Stress op het werk! [13 tips] Hoe om te gaan met werkstress en werkdruk?

Michel
Updated: 29/01/2020

Stress op werk lijkt tegenwoordig wel uit te groeien tot een pandemie. Echter, vaak zeggen we tegen onszelf of tegen onze collega’s: ‘Het hoort erbij’, ‘zolang ik er maar voor betaald krijg’, enzovoorts.
Uitspraken die een probleem proberen goed te praten, terwijl dit probleem voor sommige mensen uiteindelijk kan bijdragen tot een burn-out.

In sommige gevallen leggen we onszelf druk op door middel van negatieve gedachten. In andere gevallen zijn externe factoren de oorzaak.

Na werktijd heb je ook nog je gadgets die je altijd bereikbaar maken en je verstand min of meer verstrengeld houden met je werk. Omgaan met stress op het werk is een ware uitdaging. Waar moet je beginnen, wil je dit probleem bestrijden?

Vind de oorzaak

Stress op het werk - vind de oorzaak

Voor elk probleem geldt dat, wanneer je er een oplossing voor zoekt, je eerst de oorzaak moet achterhalen. Waarom heb je zoveel stress? Ben je slecht in plannen? Of wordt er teveel van je verwacht op werk? Er zijn heel veel factoren die er samen voor kunnen zorgen dat jij veel werkdruk ervaart. Maak hier een lijstje van, zodat je het probleem stapje voor stapje kan oplossen.

De gedachten in je hoofd

In sommige gevallen kan het zo zijn dat het probleem alleen in je gedachten zit. Je creëert je eigen stress. Misschien bedenk je een doemscenario: ‘Wat als ik de deadline niet haal?’ Wanneer je bedenkt wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, kan dit spanningen opleveren. Wanneer je echter stopt met dit scenario te overdenken, verdwijnt de druk die je voelde.
Als de stress verdwijnt op het moment dat je aan iets anders denkt, betekent dit dat de spanningen voornamelijk gecreëerd worden door je gedachten en niet door externe factoren. Dit betekent niet dat hetgeen je voelt niet echt is, of dat het geen problemen geeft.

Vaak zijn de achterliggende gedachten dat je bang bent om te falen en dat problemen altijd zijn terug te leiden naar jezelf. Bijvoorbeeld: ‘Mijn collega mag me niet, ik zal wel iets fout hebben gedaan.’ Of ‘Ik heb deze klant niet binnen kunnen halen, iemand anders was daar waarschijnlijk wel in geslaagd.’

Bang om te falen

Dit gevoel wordt versterkt wanneer je jezelf graag identificeert met je functie. Dit betekent namelijk dat je er graag goed in wil zijn. Hoewel het veel plezier en voldoening geeft wanneer je goed bent in wat je doet, kan het ook een gestrest gevoel geven. Het weer kan namelijk elk moment omslaan.

Je hebt hard gewerkt om een goede, vrijwel perfecte reputatie op te bouwen. Als je een misstap begaat heb je waarschijnlijk het gevoel dat je gefaald hebt, dat je reputatie besmeurd is en dat je toch niet zo goed bent in je werk als je dacht. Je wil jezelf constant bewijzen en dit geeft spanningen die gecreëerd worden in je gedachten.

Relativeer je gedachten

De vraag is echter: is dit wel eerlijk? Als je baas bijvoorbeeld niet tevreden is over een project wat jij geleid hebt, betekent dit niet dat jouw werk slecht is. Verschillende mensen hebben verschillende perspectieven. Had je een andere baas gehad, dan had diegene het werk misschien wel geweldig gevonden.
Bedenk dat jij niet de enige factor bent. Betrek het niet meteen op jezelf wanneer iemand iets aan te merken heeft op een presentatie of wanneer je een klant misloopt. Misschien had de ander een slechte dag. Misschien had de klant al een ander bedrijf in gedachten en was er niets wat zijn gedachten zou veranderen. Niet alles hangt van jou af. Leg dus niet een immens hoge druk op jezelf.

Je denkt te weten wat de toekomst brengt

Een andere manier waarop we stress creëren in onze gedachten is door te denken dat alles invloed heeft op ons leven. Bijvoorbeeld: ‘Als ik deze klant niet binnenhaal dan is dat slecht voor mij.’ Dit kan door je hoofd spoken. Het hoeft echter helemaal niet waar te zijn. Stel dat die klant al je tijd zou opslokken, waardoor andere projecten falen? Of misschien loop je deze klant wel mis, maar komt er een veel betere voor in de plaats.

Jouw stresslevel wordt bepaald doordat je denkt te weten wat een positief of negatief effect gaat hebben op je baan en je leven. Gebeurtenissen kunnen echter heel anders uitpakken dan dat je aanvankelijk dacht. Het is dus belangrijk de gedachte los te laten dat je weet welke uitkomst jou gelukkig maakt. Je weet namelijk niet wat de gevolgen zijn van een bepaalde gebeurtenis en of die gevolgen positief of negatief zijn.
Als we ons werk en de gevolgen van gebeurtenissen kunnen relativeren, zal dit ons minder angst geven. Zou dit betekenen dat we hierdoor minder energie in ons werk steken? Nee. Wanneer je geen angst hebt om te falen, kun je meer genieten van je werk. Je besteedt de energie die je hebt in je werk in plaats van in je zorgen maken. Sterker nog: Wanneer je je overmatig bezorgd maakt, kan het zijn dat je minder energie in je werk wil steken.

Op het moment dat je faalt, heb je namelijk een excuus. ‘Ik heb er niet zoveel energie ingestoken.’ Hierdoor betrek je je werk minder op jezelf.

Je meet jezelf gedachten aan

Stress op het werk kan ook ervaren worden doordat je jezelf bepaalde gedachten aanmeet. ‘Ik ben stressgevoelig’ en ‘Ik kan dit niet aan’. Dit zijn slechts 2 voorbeelden van gedachten die door je hoofd kunnen spoken. Als jij echter gelooft dat deze gedachten waar zijn, dan ga je je er ook naar gedragen. Geloof je dat je stressgevoelig bent, dan word je ook gevoeliger voor stress.
Geloof je dat je het werk niet aan kan, dan kan je het ook niet aan. Door deze negatieve gedachtespiraal leg je een hoge druk op jezelf. Daarnaast kunnen je gedachten je het gevoel geven dat je niet thuis hoort in de functie die je momenteel behartigd. Het probleem ligt echter misschien niet in het feit of jij al dan niet geschikt voor die functie bent. Het probleem kan liggen in je gedachtegang. Je gaat je anders voordoen om in een plaatje te passen.

Probeer dit te voorkomen en je sterke punten te gebruiken om het beste uit jezelf te halen! Trek jezelf uit die negatieve gedachtespiraal. Anders zullen deze gedachten je blijven achtervolgen, zelfs wanneer je een andere baan neemt.

Hoe verminder je stress op het werk?

Een beetje werkstress is niet per definitie verkeerd. Het zorgt ervoor dat je je schouders eronder zet en die extra krachtsinspanning levert die een project tot een succes maken. Maar als je merkt dat je teveel druk voelt, dan is het misschien tijd om ‘nee’ te leren zeggen. Een klein woordje, maar voor velen van ons een taboe.

Bedenk echter dat je vroeg of laat steekjes gaat laten vallen als je altijd ‘ja’ zegt. Uiteindelijk eindig je misschien wel in de ziektewet, overspannen en uitgeblust. Leer dus om niet teveel hooi op de vork te nemen. Wanneer ‘nee’ zeggen je veel moeite kost, vertel je collega dan dat je later op zijn of haar vraag terugkomt. Dit geeft je jezelf de tijd om na te denken of je echt wel tijd hebt om een extra taak te behartigen.

1). Delegeer

Bedenk dat werken onmogelijk wordt als alle druk op jouw rust. Echter, delegeer je je taken, dan verdeel je de druk over verschillende mensen. Alles wat overblijft is een gezonde spanning en een goede werksfeer. Samenwerking wordt als iets positiefs gezien en door taken te verdelen onder collega’s die goed zijn in die specifieke taak, zal dit de efficiëntie ten goede komen. Daarnaast heeft iedereen hierdoor meer plezier in zijn werk.

2). Doe het belangrijkste eerst

Misschien ben jij niet in de mogelijkheid om taken te delegeren. Probeer dan de belangrijke taken bovenaan je to-do lijstje te schuiven. Met deze taken zal je het meeste resultaat boeken. Dit is veel beter voor je stresslevel. Als je echter allerlei kleine taken prioriteit geeft en je na een dag hard werken tot de conclusie komt dat je vrijwel niets bereikt hebt, zal dit demotiverend werken.

3). Stress op het werk los leren laten

Misschien ben jij wel de favoriete collega die altijd klaarstaat voor anderen en alle problemen oplost. Iedereen stelt vertrouwen in je, waardoor je nog meer druk voelt om goed te presteren en behulpzaam te zijn. Leer deze collega’s om zelfstandiger te worden. De enige manier om dat te doen is door los te laten.

Bedenk dat jouw baas je een baan heeft gegeven die geschikt is voor 1 persoon. Als jij andermans problemen daarnaast ook nog eens moet oplossen, hoeveel energie heb jij dan nodig om je hoofd boven water te houden? Meer energie dan dat van 1 persoon.

4). Voldoende nachtrust

Waarschijnlijk zie je deze al aankomen. Neem voldoende nachtrust. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we wat meer stressbestendig zijn. Dus wanneer het allemaal een beetje hectisch is op werk, zal je de druk beter aankunnen. Hierdoor zal een drukke werkdag je minder snel klein krijgen.

5). Deel je vakantiedagen goed in

Werkstress deel je vakantiedagen goed in

Naast nachtrust is algemene rust ook belangrijk. Plan niet elk weekend bomvol en neem zo nu en dan eens een vakantiedag op. Wanneer je al je vakantiedagen in 1 keer opneemt, zit je de rest van het jaar vast aan je werk. Probeer eens om af en toe een lang weekend weg te gaan. Dit kan je al het gevoel geven dat je een vakantie achter de rug hebt. Hierdoor kan je er weer even tegenaan!

6). Houd privé en werk gescheiden

Zoals eerder benoemd kunnen gadgets ons veel stress bezorgen. Je bent thuis en spendeert wat tijd met je gezin, of je hebt eindelijk een avondje voor jezelf, totdat je een mailtje krijgt. ‘Wil je even deze papieren doorkijken voor morgen?’ Of misschien belt je baas wel dat je aanstaande zaterdag op kantoor verwacht wordt.

Doordat je constant bereikbaar moet zijn voor werk, zit je aan je telefoon vast. En elk moment kan er iets van je verwacht worden. Hierdoor kun je je thuis niet ontspannen. Dag en nacht zit je met je gedachten bij het werk. Het is belangrijk voor je rust om privé en werk gescheiden te houden. Lees je mail alleen op werk, of schakel je telefoon helemaal uit zodra je thuis bent. Zo zal je je voldoende kunnen ontspannen voordat je de volgende dag weer naar werk moet.

7). Bewegen verminderd werkstress

We zijn er niet op gemaakt om de hele dag stil te zitten. Daarnaast zorgt stress ervoor dat onze spieren zich aanspannen. Dit kan op den duur lichamelijke klachten geven. Zorg er dus voor dat je genoeg beweegt, al helemaal wanneer je een kantoorbaan hebt.
Gebruik je pauzes om een wandeling te maken. Neem de trap in plaats van de lift en loop naar je collega’s toe wanneer je iets wil vragen in plaats van een mail te sturen. Haal wat te drinken voor jezelf en je collega’s en wanneer je belt, kan je ervoor kiezen dit staande te doen. Al deze kleine aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam minder gespannen is. Kortom: Blijf in beweging!

8). Te veel koffie kan stress op het werk stimuleren

Stress op het werk - wees matig met koffie

Hoewel wat te drinken halen voor je collega’s je zal helpen om meer te bewegen, is het niet verstandig om vaker dan 2 keer per dag koffie te drinken. Koffie maakt je stressgevoeliger en kan je zelfs prikkelbaar maken. Kies in plaats daarvan voor thee of water.

10). Ruim op

Een opgeruimde werkplek zal ook helpen om je werkstress te verlagen. Misschien ben jij regelmatig op zoek naar dat ene document en moet je stapels papier en rotzooi doorzoeken om het uiteindelijk terug te vinden. Wanneer je geen overzicht hebt en constant dingen kwijt raak, zal dit een negatief effect op je hebben. Plan dus elke dag even tijd in om je werkplek te ordenen. Dit geeft je een goede werkruimte, waardoor jij beter kan functioneren.

11). Wees niet te perfectionistisch

Door alles perfect te willen doen leg je teveel druk op jezelf. Fouten maken we allemaal. Dat hoort er nu eenmaal bij. Dit zal je niet tot een slechte werknemer maken. Integendeel: van fouten leer je, dus uiteindelijk kun je door van je fouten te leren effectiever te werk gaan.

12). Neem een cursus timemanagement

Over effectiviteit gesproken: een cursus timemanagement kan ook een helpende hand bieden. Wanneer je jouw tijd efficiënt gebruikt, zal je meer gedaan kunnen krijgen op een dag. Hierdoor blijft er niet een stapel werk liggen voor de volgende dag of nacht. Het kan zomaar voorkomen dat je niet kunt slapen, doordat je alleen maar nadenkt over het niet afgemaakte werk. Vaak kun je deze cursussen zelfs op werk volgen.

13). Voorkom uitstelgedrag

Stress op het werk - voorkom uitstelgedrag

Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress op het werk dan anderen. Zoals uitgebreid besproken, kunnen negatieve gedachten ons stresslevel behoorlijk verhogen. Dit kan zich gaat uiten in uitstelgedrag, waardoor het probleem zich nog meer vergroot. Neem even de tijd om te kalmeren en relativeer het werk dat je te doen staat. Vaak is het niet zoveel werk als dat je aanvankelijk dacht.

14). Heb plezier in je werk

Wat ook erg belangrijk is, is dat je plezier hebt in je werk. Je werkt misschien wel 40 uur per week. Als je iets doet wat je leuk vindt, hoef je niet elke dag ertegen op te zien om naar je werk te gaan en is het makkelijker een positieve houding te hebben. Zelfs wanneer je werk veel van je eist.

Te veel stress op het werk? Misschien is het tijd voor een andere baan

Omgaan met stress op het werk kan een uitdaging zijn. Je hebt misschien alles wel al geprobeerd. Timemanagement, je telefoon uitschakelen na werktijd en andere tips. Je hebt het er met je baas en met collega’s over gehad, maar er lijkt geen oplossing te zijn voor jouw hoge stresslevel. Het kan zijn dat het dan tijd is voor een nieuwe baan. Eentje waar je je beter op je plek voelt, waar de werkdruk lager is of een baan waar je meer plezier in hebt. Dit betekent niet dat je gefaald hebt in je werk. Het betekent simpelweg dat het niet de juiste baan voor je is.

Populair in de categorie: Succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.