10 slechte gewoontes om af te leren (Als je succes wil behalen)

Michel
Updated: 11/05/2019

Iedereen heeft slechte gewoontes, sommigen ernstiger dan anderen. Het grootste deel van alle mensen heeft de slechte gewoontes die ik hieronder op een rijtje heb gezet!

Echt waar!
En dat is min of meer de reden waarom er minder succesvolle mensen zijn dan onsuccesvolle.

Het is simpel,
Als je succes wilt hebben in je leven (in welke vorm dan ook), zorg dan dat je de volgende 10 slechte gewoontes helemaal uit je leven verbant.

1. Geen (hoger) doelen hebben voor je leven [De slechtste van slechte gewoontes]

geen doel hebben

Van alle slechte gewoontes is dit de slechtste!

Als je niet weet wat je wilt, hoe moet je dan weten wat je nastreeft? Definieer wat jouw leven succesvol maakt. Wanneer zou jij jouw leven een succes vinden?
Wat is er nodig, wat ontbreekt er nu en waar sta je ten opzichte van het doel dat je wilt bereiken? Het is belangrijk om op dit soort vragen een antwoord te vinden. Deze antwoorden vind je niet in een boek, niet op het internet en niet op de televisie.

Het gaat allemaal om doelen stellen!

Zoek in jezelf

De antwoorden op dit soort persoonlijke vragen vind je alleen in jezelf. Misschien al na 1 avondje soul searching, maar meestal duurt het wat langer om jouw persoonlijke levensdoelen te formuleren.

Neem dan ook uitgebreid de tijd om er achter te komen wat jouw doel of doelen zijn. Waar wil je staan over 1, 2, 5 of desnoods 10 of 15 jaar?

Schrijf op wat je vindt

Als je het lastig vindt om jouw doel(en) te definiëren, noteer dan simpelweg kreten die in je opkomen zodra je over je doelen aan het nadenken bent. Alles wat in je opkomt heeft te maken met jouw definitie van een succesvol leven en staat in relatie tot jouw doelstellingen.

Durf bij te stellen

Zodra je een lijstje met kreten of kernwoorden hebt, kijk je er nog eens kritisch naar.

Breng eventuele nuances aan en durf je doelen bij te stellen. Dit geldt ook als je al een eind op weg bent naar jouw succesvolle leven. Je moet jezelf altijd de ruimte gunnen om je doelen aan te passen, bij te stellen en zelfs opnieuw vorm te geven. Het leven is immers altijd in beweging. Slechte gewoontes kun je onbewust creëren zo voorkom je dat!

2. Niet vasthouden aan je doelen

Slechte gewoontes - niet vasthouden aan je doel

Hoewel je altijd flexibel moet zijn, zeker naar jezelf toe, is het niet de bedoeling dat je van het ene doel naar het andere doel rent.

Je kent ze vast: mensen die iedere maand weer een ander "briljant" project starten en uiteindelijk weinig tot niets bereiken. Dit komt omdat zij onvoldoende vasthouden aan hun doel.

Laat je niet uit veld slaan

Als je merkt dat de weg naar succes niet helemaal gaat zoals jij dat voor ogen had, dan is het cruciaal dat je, ondanks dit, vast blijft houden aan je doel.
Verzin een andere weg om je doel te bereiken. Zoek naar alternatieven en naar oplossingen en ga niet bij de pakken neerzitten.

Kom je een obstakel tegen? Je kunt er overheen springen, onderdoor kruipen, links langslopen of er rechts aan voorbij gaan. Er is geen enkele reden om voor de hindernis te blijven staan of om weer terug te lopen.

3. Telkens in de slachtofferrol kruipen

Slechte gewoontes - het slachtoffer zijn

Veel mensen zien zichzelf als een slachtoffer. Waarschijnlijk niet bewust, maar stiekem is het toch wel makkelijk om alles de schuld te kunnen geven en jezelf wijs te maken dat het aan jouw karma ligt, aan de situatie, de tijd van het jaar, de problemen die er al waren, de concurrentie, je collega's, je partner... alles is debet aan jouw "falen".

Er is niet gefaald

Waar staat het geschreven dat je hebt "gefaald" als je iets (nog) niet hebt weten te bereiken?

Beschouw een eventuele tegenvaller of onvoorziene situatie niet als bevestiging dat het je (weer) niet gelukt is, maar als een hobbel op de weg naar jouw succesvolle leven. Onthoud dat succes 1 keer meer opstaan is dan dat je gevallen bent!

Er is geen slachtoffer

Jezelf zielig vinden heeft nog nooit iemand geholpen. Zie jezelf daarom ook nooit als een slachtoffer. Is jou iets overkomen door omstandigheden waar je zelf invloed op had kunnen uitoefenen? Leer dan van je "fouten" en zie jezelf als een wijzer persoon.
Je hebt immers iets geleerd door ervaring. Heb je iets moeten ervaren waar je geen invloed op had kunnen uitvoeren?

Dan kun je niets anders doen dan de situatie te accepteren en te beslissen hoe je hier mee om wilt gaan. Hoe groot is de invloed die deze situatie op jouw leven mag hebben? Dit is iets wat alleen jij kunt bepalen.

4. Een negatief zelfbeeld hebben

Slechte gewoontes - negatief naar jezelf kijken

Veel mensen zien zichzelf niet als volwaardig of denken dat ze bepaalde slechte gewoontes niet kunnen afleren. Dat is natuurlijk volstrekt onwaar. Jij bent de regisseur van jouw leven dus jij bepaalt wie je bent en wat je doet.

Als je in de spiegel kijkt, wie zie je dan? Zie je iemand die je leuk vindt? Is degene die terugkijkt iemand waar jij bewondering voor hebt? Of zie je iemand waar je geen mening over hebt of (nog erger) iemand die je eigenlijk maar waardeloos vindt?
Stel de mening over jezelf bij. Jij bepaalt wie je bent en als jij succesvol wilt zijn, gedraag je daar dan ook naar. Wees de persoon die jij wilt zijn.

5. Jezelf te vaak met anderen vergelijken

jezelf met anderen vergelijken

Natuurlijk is het prima om een voorbeeld te hebben, iemand tegen wie je opkijkt en waarvan jij denkt: Die heeft het goed voor elkaar. Dit ligt echter heel dicht bij de gedachte: Ik wilde dat ik dat had. En die laatste gedachte moet je zien te vermijden.

Want jij bent jij en je zult nooit iemand anders worden dan jij. Wees dus trots op jezelf en zorg dat de vergelijking niet verder gaat dan de wetenschap dat jullie allebei gewoon mensen zijn.

6. Zogenaamd: Geen tijd hebben

geen tijd hebben

Een veelgebruikt excuus is het ontbreken van tijd. Geen tijd voor een studie, geen tijd om te sporten, geen tijd om een bepaalde techniek onder de knie te krijgen om succesvol te zijn.

Maar wist je dat iedereen dezelfde tijd heeft? Ieder mens op de hele wereld (dus zowel de succesvolle als minder succesvolle mensen) hebben dezelfde 24 uur in iedere dag. Beweren (en accepteren) dat je geen tijd hebt is 1 van de meest geaccepteerde slechte gewoontes van deze tijd.

Benut je tijd constructief

Als je voor jezelf hebt bepaald wat jouw leven succesvol maakt of kan maken, en je hebt een duidelijke weg voor jezelf bedacht om dit te bereiken en vast te houden, benut je tijd dan om dit te bewerkstelligen.

Ga die cursus doen of zorg dat je de juiste voorwaarden in je leven bouwt om je doel te bereiken. Stop met piekeren, twijfelen en excuses of redenen zoeken en ga het DOEN!

Doe een inventarisatie

Vind je dit te ver gaan en ben je echt van mening dat je te weinig tijd hebt? Maak voor de grap eens een inventarisatie (als je er tijd voor hebt natuurlijk).
Schrijf eens precies op waar je nu je tijd aan besteed. Grote kans dat je niet iedere minuut van de dag nuttig hebt ingevuld en dat je met een beetje goede wil en eerlijke zelfreflectie moet erkennen dat je sommige tijdsbestedingen best zou kunnen inkorten of misschien zelfs zou kunnen schrappen en zou kunnen vervangen voor een meer constructieve tijdsbesteding.

7. Overal over twijfelen

teveel twijfelen

Als je continu twijfelt, kom je geen steek verder. Heb je de weg naar een succesvol leven voor jezelf uitgestippeld?

Sta daar dan ook achter en ga er voor. Zorg ervoor dat de stappen of beslissingen die volgen op jouw weg in het teken staan van het bereiken van jouw succesvolle leven.
Bouw geen veiligheidsmaatregelen in voor het geval dat het mislukt, maar heb vertrouwen in jouw keuzes en jouw weg naar de top of het leven dat jij wilt leiden.

8. Niet voor de "overwinning" durven te gaan

niet voor de overwinning durven gaan

Het is natuurlijk niet de bedoeling om onachtzaam alles op het spel te zetten in het nastreven van je succes, een mate van voorzichtigheid is in de meeste gevallen wel verstandig.

Toch, als je het echte grote succes wilt bereiken - op welk gebied dan ook -, dan moet je niet terughoudend zijn in het all in gaan als de situatie daar om vraagt.

Geen zekerheden

Niets is zeker in het leven, behalve dat het eindig is. Maar tussen het geboren worden en je laatste ademtocht zijn er geen zekerheden. Het heeft dus ook geen enkele zin om vooraf rekening te houden met situaties die zouden kunnen gebeuren.
Heb jij een doel voor ogen? Ga er dan 100% voor. Wat is het ergste dat zou kunnen gebeuren en hoe zou je dat kunnen overleven?

Als je op die 2 vragen een antwoord hebt, dan is er geen enkele reden om niet volledig voor de overwinning te gaan.

9. Geen goede randvoorwaarden creëren

Slechte gewoontes - geen goede randvoorwaarden creëren

Om de slechte gewoontes het hoofd te bieden of helemaal te elimineren, kun je voor een succesvol leven een aantal randvoorwaarden creëren. Hierdoor stel je jouw geest en jouw lichaam in staat om het succesvolle leven vol te houden en ervan te genieten zodra je het hebt bereikt.

Goede randvoorwaarden voor een succesvol leven zijn:

  • Er voor zorgen dat je een gezond eetpatroon aanneemt
  • Voldoende beweging hebben zodat je energiek bent
  • Jezelf rust gunnen met een evenwichtig slaappatroon
  • Andere mensen respecteren zodat zij respect voor jou kunnen hebben

10. Blijven hangen in het verleden

blijven hangen in het verleden

Tot slot,
de slechte gewoonte om in het verleden te blijven hangen.

Veel mensen blijven achterom kijken en geven hun slechte jeugd, hun lage opleiding, hun stukgelopen relatie, hun vroegere tegenvallers als reden(en) dat ze niet vooruit kunnen komen in hun leven.

Dat is raar, want het verleden kun je niet veranderen. Dus als je voor jezelf een ander leven wenst, dan heeft het helemaal geen zin om achterom te kijken. Zelfs de dingen die je hebt geleerd door gebeurtenissen die in het verleden liggen, zijn daar niet meer.
Die heb je namelijk meegenomen naar het heden. Gebruik die ervaringen dan ook en beschouw ze als leermomenten die jou kunnen helpen om de toekomst vorm te geven.

Leer deze slechte gewoontes af zo snel als je kan!
Blijf aan jezelf werken, en denk vooral aan consistentie.

Wat is jou slechtste gewoonte die je succes in het leven belemmerd? Deel het met ons in de reacties!

Populair in de categorie: Succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.