Selecteer een pagina

Wat is de oorzaak van onzekerheid bij mensen?

door | 15-jun-2019 | Succes | 0 Reacties

Wat is onzekerheid?

Onzeker zijn we allemaal wel eens. De één uiteraard wel wat vaker dan de ander. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waarom de ene persoon er meer last van heeft dan iemand anders. Maar wat is onzekerheid nu eigenlijk precies? Het uit zich met name in de negatieve denkbeelden die je over jezelf hebt. Je denkt dat je niet goed genoeg bent, piekert veel of bent bang om te falen. Je kijkt niet naar wat je goed hebt gedaan, maar ziet alleen nog maar de fouten die je hebt gemaakt en vergelijkt jezelf constant met anderen. Kortom: de belangrijkste oorzaak is te weinig zelfvertrouwen in je eigen kunnen. Een groot gebrek aan zelfvertrouwen, komt met name voort uit je jeugd. Daarnaast zijn er andere oorzaken te vinden voor het onzeker zijn over jezelf.Wat is de oorzaak van onzekerheid bij mensen?

 

1. Verbaal of fysiek geweld vanuit de thuissituatie

Een belangrijke oorzaak van onzekerheid, is de basisovertuiging die je over jezelf hebt en die je van van kinds af aan van je ouders hebt meegekregen. Als je als kind te horen krijgt dat je niet deugt, slecht bent of mislukt bent als je geen hoge cijfers haalt, zal je dit als kind van 6 jaar onbewust aannemen en altijd blijven geloven. Je bent dan tenslotte afhankelijk van de liefde en zorg die jouw ouders jou bieden. Ook als je thuis geslagen wordt, tast dit je eigenwaarde en gedachten over jezelf enorm aan. Je betrekt alle fouten die er worden gemaakt op jezelf en krijgt hierdoor een groot minderwaardigheidsgevoel. Op latere leeftijd, wanneer je voor jezelf kunt zorgen, zullen deze overtuigingen jou belemmeren in het aangaan van relaties met anderen met als oorzaak te weinig zelfvertrouwen. Gelukkig is het wel mogelijk om deze belemmerende gedachten over jezelf om te zetten in positieve overtuigingen met behulp van coaching.

 

2. Sociale omgeving

Een andere oorzaak van onzekerheid ontstaat doordat je bijvoorbeeld gedurende lange tijd gepest wordt op school, of doordat mensen die dichtbij je staan niet voor je opkomen en je verbaal ook naar beneden halen. Als je van tevoren niet het idee had dat er iets mis met je was, zullen de pesters jou op andere gedachten proberen te brengen, zodat je ze toch begint te geloven. Door dit pestgedrag raak je compleet je zelfvertrouwen kwijt. Op latere leeftijd zal je merken dat een pestverleden van grote invloed kan zijn op jouw gedrag en de negatieve gedachten die je over jezelf hebt.

 

 

Gevolgen van onzeker zijn

Wanneer jij veel pech hebt gehad in je leven en jezelf constant vergelijkt met anderen die meer succes hebben dan jij, zal jij nooit het gevoel gaan krijgen dat jij jezelf goed genoeg vindt. Het gevolg hiervan is dat je gebrek aan zelfvertrouwen je parten gaat spelen. Je zal keihard gaan werken om dezelfde resultaten te bereiken als de anderen met wie jij jezelf vergelijkt en uiteindelijk kan je in een burn-out of zelfs in een depressie terecht komen. De positiviteit in je leven zal dan ver te zoeken zijn.

Een ander gevolg van onzeker zijn is dat je faalangst kan ontwikkelen. Je bent extreem perfectionistisch en als je al eens een foutje maakt, dan blijf je je daar soms dagen schuldig over voelen. Je legt de lat voor jezelf zo hoog, dat je nooit aan al je eigen eisen kunt voldoen. Dit heeft te maken met je ideeën over wat mensen van jou moeten kunnen verwachten, iets wat er van kinds af aan bij je is ingehamerd. Over het algemeen leg je die lat net zo hoog voor anderen, waardoor het lastig kan zijn om met jou samen te werken of om een relatie met je aan te gaan. De verwachtingen die je misschien hebt van een ander, zullen namelijk niet altijd worden waargemaakt.

Wanneer je gepest bent of moeite hebt om toenadering te zoeken met andere mensen, zal je vaak bang zijn dat mensen je maar raar vinden of dat ze jou er niet bij willen hebben. Wanneer jouw angst voor sociale interactie te groot wordt, zal je zoveel mogelijk interactie met anderen gaan vermijden, waardoor je in een sociaal isolement terecht kan komen. Dat is natuurlijk voor niemand leuk. Gelukkig zijn er inmiddels genoeg mogelijkheden om jouw onzekere zelf te laten transformeren in iemand die zichzelf accepteert en respecteert.

 

Overwin je onzekerheden

We hebben gekeken naar de vraag: Wat is de oorzaak van onzekerheid bij mensen? In deze alinea gaan we verder in op de manieren waarop jij je onzekerheden kunt overwinnen.

Een eerste optie voor het overwinnen van je onzekerheden is het volgen van een assertiviteitstraining. In zo’n training leer je hoe je op je werk of in je privé-leven beter voor jezelf kunt opkomen. Ook leer je aan de hand van een rollenspel hoe je in je eigen kracht kunt blijven staan wanneer je een meningsverschil met iemand hebt. Wanneer jouw zelfacceptatie en vertrouwen in jezelf groeit, kan jij voortaan meer ontspannen omgaan met situaties waar je nu nog het liefst hard voor weg wil rennen.

 

Zie falen als een belangrijk leermoment

In jouw gedachten is falen voor de ogen van andere mensen het ergste wat je kan overkomen. Maar als je naar de realiteit kijkt, wat is dan het ergste dat er kan gebeuren? Mensen maken een grapje, een flauwe opmerking of je baas heeft een rotdag. Dit zijn in ieder geval geen onoverkomelijke zaken, toch? Bedenk je dus altijd dat fouten maken menselijk is. Als je nooit fouten maakt, zal je namelijk ook nooit persoonlijk kunnen groeien. Zie jouw fout als een moment waarop je kan leren hoe je het de volgende keer wel zou moeten aanpakken.

 

Werk aan jezelf

Als je jezelf altijd hebt weggecijferd en je best hebt gedaan om zo min mogelijk op te vallen tussen andere mensen, kan het lastig zijn om hier de nodige stappen in te nemen. Ga bijvoorbeeld wekelijks sporten om je lijf te trainen. Sporten geeft je energie en hoe lekkerder jij fysiek gezien in je vel zit, hoe meer zelfverzekerdheid jij gaat uitstralen. Fitness is hiervoor natuurlijk de sport bij uitstek. Daarnaast is het mogelijk om nieuwe, sociale contacten op te doen in de sportschool, er zullen namelijk genoeg andere mensen zijn die jou wel zullen waarderen om wie je bent.

 

Zoek een nieuwe hobby

Wanneer je werkt op een kantoor waar je je niet echt thuis voelt tussen je collega’s of wanneer je niet echt nieuwe vrienden hebt gemaakt tijdens je studie, kan je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een nieuwe club mensen. De sportschool is een mooi voorbeeld, maar denk bijvoorbeeld ook aan een fotografieclub of een zangclub die wekelijks bij elkaar komt. Je kunt dan in ieder geval gezellig kletsen over jullie gezamenlijke passies zonder daarom veroordeeld te worden.

 

 

Zwak complimentjes niet af

Als onzekere mensen een complimentje krijgen, hebben zij vaak de neiging om het af te doen als onzin of ze zeggen iets in de trant van ‘oh dit t-shirt draag ik al drie jaar, het is een oud vod.’ Leer echt aan te nemen dat mensen je oprecht een compliment geven en reageer gewoon met ‘dankjewel.’ Zo voelen zij zich gehoord en kom jij door deze positieve noot weer de dag door. Wanneer je dit vaker doet, zal je merken dat het steeds gemakkelijker gaat en dat je jezelf ook veel zekerder gaat voelen.

 

Laat je niet leiden door je onzekere gevoelens

Tot slot kan je jouw onzekere gevoelens overwinnen door ze niet altijd te volgen. Wanneer je dit wel doet, kan dat leiden tot uitstelgedrag, het niet maken van keuzes, ontevredenheid over jezelf en het kan er zelfs voor zorgen dat je nooit gaat doen waar je echt blij van wordt. Om deze patronen te herkennen en doorbreken, is het van belang dat je jezelf door en door kent. Dit doe je door te voelen of jouw gedachten worden ingegeven vanuit angst of vanuit liefde voor jezelf. Wees je ervan bewust dat jouw acties altijd zullen voortkomen vanuit je gedachten en gevoelens. Handel dus vanuit je hart.

 

Wat is eigenlijk het nut van onzekere gevoelens en/of gedachten?

Onzekere gedachten en gevoelens hebben wel degelijk een functie. Anders zou er nooit meer iemand onzeker zijn. Deze onzekere gedachten zorgen er namelijk voor dat we niet constant in zeven sloten tegelijk lopen. Daarnaast kunnen onzekere gevoelens en gedachten ervoor zorgen dat je kritisch op jezelf kunt reflecteren. Wat doe ik goed? Wat kan beter? Dit zijn belangrijke zaken om over na te denken. Onzekere gevoelens kunnen ook naar boven komen wanneer we ons bescheiden opstellen, een kwaliteit die door veel mensen juist wordt geprezen. Toch is het belangrijk dat jij echt gaat staan voor wie jij bent en wat je wilt. Alleen op die manier zullen collega’s, vrienden en kennissen jouw wensen en behoeften serieus gaan nemen.

 

‘Fake it till you make it’

Natuurlijk ben je niet van de ene op de andere dag zomaar een extreem zelfverzekerd persoon. Je hoeft niet direct al je grootste angsten te overwinnen. Bouw stap voor stap aan jezelf door het trainen van je lijf, het stellen van doelen of het aangaan van een praatje met vreemden. Blijf jezelf uitdagen, maar vraag niet teveel van jezelf. Dat zorgt er alleen maar voor dat je weer teleurgesteld raakt als iets niet lukt. Wees niet te streng voor jezelf, maar bouw het rustig op. Je mag onzeker zijn en het mag lang duren voordat je je wat zekerder voelt van jezelf, zolang je maar kleine stappen vooruit blijft zetten. Fysiek gezien bestaat er overigens wel een vrij goede truc om zelfverzekerder over te komen. Dit is de truc van ‘fake it till you make it.’ Dat houdt in dat je de houding aanneemt van een zelfverzekerd persoon. Dus recht je rug, adem rustig in en uit, tover een big smile op je gezicht en voel bij jezelf hoe deze houding jou veel zekerder lijkt te maken.

 

Omdenken

 

 

Als je onzeker bent, zal je de volgende gedachten vast herkennen: ‘ik ben niks waard,’ ‘zie je wel, niemand houdt van mij’,’ik ben lelijk’, ‘ik kan het niet’, ‘ik ben een loser’ en ga zo maar door. Dit zijn nare stemmetjes die jou toespreken vanuit je ego. Wees je ervan bewust wanneer je deze stemmetjes hoort en probeer ze om te denken naar iets positiefs. Van de gedachte ‘ik ben niks waard’ maak je ‘ik ben het waard om gelukkig te zijn,’ en van ‘ik kan het niet’ maak je ‘ik kan het altijd proberen en als ik faal heb ik in ieder geval wat geleerd.’ Hoe vaker je dit doet, hoe positiever jij over jezelf zal gaan denken.

 

 

Leer jezelf te accepteren zoals je bent

 

 

Je denkt waarschijnlijk regelmatig dat anderen naar je kijken, over je kletsen of over je oordelen. Het goede nieuws is dat mensen eigenlijk voornamelijk met zichzelf bezig zijn en een stuk minder met jou. Waarom? Omdat iedereen last heeft van zijn eigen onzekerheden. Uiteraard zullen mensen wel eens leuke of minder leuke dingen over jou zeggen of denken, maar de kunst is om daar meer schijt aan te hebben. Jij bent wie je bent. Het is aan jou en niet aan anderen, om jezelf te accepteren zoals je bent met zowel je gebreken als je mooie eigenschappen. Als jij leert accepteren hoe je eruit ziet, dat je fouten mag maken, hoe jouw verleden jou als persoon heeft beïnvloedt, dat je je successen mag vieren en dat je soms best mag worstelen met het bereiken van zelfacceptatie, weet dan dat je op de juiste weg zit om een zelfverzekerd persoon te worden waar andere mensen prima een voorbeeld aan kunnen nemen.

Believe in yourself!