt altijd wel iets te doen. Geld en vrijheid zijn daarom zeker de goede motivators die mensen ook zeker in beweging houden.

13). Het voelt niet als werk

Een modeontwerper die op zijn of haar gemak tot diep in de nacht zit te tekenen heeft een innerlijke drang om aan het werk te zijn.
Alleen voelt het voor deze mensen niet als werk. Het is een automatisme om bezig te zijn met hetgeen wat ze ontzettend graag doen. De ene dag zal absoluut gemakkelijker gaan dan de andere dag, maar dat geldt voor iedereen in elk vakgebied.

14). Heel veel voldoening

Vanuit een klantenkring worden aanbevolen bij andere mensen en daar werk uit genereren geeft bijzonder veel voldoening. Op deze manier ongelimiteerd geld kunnen verdienen onder eigen beheer is een mooie ervaring.

Erkenning krijgen voor verrichte werkzaamheden en daarnaast ook nog eens geld verdienen is een compleet verhaal. Het werk moet voor zich spreken en dan ontstaat er vanzelf een cashflow, waaruit vanzelf weer nieuw werk ontstaat. Na 3 jaar teruggebeld worden door een klant met een nieuwe aanvraag is een dankbare zaak. Op deze manier wordt de band met het eigen bedrijf alleen maar sterker en zo ook de drang om te blijven presteren.

15). De eigen infrastructuur

Ongelimiteerd geld verdienen lukt met het organiseren van een eigen infrastructuur. Geld en vrijheid bieden de mogelijkheden om nog meer geld en vrijheid te creëren en bij het goed managen ervan er goed van te kunnen genieten.
Vrijheid is goud waard en het kunnen indelen van een eigen levenspatroon geeft nog meer diepgang. Het inrichten van een eigen wereld is weer een totaal andere beleving dan werken voor een werkgever. Het achterna willen jagen van de eigen dromen kan er zeker voor zorgen dat iemand voor zichzelf gaat beginnen met het starten van een bedrijf.

Waarom ondernemen? Het is een grote beslissing!

Waarom ondernemen - het is een grote beslissing

De meerdere redenen waarom ondernemen zo belangrijk is voor mensen valt niet in een paar woorden samen te vatten. Vrijheid is waarschijnlijk 1 van de belangrijkste drijfveren in het geheel. Het hebben van zelfdiscipline en het sterker worden in het uitvoeren van meerdere taken dragen bij aan het leren van goed ondernemerschap.
Legio cursussen worden aangeboden en het is altijd goed om op te blijven letten, want misschien zitten er wel waardevolle tips tussen. Het tussen de regels door kunnen luisteren bij wat andere mensen of collega's te zeggen hebben kan een hele hoop goede informatie opleveren.

Het is tevens belangrijk om wel een fijne boekhouder te zoeken die alle zaken met bijvoorbeeld de belastingdienst kan afhandelen. Op deze manier hoeven er nooit onduidelijkheden te ontstaan en kan er gewoon rustig en zelfverzekerd worden doorgewerkt.
Ondernemen in 2019 is erg interessant omdat er op allerlei gebieden veel ontwikkelingen plaatsvinden waar werkgelegenheid uit ontstaat. Online valt er veel te ontdekken en te leren om op een veilige manier te ondernemen. En om te communiceren is het internet helemaal gemakkelijk. Of een bedrijf diensten per uur verkoopt of artikelen per stuk, ondernemen is spannend en leuk en het houdt een mens scherp. Schouders eronder want er is maar 1 weg, en die is vooruit!

Populair in de categorie: Succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.