Succesvol worden? (13 stappen) uit Think and Grow Rich + Boekreview

Michel
Updated: 05/04/2020
Think and Grow Rich Book

Succesvol worden is niet voor iedereen weggelegd! Of kan toch iedereen succes bereiken?

Napoleon Hill heeft decennialang onderzoek gedaan naar de methoden van de meest succesvolle mensen. Deze methoden heeft hij beschreven in het boek ‘Think and Grow Rich’. 

Of je nu wel of geen diploma of werk hebt, dat maakt niet uit. Want ik ga je vertellen welke 13 stappen jij kunt zetten om succesvol te worden!

Zelfhulpboek

Think and Grow Rich

Think and Grow Rich is een zelfhulpboek geschreven door Napoleon Hill (auteur) in 1937. Het boek is geïnspireerd door de meest succesvolle ondernemers en zakenmensen in de Verenigde Staten. Andrew Carnegie (één van de rijkste business-mensen ooit geleefd) was één van deze inspiratiebronnen voor "Think and Grow Rich".

Table Of Contents

Wie was Napoleon Hill?

Wie was Napoleon Hill

Napoleon Hill werd in 1883 geboren in een drop genaamd Pound in Virginia, USA. Toen hij 13 jaar was startte hij met schrijven voor lokale kranten. Zijn carrière zette zich voort in de vorm van met name freelance banen, totdat hij Andrew Carnegie interviewde. Deze gebeurtenis was het begin van een 20-jaar durend onderzoek naar de methoden die de meest succesvolle mensen gebruikten om hun succes te behalen. Hij heeft zijn bevindingen uit dit onderzoek beschreven in het boek ‘Think and Grow Rich’, waarmee hijzelf zeer succesvol is geworden. Napoleon Hill overleed in 1970. 

De bekendste quotes van Napoleon Hill vind je hier.

1) Verlangen: het startpunt van alle prestaties

Succesvol worden verlangen

Wat is hetgeen dat jij het meest verlangt boven alle andere dingen? Een krachtig verlangen om een bepaald doel te bereiken bestaat uit 2 typen van motivatie:

 1. “Pull” motivaties
 2. “Push” motivaties

Bij “pull” motivaties is de uitkomst van het bereiken van dat doel zo krachtig dat je naar dat doel toe getrokken wordt, terwijl “push” motivaties ervoor zorgen dat het niet ondernemen van actie zulke negatieve gevolgen heeft dat je gepusht wordt om actie te ondernemen.

Napoleon Hill beschrijft de mindset die je moet hebben om succesvol te worden in 5 verschillende gebieden:

 1. Carrière 
 2. Leiden
 3. Geld
 4. Falen
 5. De verlangens van andere mensen

Carrière 

Binnen je carrière is het belangrijk om bij jezelf na te gaan hoe je kunt groeien in je carrière. Maar dit vraagt natuurlijk wel wat van je. Zo denken de meeste mensen als volgt: ‘Wat krijg ík?’ Denk hierbij aan salarissen en andere arbeidsvoorwaarden als een auto van de zaak etc. Maar als je denkt ‘hoe kan ik groeien binnen mijn positie of bedrijf?’ dan zal je veel verder komen. Misschien is je huidige baan niet passend voor jou, maar kun je aan de slag in een andere organisatie of een ander bedrijf. Als je echt wil groeien in je carrière komt die salarisverhoging ook sneller om de hoek kijken.

Leiden

Veel mensen willen direct een leider zijn. In welk vak of welke situatie dan ook. Maar het probleem is dat ze niet weten wat ze dan precies moeten doen. Dus wat van belang is, is dat je eerst leert om te volgen. Zo kun je een al bestaande leider volgen en kun je ervaring opdoen. Denk hier eens over na: hoe wordt jouw carrière (of andere ambitie) beïnvloed als je eerst leert van iemand die aan de top staat van wat jij wil bereiken?

Geld

Napoleon Hill beschrijft een aantal stappen waar je je aan kunt houden als je verlangens hebt op het gebied van geld. Dit zijn 6 stappen:

 1. Zorg dat je onherroepelijk bent als het gaat om de hoeveelheid geld of welk type baan je verlangt.
 2. Bepaal exact wat jij wil geven of aanbieden om de hoeveelheid geld te krijgen die jij verlangt.
 3. Bepaal een exacte datum wanneer jij je gewenste hoeveelheid geld wil bezitten.
 4. Creëer een definitief plan om je verlangens waar te maken. Begin hier gelijk mee.
 5. Schrijf op hoeveel geld je wil bezitten, binnen welke tijdslimiet dit moet lukken, wat jij wil geven of aanbieden om dat geld te krijgen en beschrijf je plan waarmee dit je gaat lukken. Zorg ervoor dat je dit opschrijft en dus niet typt op een laptop. Als je het opschrijft blijft het beter in je hoofd hangen.
 6. Lees elke dag als je opstaat en als je naar bed gaat je briefje met alles wat in stap 5 beschreven is. Zo train je je geest om intrinsiek te geloven dat jij dit gaat bereiken.

Falen

Je hebt niet gefaald als je iets geleerd hebt. Als iets niet lukt, kijk hier dan rustig op terug en evalueer waarom het niet gelukt is. Let erop dat je hier niet emotioneel bij wordt. Je kunt namelijk niet rationeel nadenken als je emoties bij de gedachten betrokken zijn. Zorg dat je dit leermoment gebruikt om te groeien naar een betere versie van jezelf.

“Every failure brings with it the seed of an equivalent success."

- Napoleon Hill

De verlangens van andere mensen

Als je voor een baas werkt help je je baas om zijn of haar doelen te behalen. Maar het mooie is dat je ook jezelf helpt om je eigen doelen te halen. Dit zit zo. Als jij werk doet wat in lijn ligt met jouw doelen, dan word je steeds beter in jouw specifieke vakgebied. Ook krijg je steeds meer ervaring. Dit is positief voor vervolgstappen in je carrière.

2) Vertrouwen: de visualisatie van en het geloof in het bereiken van het verlangen

Succesvol worden vertrouwen

Vertrouwen is het beginpunt om succesvol te worden. Ook is het de lijm die ervoor zorgt dat alles bij elkaar blijft. Dit vertrouwen kan verkregen worden door bevestigingen van buitenaf en/of door herhaalde instructies naar je onderbewuste. Door ervoor te zorgen dat je positieve emoties ervaart en dat je de negatieve emoties verbant uit je leven, kan vertrouwen heel goed werken. Namelijk in de volgende manieren:

 • Vertrouwen is een antigif voor falen
 • Door in jezelf te geloven zullen anderen dit ook gaan doen. Meer mensen gaan dus in jou geloven
 • Werkgevers zoeken succesvolle en zelfverzekerde mensen die een positieve impact kunnen maken

Zelfvertrouwen creëren

Om vertrouwen in de vorm van zelfvertrouwen te creëren, kun je je naam binden aan een bepaalde uitspraak. Hierbij denk je bijvoorbeeld aan een doel die jij jezelf hebt gesteld. Schrijf deze uitspraak op, en verwerk uiteraard jouw naam erin. Dit herhaal je dagelijks voor jezelf om zo je gedachten op een positieve manier te beïnvloeden. Deze uitspraak moet een aantal dingen bevatten:

 • Jij hebt de mogelijkheid om je doel te behalen;
 • belooft jezelf om actie te ondernemen;
 • begrijpt dat je gedachten zich langzaam transformeren in hun fysieke realiteit;
 • belooft jezelf om tijd in je doel te steken zodat je gedachten realiteit zullen worden;
 • begrijpt het belang van zelfvertrouwen en belooft jezelf om minimaal 10 minuten per dag hieraan te werken;
 • zal nooit stoppen met proberen om je doelen te bereiken;
 • bent bereid om anderen te helpen, waardoor anderen ook jou willen helpen.

Dit is een vorm van autosuggestie. Hier lees je straks meer over.

Zorg ervoor dat je mensen vindt die al zijn waar jij wil zijn. Die mensen hebben dus al bereikt wat jij wil bereiken. Door die mensen als voorbeeld te gebruiken, kun je heel veel leren. Ook tijdens het proces naar het behalen van je doel toe kun je die mensen als voorbeeld gebruiken om vertrouwen te houden in het proces. Herinner jezelf regelmatig dat het mogelijk is om je verlangde doel niet alleen te bereiken, maar ook te behouden!

3) Autosuggestie: het medium om je onderbewuste te beïnvloeden

Succesvol worden autosuggestie

Het principe van autosuggestie houdt in dat onze verlangens direct gecommuniceerd worden met ons onderbewuste. Dit gebeurt met een zeer groot zelfvertrouwen, zonder dat we dit doorhebben.

Dit principe kunnen we ook in ons voordeel gebruiken en ons laten helpen om succesvol te worden. Jij kan dit ook. Door je regelmatig bewust te zijn van je gedachten en verlangens kun je daarmee de absolute controle over je gedachten weer terugkrijgen. Je kunt je gedachten immers sturen. Door hiermee te oefenen kun je je onderbewuste “vertellen” wat jij graag wil bereiken en hoe je dat gaat doen. Uiteindelijk spreek je hier zelf zoveel vertrouwen bij uit, dat je verlangens werkelijkheid kunnen gaan worden. Alle keuzes die je vanaf dat moment gaat maken en alle acties die je gaat ondernemen worden namelijk bepaald door wat jij je onderbewuste hebt “verteld”. 

4) Gespecialiseerde kennis, persoonlijke ervaringen en waarnemingen

Gespecialiseerde kennis

Je wil natuurlijk dat je verlangens werkelijkheid worden. Of dit nu gaat over geld, carrière of iets anders, het principe blijft hetzelfde. Je hebt namelijk bepaalde kennis nodig om dit verlangen om te buigen naar realiteit.

Deze specifieke kennis hoef je niet direct al te bezitten. Het gaat erom dat je weet hoe je deze kennis wel kunt krijgen. Dit kan door cursussen, seminars, boeken, conferenties, YouTubefilmpjes of natuurlijk door mensen die al hebben meegemaakt wat jij wil bereiken. Hoe je aan die kennis komt maakt niet uit, als je er maar aan komt. 

Wat je ook kunt doen, is samenwerken met mensen die heel gespecialiseerde kennis hebben. Zij weten samen veel meer dan wat jij in je eentje kunt leren op de korte termijn. Die mensen kunnen je dus heel snel verder helpen. 

Zoals je je wel kunt voorstellen is het nodig om je hele leven lang te blijven leren
wil je succesvol worden. Je moet natuurlijk bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied, of je hebt een nieuw verlangen waar je aan gaat werken.

5) Verbeelding: de werkplaats van de geest

Succesvol worden verbeelding

Ideeën zijn producten van verbeelding. Ook worden deze ideeën vormgegeven door de verbeelding. Napoleon Hill heeft het over 2 soorten van verbeelding. Dit zijn synthetische verbeelding en creatieve verbeelding.

Ten eerste houdt synthetische verbeelding in dat oude concepten, ideeën of plannen opnieuw worden vormgegeven. Ten tweede houdt creatieve verbeelding in dat nieuwe ideeën worden verzonnen en waar ingevingen en inspiraties ontvangen worden.

Je kan je verbeelding bovendien uitstekend gebruiken om je doel en verlangen te bereiken. Maak een lijst met ideeën die je inspireren en waar jij je talenten kan gebruiken. Brainstorm over je verlangen en laat de rest aan je verbeelding over!

6) Georganiseerde planning: de omzetting van verlangen naar actie

Georganiseerde planning

Door alleen te hopen dat je jouw doel gaat bereiken, gaat dit natuurlijk niet gebeuren. Elke prestatie start met een groot verlangen. Dit verlangen is vormgegeven door verbeelding en uiteindelijk bereikt door een georganiseerde planning.

Geen enkel plan is perfect. Ook dat van jou en mij niet. Als je je gemaakte plan gaat uitvoeren, ga je zeer waarschijnlijk tegenslagen ondervinden. Sommige dingen lopen niet zoals gepland en dan moet je je planning aanpassen. Accepteer je tegenslag. Treur er niet te veel om. Dit heeft namelijk geen enkele zin. Je wil jezelf omringen met positieve energie. Pas je plan wat aan en zet je schouders er weer onder! Door van je gemaakte fouten te leren heb je ook weer wat ervaring opgedaan.

Geef niet op voordat jij je doel hebt bereikt. Een groot doel kan nu eenmaal niet in enkele dagen/weken/maanden/jaren behaald worden. Houd vol en denk vaak terug aan waarom je gestart bent!

7) Besluit: het meesterschap van uitstelgedrag

Succesvol worden besluit

Mensen die falen om succesvol te worden hebben vaak één ding gemeen: ze kunnen geen of niet snel genoeg besluiten nemen en veranderen vaak van gedachten. Zo kun je je niet aan een plan houden. Succesvolle mensen kunnen snel beslissingen nemen en veranderen niet snel van gedachten. Succesvolle mensen weten dus exact wat ze willen bereiken, en meestal zullen ze dit bereiken. 

Een definitief besluit nemen vraagt natuurlijk moed. Je kunt niet snel meer terug. Als je dit wel doet, zal dit vaker gebeuren. Dan is de kans dat je succesvol wordt dus veel kleiner. Dit heb je net kunnen lezen. Vrijwel iedereen heeft wel eens last van uitstelgedrag. Wil je succesvol worden, dan moet je je hier overheen zetten. 

8) Het vermogen om door te zetten: de aanhoudende inspanning die nodig is om vertrouwen op te wekken

Succesvol worden doorzettingsvermogen

Een van de grootste oorzaken van falen is het gebrek aan doorzettingsvermogen. Iedereen kan hier overheen komen, maar dit hangt wel af van hoe erg je ernaar verlangt om je doel te behalen. Als dit verlangen namelijk niet groot is, zal je veel eerder opgeven dan wanneer dit verlangen erg groot is.  Aan de basis van doorzettingsvermogen staat wilskracht. Maar onder andere de volgende factoren hebben ook invloed:

 • Definitie van je doel
 • Zelfredzaamheid
 • Definitie van je plannen
 • Nauwkeurige kennis
 • Samenwerking
 • Gewoonten

Ga goed bij jezelf na of een of meerdere van deze factoren jou kunnen hinderen in het realiseren van jouw verlangens. 

Gebrek aan doorzettingsvermogen brengt een aantal symptomen met zich mee. Ga bij jezelf na of je een of meerdere van de volgende symptomen herkent:

 • Uitstelgedrag
 • Gebrek aan interesse
 • Besluiteloosheid
 • Zelfvoldoening
 • Onverschilligheid
 • Een slap verlangen
 • Je bent bereid om te stoppen
 • Gebrek aan een georganiseerde planning
 • Je zoekt naar kortere en makkelijkere manieren
 • Angst voor kritiek

Als je merkt dat je een gebrek aan doorzettingsvermogen hebt, kun je hier wat aan doen. Napoleon Hill geeft 4 stappen om je te helpen:

 1. Ontwikkel een definitief doel, wat is gesteund door een ongelooflijk groot verlangen naar het behalen ervan
 2. Ontwikkel een definitief plan om je doel te behalen, wat zich uitdrukt in continue actie 
 3. Houd afstand van alle negatieve en ontmoedigende invloeden 
 4. Blijf verantwoording afleggen aan mensen die je aanmoedigen om je doel te behalen

9) De kracht van de 'master mind': de drijvende kracht

Master mind

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is bepaalde kennis nodig om een doel te behalen. Dit kun je doen in de vorm van een 'master mind'. Een 'master mind' is een groep mensen die als taak hebben om jou succesvol te maken en houden door jouw plannen uit te voeren. Stel jezelf de volgende vraag: “wie wil ik in mijn team hebben om mijn doel te behalen?” Niemand kan grote successen behalen zonder de kracht van een 'master mind'. 

“No two minds ever come together without, thereby, creating a third, invisible, intangible, force which may be likened to a third mind.”

- Napoleon Hill

Het doel van een 'master mind' is om bepaalde kennis om te zetten in macht, door deze kennis te organiseren in plannen en te transformeren in actie.

10) Het mysterie achter seks: transmutatie

Succesvol worden transmutatie

Seks heeft 3 verschillende mogelijkheden:

 1. Het voorzetten van de mensheid en je bloedlijn
 2. Het behoud van je gezondheid
 3. De transformatie van een middelmatig iemand naar een genie door transmutatie

Het verlangen naar seks is het krachtigste verlangen wat wij mensen kennen. Zo brengt de motiverende kracht ervan verbeeldingskracht, moed, wilskracht, doorzettingsvermogen en creatief vermogen dat mensen op andere momenten niet kennen met zicht mee. 

Deze krachten kun je in je voordeel gebruiken om succesvol te worden. Je seksdrive kan getransmuteerd worden in productieve en creatieve uitingen. Dit kan weer gebruikt worden om successen te behalen. Hier heb je wel extreem veel wilskracht en doorzettingsvermogen voor nodig. Want zoals je net hebt kunnen lezen, is het verlangen naar seks het krachtigste verlangen wat wij mensen kennen. Maar als het je lukt, zal je versteld staan van de resultaten die je kunt en zal behalen.

11) De onderbewuste geest: de verbinding

Onderbewuste geest

Je onderbewuste geest is de verbindingsschakel tussen de eindige geest van een mens en de oneindige intelligentie. Je onderbewuste geest kan gebruikt worden als medium om je verlangens te transmuteren in hun fysieke of monetaire equivalent. Maar, faal je om je eigen verlangens in je onderbewuste te krijgen, dan zullen alle gedachten die je hebt zich hier gaan bevinden. Zo ga je dus geen successen behalen en zal je niet succesvol worden.

Om je onderbewuste te controleren, moet je de gewoonte hebben om de volgende positieve emoties in je voordeel te gebruiken:

 1. Verlangen
 2. Vertrouwen
 3. Liefde
 4. Seks
 5. Enthousiasme
 6. Romantiek
 7. Hoop

Als een negatieve emotie in je bewuste aanwezig is, kan dit voldoende zijn om alle kansen op hulp van je onderbewuste te vernietigen. De volgende 7 negatieve emoties zal je moeten vermijden:

 1. Angst
 2. Jaloezie
 3. Haat
 4. Wraak
 5. Hebzucht
 6. Bijgeloof
 7. Woede 

Uiteindelijk zullen de positieve emoties je geest compleet domineren. Dit houdt in dat geen enkele negatieve emotie hiertussen kan komen.

12) Het brein: een zend- en ontvangststation voor gedachten

Succesvol worden brein

Elk menselijk brein is een zend- en ontvangststation voor de vibraties (trillingen) van gedachten. De onderbewuste geest is het ‘zendstation’ van het brein. Vibraties in de vorm van gedachten worden hier dus uitgezonden. De creatieve verbeelding is het ‘ontvangststation’. Hier worden dus vibraties in de vorm van gedachten ontvangen.

Wanneer je brein gestimuleerd wordt om een snelle mate vibratie uit te zenden, zal je geest meer open worden voor ontvangst van andere vibraties, en dus gedachten. Dit proces komt door positieve of negatieve emoties. Het overdragen van gedachten gebeurt alleen bij gedachten met een extreem hoge mate van vibratie.

13) Het zesde zintuig: de deur naar de tempel van wijsheid

Zesde zintuig

Het begrijpen van het zede zintuig kan alleen door meditatie bereikt worden. Wanneer je het zesde zintuig begrijpt, zal je waarschuwingen krijgen als er gevaren dreigen. Ook weet je wat je moet doen om hier kansen uit te halen. 

Je zesde zintuig zal nooit werken als je besluiteloos, twijfelachtig en angstig bent vanbinnen. Deze concepten zijn gerelateerd aan elkaar. Besluiteloosheid gaat over in twijfel. Deze 2 concepten samen resulteren in angst. 

De 6 basisangsten zijn:

 1. Armoede
 2. Kritiek
 3. Gezondheid
 4. Verlies van liefde
 5. Ouderdom
 6. Dood

Maar er is ook een 7e vijand, namelijk vatbaarheid voor negatieve invloeden. Je kunt jezelf beschermen voor deze vijand. Vrijwel alle succesvolle mensen doen het volgende:

 • Gebruik je wilskracht constant, totdat je immuun wordt voor negatieve invloeden
 • Zoek opzettelijk gezelschap van mensen die je beïnvloeden om te denken en handelen vanuit een positief standpunt
 • Gebruik je wilskracht om controle over je gedachten te krijgen en om je onderbewuste op een positieve manier te beïnvloeden

“Man’s thought impulses begin immediately to translate themselves into their physical aquivalent, whether those thoughts are voluntary or involuntary.”

- Napoleon Hill

Angst is niets meer dan een gemoedstoestand. Angst is gehoorzaam aan controle en richting. Je kunt jezelf dus angst, maar aan de andere kant ook moed inpraten. Gebruik deze kennis in je voordeel!

Boekreview: "Think and Grow Rich"

van: Napoleon Hill | 9781585424337 | 292 pagina's

Think and Grow Rich Boekreview

Voordat ik begon met het lezen van dit boek was ik een beetje sceptisch. Ik dacht: “Hoe kan een boek dat al zo oud is mensen nu helpen om hun doelen te behalen?"

Echter kwam ik er al snel achter dat het boek een heel goede inhoud heeft. Ik vind dat iedereen die ook maar ergens ambitie in heeft dit boek zou moeten lezen.

Dit leer je in het boek

Het is natuurlijk niet zo dat je na het lezen van dit boek ineens miljonair bent, of dat je direct wereldkampioen kan worden in jouw sport. Wel laat het boek je zien hoe sterk je gedachten jouw en mijn prestaties beïnvloeden.
Napoleon Hill heeft het boek geschreven nadat hij ruim 20 jaar onderzoek heeft gedaan naar de gewoonten van de meest succesvolle mensen van die tijd. Ik vind het super interessant om daarvan te kunnen leren.

De structuur

Napoleon Hill gebruikt in elk hoofdstuk heel veel voorbeelden om zijn theorie en bevindingen uit te leggen. Dit vond ik zelf meestal wel prettig, omdat je dan ook ziet hoe andere succesvolle mensen met bepaalde situaties zijn omgegaan. Maar soms wordt het boek wel wat langdradig. Dit komt door de vele voorbeelden. Hier moet je even doorheen, want een nieuw hoofdstuk over een nieuw onderwerp volgt vanzelf.

Om exact te kunnen begrijpen wat de belangrijke lessen zijn in het boek kan het heel slim zijn om het boek eens in de zoveel tijd nog een keer te lezen.

Conclusie

Dus al met al vind ik het een erg goed boek en zou ik het iedereen die ook maar een beetje ambitie heeft (in wat dan ook) aan willen raden! Je mindset zal veranderen en je krijgt handvaten waar je je aan vast kunt houden in moeilijke tijden!

Napoleon Hill
Napoleon
Hill

Succesvol worden: tot slot

Succesvol worden tot slot

Als je alles tot hier hebt gelezen laat je zien dat je echt succesvol wil worden! Jij kunt dus echt bereiken wat je wil bereiken. Ik hoop dat deze tips uit het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill je verder helpen bij het bereiken van je doelen! Ga ervoor en houd vol!

Populair in de categorie: Succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.