Hoe kan ik mijn productiviteit verbeteren? [13 tips]

Michel
Updated: 13/02/2020

Het wordt steeds belangrijker om productief te zijn. Niet alleen op de werkvloer, maar ook thuis door de steeds drukker wordende agenda’s. De vraag ‘hoe kan ik mijn productiviteit verbeteren?’ is dan ook heel belangrijk.

Ik ga je 13 tips geven om je productiviteit omhoog te laten schieten. Na het toepassen van deze tips zal je productiviteit nooit meer hetzelfde zijn!

Hoe kan ik mijn productiviteit verbeteren: 13 tips

Hoe kan ik mijn productiviteit verbeteren 13 tips

Pas de volgende 13 tips toe in je leven en je productiviteit vliegt omhoog!

1. Houd bij en stel een limiet op voor de hoeveelheid tijd die je kwijt bent aan bepaalde taken

Veel mensen denken dat ze vrij goed kunnen inschatten hoeveel tijd ze kwijt zijn aan verschillende taken. Wist je dat maar zo’n 20% van de mensen dit daadwerkelijk vrij nauwkeurig kan inschatten? Er zijn verschillende tools beschikbaar om je te helpen in het bijhouden van hoeveel tijd je kwijt bent aan verschillende taken. Hierbij horen ook social media, e-mail andere apps. Uiteraard kun je dit ook met de hand bijhouden en opschrijven, maar dat gaat heel veel tijd kosten. Een tool als Rescue Time kan je hierbij helpen.

2. Werk in blokken van 90 minuten en neem regelmatig pauzes

Onderzoek van de Universiteit van Florida heeft uitgewezen dat professionals in welk vakgebied dan ook (sporters, topondernemers, musici, enz.) het meest productief zijn als zij in blokken van anderhalf uur werken. Dit is vergeleken met professionals uit dezelfde vakgebieden die dat niet doen of deden. En wat blijkt? De professionals die in blokken van anderhalf uur werken zijn productiever dan zij die dat niet doen. 

Hier komt bij dat de productiviteit nog verder verbeterd wordt als er regelmatige pauzes genomen worden. De pauzes helpen om de concentratie te verbeteren en om even de focus van het werk af te halen. Zo kan de focus na de pauze weer optimaal benut worden. Deze pauzes hoeven niet lang te duren. Een paar minuten is al voldoende. Je kan bijvoorbeeld even naar het toilet lopen en wat koffie halen bij de automaat. Het allerbeste is om even naar buiten te gaan en frisse lucht te halen.

3. Leg jezelf deadlines op

Als je aan deadlines denkt, denk je misschien gelijk wel aan de stress die daarbij komt kijken. Echter, bij zelfopgelegde deadlines is er geen baas die achter je aankomt als je ze net niet haalt. Je zal jezelf natuurlijk niet ontslaan. Maar het zetten van persoonlijke deadlines kan net het juiste kleine beetje stress met zich meebrengen waardoor je meer focus krijgt. Hierdoor ga je je doelen eerder halen. Je kan echt verbaasd worden van je eigen productiviteit als je dit trucje toepast.

4. Gebruik de 2 minuten regel

Rick Pastoor laat in zijn boek ‘Grip’ het voordeel van de 2 minuten regel zien. Het idee van de 2 minuten regel is dat je een taak direct uitvoert als deze in je gedachten opkomt, MITS deze maximaal 2 minuten in beslag neemt. Kost het meer dan 2 minuten, plan deze dan in voor een ander moment. Dit zorgt ervoor dat je je tijd efficiënt en effectief indeelt en zo productiever bent. 

5. Zeg eens NEE tegen vergaderingen en bijeenkomsten

Productiever worden

Vergaderingen zorgen voor een heel groot verlies van tijd. De gemiddelde kantoorwerknemer is zo’n 30 uur per maand kwijt aan vergaderingen en bijeenkomsten. Ja, ik snap dat sommige vergaderingen verplichte kost zijn. Daar moet je dan ook zeker bij zijn, anders krijg je op je kop van je leidinggevende of baas. Maar als er bij jou op het werk ook niet-verplichte of superbelangrijke vergaderingen zijn, zeg deze dan eens af. Zo zal je extreem veel tijd besparen. Heb je de vergadering wel nodig, kijk dan of het mogelijk is dat de informatie-uitwisseling via e-mail of telefoon gaat. Dit bespaart alle partijen zeeën aan tijd. En deze tijd kan weer ergens anders aan besteed worden!

6. Houd staande vergaderingen

Veel vergaderingen en bijeenkomsten zullen verplicht zijn en blijven. Als die het geval is, kan dan eens of de vergadering staande gehouden kan worden. Dus zet alle stoelen buiten! Een aantal onderzoeken wijst uit dat de groepsproductiviteit- en prestaties hiermee verbeterd worden.

7. Stop met multitasking

Misschien denk je dat je heel veel tijd bespaart door verschillende dingen tegelijk te doen, oftewel door te multitasken. Dit is echter niet het geval: het tegenovergestelde is waar. Hoe meer taken je tegelijk doet, hoe meer tijd je kwijt bent ten opzichte van dat je deze taken los van elkaar doet. Zorg er dus voor dat je eerst taak 1 doet, en vervolgens taak 2.

8. Gebruik extra vrijgekomen tijd slim

Iedereen heeft hier wel eens mee te maken: je bent eerder klaar dan gepland of een taak valt om wat voor reden dan ook weg. Je hebt dan dus wat tijd over. Nu kun je 2 dingen doen: lekker gaan Facebooken of vast gaan bedenken hoe je de rest van je dag, week of maand gaat indelen of wat e-mails versturen. Ik denk dat het voor de hand ligt wat hier de meest productieve optie is.

9. Probeer niet alles te perfectioneren

Productief door niet te perfectioneren

Om gelijk met de deur in huis te vallen: niets wat je doet is perfect. Het kan altijd beter. Je kan veel tijd verspillen aan het perfect proberen te doen van een bepaalde taak. Door deze taak op de beste manier die voor jou mogelijk is uit te voeren en daarna verder te gaan naar de volgende taak bespaar je veel tijd. Als het echt nodig is, kun je later altijd nog wat aanpassingen doen. Blijf dus niet hangen in 1 taak!

10. Kom in beweging onder werktijd

Onderzoek heeft uitgewezen dat productiviteit verbeterd kan worden door te sporten onder werktijd. Op deze manier kan je even weg van het werk en je focus terugkrijgen. Ga een paar keer per week naar de sportschool dichtbij je werk of ga een stuk wandelen. En als je dit onder werktijd kan doen, heb je thuis ook nog eens meer tijd voor je gezin of andere hobby’s!

11. Beantwoord e-mails op een standaard moment op de dag

In het versturen en beantwoorden van e-mails kan veel tijd gaan zitten. Zeker als je dit tussen alle taken door doet. Om je productiviteit te verbeteren kun je bijvoorbeeld 3 blokken van een half uur per dag inplannen om e-mails te beantwoorden en te versturen. Denk hierbij aan het eerste en laatste half uur van je werkdag en na de lunchpauze. Door dit op een gestructureerde manier te doen zal je zien dat je meer tijd over hebt. 

12. Zet je notificaties uit

In aanvulling op de vorige tip komt deze tip. Het uitzetten van je notificaties zorgt ervoor dat je niet afgeleid bent van de taak die je op dat moment aan het doen bent. Stel, je krijgt om 10 uur in de ochtend een melding dat je een e-mail binnen hebt gekregen, maar je eerstvolgende ‘e-mailmoment’ is na de lunchpauze. Het is dan goed mogelijk dat je nog een aantal uur met dat bewuste e-mailtje in je hoofd zit. Hetzelfde geldt natuurlijk voor berichten op je telefoon. Als je er nog zo lang mee in je hoofd zit, zal je minder gefocust zijn op de taak die je op dat moment uitvoert. Zet deze notificaties uit en je bepaalt zelf wanneer je antwoordt op berichten.

13. Maak je werkomgeving leuk

Onderzoeken wijzen uit dat je je productiviteit kan verbeteren door je werkomgeving leuk aan te kleden. Denk hierbij aan foto’s van familie of je huisdier, planten, jouw favoriete muziek, kaarsen of iets anders wat jouw blij maakt. Als je dan je werkruimte binnenstapt, ben je gelijk vrolijk en kan je er vol tegenaan!

Hoe kan ik mijn productiviteit verbeteren: tot slot

Productiviteit verbeteren

Ik hoop dat jouw productiviteit omhoogvliegt met deze tips! De ene tip zal beter werken voor de een dan voor de ander, maar kijk wat jou kan helpen. Al kun je maar een aantal tips gebruiken, je productiviteit zal dan al een heel stuk beter zijn dan voor je deze tips toepaste. Ik wens je veel succes!

Populair in de categorie: Succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.