Hoe efficiënt werken [5 manieren] Zo doe je meer in minder tijd!

Michel
Updated: 15/05/2019

Hoe kan ik efficiënt werken als mijn werk zo stressvol is?
Iedereen komt in zijn leven in aanraking met werk. Of dit nu op school, voor een baas of in je eigen bedrijf is maakt niet uit. Je leert op scholen niet hoe je nu het beste kunt werken.

Hoe haal je het beste resultaat met zo min mogelijk tijd?
We moeten zelf maar uitzoeken hoe we onze agenda’s gebruiken en e-mails beheren. In dit blogbericht zie je hoe je wél efficiënt kunt werken. Zo zul je verder komen, terwijl je misschien minder tijd kwijt bent!

Zo bespaar je jezelf die onnodige stress en druk die je baas je oplegt, ben je een stuk productiever en krijg je misschien wel een promotie omdat je zo veel beter bent dan je directe collega's!

Table Of Contents

1). Gebruik je agenda op de juiste manier

Iedereen heeft 24 uur per dag tot zijn of haar beschikking. Veel mensen kijken alleen naar hoeveel tijd ze hebben om iets van hun dag of week te maken. Wat veel handiger is, is om te kijken naar hoe je met al die uren omgaat: waar besteed je ze aan? Op deze manier plan je je tijd over datgene wat écht belangrijk is, en laat je andere dingen die er niet of minder toe doen eerder voor wat het is. Dit klinkt misschien te simpel als je het erg druk hebt, daarom laat ik je stap voor stap zien hoe dit werkt.

Heb je prioriteiten op orde

Zoals Rick Pastoor in zijn boek ‘Grip’ laat zien: Je agenda is heilig. Tijdens een werkweek kunnen er veel veranderingen plaatsvinden. Hierom is het handig om een maatje te hebben waar je altijd op kunt vertrouwen. Dit maatje is je agenda. Door je dagen in je agenda in te delen kun je in een oogopslag zien of je wel of niet ergens tijd voor hebt en wat je zoal gaat doen deze dag of deze week. Om je maatje echt te kunnen vertrouwen is het belangrijk dat je alles uit je agenda schrapt wat je niet uitvoert. Doordat je je dagen vooraf inplant hoef je minder tijd te besteden aan het nadenken over wat je ook alweer allemaal moest doen. Dit staat immers overzichtelijk in je agenda genoteerd. Zoals Toon Gerbrands in zijn boek ‘Iedereen fit genoeg’ laat zien: jij bepaalt je werkweek. Niemand anders. Je bent dus de baas over je eigen agenda. Als je baas je een extra opdracht wilt laten uitvoeren omdat je toch overal ‘ja’ op zegt, zal dit in de toekomst ook zeker vaker blijven gebeuren. Door in je agenda te kijken of je überhaupt wel tijd hebt voor die extra opdracht, bepaal je zelf of je deze wel of niet aan kunt nemen. Als je hier geen tijd voor hebt, kun je je agenda weerleggen aan je baas. Jouw prioriteiten bepalen dus je agenda. Zowel Rick Pastoor als Toon Gerbrands geven aan dat het belangrijk is om voldoende tijd in te plannen waarin nog geen opdrachten staan. Deze witruimte in je agenda is ervoor om onverwachte taken of opdrachten uit te voeren. Deze kom je gegarandeerd tegen in je werkweek.

Je agenda invullen = key als efficiënt werken je doel is

Het boek ‘Grip’ laat in een zestal stappen zien hoe je met bovenstaande informatie je agenda daadwerkelijk in kunt gaan vullen. Hierbij is het van belang om je agenda in te vullen op basis van jouw prioriteiten.

Stap 1: Kies de juiste agenda (zo wordt efficiënt werken eenvoudig)

Om een agenda te kunnen gebruiken, heb je er wel een nodig. Kies een agenda die jij prettig vind. Of deze nu digitaal of papier is, zolang jij er goed mee kunt werken is het goed. Als je er voor kiest om een digitale agenda te gebruiken, zorg dan dat al je apparaten toegang hebben tot deze agenda. De voordelen van een digitale agenda ten opzichte van een papieren agenda zijn dat ze je herinneringen kunnen sturen en dat je ze kunt delen met anderen. Ook is het makkelijker om verschoven afspraken op een andere tijd in te plannen. Je hoeft immers niets door te krassen, waardoor je agenda een rommel zou kunnen worden. Dit wil je niet, omdat je het overzichtelijk wilt houden.

Stap 2: Noteer je afspraken

Vul nu alle afspraken die je voor komende week hebt gemaakt in, in je agenda. Grote kans dat er al een aantal instaan, maar kijk toch of je niks vergeten bent. Je wilt immers blind kunnen vertrouwen op je maatje, je agenda. Als je voor een afspraak naar een andere locatie moet reizen, zet deze locatie dan ook in je agenda. Reistijden zijn ook van belang. Hierover lees je in stap 5.

Stap 3: Denk na over eindtijden en noteer deze

Elke afspraak heeft een begin- en een eindtijd. Meestal noteer je alleen de begintijd, terwijl de eindtijd even belangrijk is. Noteer deze dus ook in je agenda. Zorg er wel voor dat je een realistische planning maakt. Je weet meestal wel of de kans bestaat dat een vergadering of afspraak met een bepaald persoon uit kan lopen. Houd hier rekening mee.

Stap 4: Stuur een agenda-uitnodiging

Deze stap werkt alleen voor mensen die een digitale agenda gebruiken: de mensen met wie je een afspraak hebt een agenda-uitnodiging sturen. Op deze manier heeft iedereen dezelfde informatie over de afspraak, waardoor er geen verwarring kan ontstaan. Ook hierom is eindtijd van belang. Je moet namelijk niet alleen over je eigen beschikbare tijd nadenken, maar ook over die van de anderen. Het is zonde om twee uur in te plannen voor een afspraak wat in een halfuurtje afgelopen kan zijn. Door een uitnodiging te sturen weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Stap 5: Noteer reistijden

Nu dan de informatie over de reistijd. Extreem veel mensen noteren geen reistijden in hun agenda’s, terwijl dit toch echt belangrijk is. Tijdens het reizen kun je niet of moeilijk met ander werk bezig zijn. Wat ook van belang is, is om de afspraak voor te bereiden. Vul de tijd die je hiervoor nodig denkt te hebben ook in, in je agenda. Of dit nu de avond van te voren of twee uurtjes voor de afspraak is, doe wat voor jou het beste werkt. Door je goed voor te bereiden zal de afspraak zo soepel mogelijk gaan. Dit levert in de meeste gevallen tijdswinst op. Meestal is nodig dat er handelingen verricht dienen te worden na een afspraak. Ruim hier ook tijd voor in, om bijvoorbeeld je gemaakte notities te verwerken of om je agenda aan te vullen met nieuwe afspraken of deadlines.

Stap 6: Gebruik je agenda niet voor onbelangrijk werk

Als mensen iets kopen, zijn we heel kritisch. We moeten er immers geld aan besteden. Als het om onze tijd gaat, toch echt een kostbaar iets, zijn we wat minder kritisch. Door kostbaar met je tijd om te gaan, kun je veel winst boeken. Vul hierom je agenda alleen met je belangrijkste werk. Zo weet je wat moet doen en wanneer je dat moet doen. Een handigheidje wat je zou kunnen gebruiken is dat een bepaalde opdracht minimaal een halfuur in beslag moet nemen voor je het in je agenda noteert. Alles wat minder dan een halfuur kost, noteer je in je takenlijst. Hierover lees je hieronder meer.

2). Beginnen met efficiënt werken = Stoppen met alles in je hoofd te bewaren

Het boek ‘Grip’ beschrijft het briljante idee van een takenlijst naast je agenda. Ik maak hier zelf ook gebruik van en het werkt fantastisch. Veel mensen herkennen het idee dat ze na een werk- of schooldag nog met allerlei taken in hun hoofd zitten die ergens een keer afgemaakt moeten worden. Deze herinneringen aan je taken blijven voortduren, omdat je hersenen je er net zolang aan zullen herinneren tot je er daadwerkelijk iets mee hebt gedaan. Wat ook vaak gebeurt is dat je je pas iets belangrijks herinnert wat je bijvoorbeeld in een afspraak had moeten meedelen, wanneer je net weer in de auto terug naar huis zit. Doordat je op willekeurige momenten aan je taken herinnerd wordt, krijg je meestal wel wat last van stress. Om deze stress uit ons lichaam te krijgen hebben we iets anders nodig wat ons aan onze taken kan herinneren: een extern geheugen. Wil je meer tips tegen stress op het werk? Lees dan dit artikel. Dit externe geheugen is een takenlijst. Hierbij is het van belang om elke taak die je wanneer dan ook opgedragen wordt of te binnen schiet direct te noteren in je takenlijst. Als deze taak langer dan een halfuur in beslag zal nemen, plan het dan in je agenda in.

Je takenlijst invullen

Het boek ‘Grip’ laat zien dat je je takenlijst in zes stappen kunt invullen en optimaliseren. Door de takenlijst naast je agenda te gebruiken hoef je nooit meer iets in je hoofd te bewaren. Dit zorgt voor meer rust en minder stress.

Stap 1: Kies de juiste takenlijst

Allereerst is het net als bij de keuze van je agenda belangrijk om een systeem te kiezen wat bij jou past. Bij de keuze van een takenlijst is het een voordeel als je er op meerdere manieren bij kunt, bijvoorbeeld met je laptop en mobiele telefoon als je een digitale variant kiest. Als je een papieren takenlijst kiest, kun je er niet altijd en overal bij. Hierdoor loop je soms nog steeds een aantal uur of een dag met taken in je hoofd, hetgeen je juist wilt vermijden. Het is net als bij je agenda ook bij je takenlijst van belang om te zorgen dat het een overzichtelijk geheel is. Er is genoeg gratis software te vinden die je kunt uitproberen. Experimenteer en zie wat voor jou het beste werkt!

Stap 2: Begin eenvoudig met één takenlijst

Het is belangrijk om eenvoudig te beginnen. De meeste software voor takenlijsten zijn erg uitgebreid. Als je gelijk alles wilt kunnen gebruiken, wordt het waarschijnlijk een onoverzichtelijke bende. Dit wil je niet. Begin daarom eenvoudig en ga stap voor stap uitbreiden met de functies die de software heeft. Hier heb je bij een papieren takenlijst natuurlijk geen last van. Begin met één takenlijst voor al je taken. Later kun je hier andere lijsten en projecten aan toevoegen. Bijna alle software voor takenlijsten hebben een lijst genaamd ‘inbox’. Deze inbox werkt in principe hetzelfde als bij je e-mail. Alle taken die je nog moet doen, de zogenaamde openstaande taken, worden hierin weergegeven. Op verschillende laptops kun je een sneltoets instellen om bij je takenlijst te komen. Het is aan te raden om hier gebruik van te maken, omdat je zo je taak in een aantal seconden weggezet hebt en weer verder kunt met waar je mee bezig was.

Stap 3: Noteer je taken als acties

Nu heb je al je taken in je takenlijst gezet. We gaan er nu naar terug om ze een andere naam te geven. Welke naam je je taken geeft, heeft al invloed op je productiviteit. Het is slim om je taken simpel op te schrijven. Dit doe je door de taken als ‘actie’ neer te zetten. Als je bijvoorbeeld kennis vergadering project delen hebt neergezet, weet je een aantal dagen later echt niet meer precies wat je moet doen. In plaats hiervan is het slim om acties aan deze taak te hangen. Denk hierbij aan: aantekeningen vergadering uittypen, presentatie van 15 dia’s maken over marketingplan project en presentatie inplannen in de agenda’s van Thomas en Jantine. Door je taken op de juiste manier op te schrijven, zal je merken dat je veel sneller weet wat je precies moet doen en zal je waarschijnlijk eerder beginnen.

Stap 4: Efficiënt werken = gebruik van projecten

Nu je alle taken goed hebt weten te formuleren is het goed mogelijk dat je takenlijst er wat onoverzichtelijk uitziet. Hier hebben de meeste softwareprogramma’s een mooie oplossing voor, namelijk ‘projecten’. Door je taken in projecten in te delen kun je ze mooi groeperen. Denk er wel aan dat dit alleen handig is als je het overzicht dreigt kwijt te raken. Als dit het geval is kun je de taken in bepaalde categorieën, de projecten, indelen. Hierdoor kun je ook je werk- en privétaken scheiden.

Stap 5: Label je taken

In de meeste software is het mogelijk om je taken de labelen. Dit is handig, omdat je immers niet op elk moment van de dag dezelfde hoeveelheid energie hebt. Door taken die weinig tijd kosten te labelen als ‘korte taken’ kun je deze taken doen op momenten dat je even weinig energie hebt. Op deze manier kun je de taken die meer energie vragen laten liggen voor momenten waarop je wel meer energie hebt. Zo kun je elke taak een bepaald label geven, zodat jij weet wanneer voor jou het beste moment daar is om deze taak uit te voeren. Je kunt je taken ook per locatie labelen. Op deze manier is het mogelijk om de taken die op een bepaalde locatie uitgevoerd moeten worden overzichtelijk bij elkaar te hebben.

Stap 6: Filter je taken met werkgebieden

De taken die je in stap 4 hebt gebundeld tot projecten kunnen nog verder gegroepeerd worden. Dit kan met zogenoemde ‘werkgebieden’. Door je projecten zo in te delen, weet je exact wat waar bij hoort en kun je je taken net even wat sneller en beter filteren. De werkgebieden brengen extra overzicht in je takenlijst.

Nu je deze zes stappen hebt doorgenomen, weet je hoe je de takenlijst in kunt delen. Kijk vooral naar wat voor jou werkt. Is er een stap die voor jou geen waarde heeft, gebruik die stap dan simpelweg niet.

Je gebruikt je takenlijst naast je agenda. Hierom is het aan te raden om eerst je agenda voor vandaag weg te werken. Staat hier niets meer in en heb je tijd over? Pak dan je takenlijst erbij en werkt aan de taken die je voor vandaag gepland had staan. Kies de taken die je op dat moment wilt doen. Heb je veel energie, dan zijn dat waarschijnlijk de taken die wat meer energie vragen. Heb je minder energie, dan zijn dat waarschijnlijk de taken die wat minder energie vragen. Het is ook aan te raden om je dag te beginnen met het meest vervelende agendapuntje. Ditzelfde geldt voor de takenlijst. Maar nogmaals, jij bepaalt.

3). Ga beter om met je e-mail

75% van de mensen checkt direct zijn of haar mailbox als er een e-mailtje binnenkomt, zelf als ze vrij zijn. Doordat de verzenders van de e-mails ook een reactie verwachten, wat weer zorgt voor een tegenreactie, krijg je steeds meer e-mails. Volgens het boek ‘Iedereen fit genoeg’ krijgt iedereen die een e-mail stuurt er 1,4 keer zoveel terug. Veel mensen reageren direct op de e-mails die ze binnenkrijgen. Dit zorgt ervoor dat de andere partij er al van uitgaat dat ze snel een reactie terugkrijgen, waardoor je sociaal verplicht wordt om dit te blijven doen. Veel mensen zijn teveel tijd kwijt aan het sturen van e-mails. Het is tijd om daar verandering in te brengen. Hieronder ga ik je uitleggen hoe je productief kunt werken én je e-mails kunt bijhouden en beantwoorden.

De CC en BCC

Volgens het boek ‘Iedereen fit genoeg’ zijn we zo’n 28% van onze tijd kwijt aan het lezen en beantwoorden van e-mails. Dit zijn rui 102 dagen per jaar! Het is hierom aan te raden om duidelijk te zijn naar anderen over jouw systeem qua e-mails. Zorg ervoor dat je geen CC en BCC meer ontvangt en deze dus ook niet leest en beantwoordt. Communiceer dit ook naar de buitenwereld, zodat zij je ook niet meer in de CC en BCC zetten.

Plan tijd voor je e-mail in

Net zoals je werkweek in je agenda hebt ingepland, is het verstandig om ook tijd voor e-mail in te plannen in je agenda. Volgens het boek ‘Grip’ is het verstandig om per werkdag drie blokken van een halfuur in te plannen om je e-mail bij te werken. Plan bijvoorbeeld een blok aan het begin van de werkdag, een blok na de lunch en een blok aan het einde van de werkdag. Waarschijnlijk heb je aan deze drie blokken meer dan voldoende om je mail te verwerken. Door deze strategie toe te passen krijg je meer inzicht in je week en houd je meer tijd over voor écht belangrijk werk.

Tips voor je e-mail

Ik zal je nog een aantal tips geven om beter om te kunnen gaan met je e-mail:

  • Geef aan dat jij bepaalt hoe en wanneer je reageert op je e-mails. Als het echt belangrijk is kunnen mensen je bellen of opzoeken. Deze vorm van communicatie werkt sneller.
  • Geef korte antwoorden in je e-mails. Denk hierbij aan een drietal zinnen. Zo ben je duidelijk en laat je zien dat e-mail geen vervanger is voor rechtstreekse communicatie.
  • Geef aan dat je alleen op e-mails reageert waar je ‘ja’ of ‘nee’ op kunt zeggen.
  • Veel dingen zullen automatisch opgelost worden. Dus ook als je niet reageert.
  • Zet e-mailnotificaties uit. Hierdoor zie je alleen je e-mail op de hiervoor ingeplande momenten.

4). Plan een standaard terugkoppelmoment in

Het boek ‘Grip’  spreekt van een ‘vangnet’ onder je week als het om het standaard terugkoppelmoment gaat. Je creëert meer rust en structuur door een wekelijks terugkomend terugkoppelmoment in te plannen. Dit terugkoppelmoment hoeft niet lang te duren. Meestal heb je aan een halfuurtje wel genoeg. In het begin zal het wat meer tijd kosten, maar hoe vaker je het doet, hoe sneller het zal gaan. Het is verstandig om dit elke week te doen en niet bijvoorbeeld elke maand. Ook elke dag heeft niet zoveel zin. In het boek ‘Grip’ wordt de vergelijking het met de afwas op het aanrecht gemaakt. Als je de afwas een week laat staan, zie je de wanorde vanzelf toenemen. Als je altijd álles wat op je aanrecht staat opgeruimd wilt hebben, kun je niet meer normaal leven. Als je je afwas een maand laat staan, dan zit je waarschijnlijk na een bepaalde tijd zonder kopjes en borden. Door het wekelijkse terugkoppelmoment te gebruiken, creëer je dus, zoals gezegd, meer rust en structuur voor jezelf. Alles wat je de afgelopen week hebt gedaan komt in dit moment terug. Ook kijk je vooruit naar de aankomende week. Zo ben je goed voorbereid op wat komen gaat, en zul je efficiënt te werk kunnen gaan.

Wanneer doe je je wekelijkse terugkoppelmoment?

Het maakt niet veel uit op welke dag van de week jij je wekelijkse terugkoppelmoment inplant. Wat wél belangrijk is, is dat je een moment uitkiest waarop de kans het meest aanwezig is dat je ook daadwerkelijk je terugkoppelmoment gaat doen. Voor de een is dat op maandagochtend, terwijl de ander dit het liefst op vrijdag- of zondagmiddag doet. Zoals ik al eerder heb beschreven heb je meestal aan een halfuurtje genoeg, maar plan voor je eerste keer wat meer tijd in. Je hebt immers meer tijd nodig om alles te structureren en om uit te zoeken hoe het terugkoppelmoment voor jou het beste werkt. In het begin kan het wat onwennig zijn om er mee te beginnen. Het is aan te raden om het in ieder geval een keer of vier te proberen. Grote kans dat het je hierna wel bevalt. Is dit nu niet het geval, schroom dan niet om er mee te stoppen. Het moet immers wel prettig werken zijn.

Terugkijken op de afgelopen week

Het eerste deel van het wekelijkse terugkoppelmoment bestaat uit de balans opmaken van de afgelopen week. Het is aan te arden om te beginnen met het nalopen van je agenda. Ga elke afspraak uit de afgelopen week na en kijk of je notities verwerkt zijn, eventuele vervolgafspraken zijn gepland en of je mensen moet inlichten over het door jou wel of niet afgemaakte werk. Vervolgens is het verstandig om je takenlijst te verwerken. Start met het omzetten van de taken naar acties, zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen. Als je dit al hebt gedaan is dat natuurlijk al mooi meegenomen. Hierna is het slim om ook even je fysieke post en aantekeningen na te lopen. Heb je alles verwerkt wat verwerkt moest worden? Het laatste deel van het terugkijken op de afgelopen week bestaat uit het nalopen van de projecten. Check of de taken die bij dat project horen tot acties zijn geformuleerd en of je alle projecten heb toegevoegd aan je takenlijst.

Vooruitblikken op de komende week

Na het terugblikken op de afgelopen week is het duidelijk wat er in de komende tijd belangrijk is. Ook met het vooruitblikken beginnen we weer bij de agenda. Vul je agenda in met de afspraken en het werk voor de aankomende week. Let er wel op dat je realistisch plant en of de afspraken door alle betrokkenen zijn bevestigd. Hoe je verder je agenda kunt invullen lees je in het eerste deel van dit artikel. Nu je je agenda op orde hebt is het slim om even je takenlijst door te nemen. Welke taken wil je in de aankomende week verwerken? Na je eerste wekelijkse terugkoppelmoment is het handig om voor jezelf een checklist te maken met wat je tijdens je terugkoppelmomenten door wilt nemen. Op deze manier zullen de terugkoppelmomenten van de volgende weken soepeler verlopen. Maak een onderscheid tussen werk en privé, zodat je een duidelijk beeld hebt van wat je op welk terrein wilt doornemen.

5). Leer strategisch te denken

Efficiënt werken door strategisch te leren denken

Iedereen krijgt te maken met veel problemen waar oplossingen voor bedacht moeten worden. Bij elk probleem heb je de keuze uit een drietal opties. Doe je niets, kies je de eerste de beste oplossing die je tegenkomt of denk je er strategisch over na. In bijna alle gevallen levert strategisch nadenken over de vraag je de beste oplossing op. Om een vraagstuk strategisch te benaderen, moeten er volgens het boek ‘Grip’ vier stappen doorlopen worden. Dit zijn: de kern van het probleem begrijpen, oplossingen van anderen analyseren, alternatieve oplossingen bedenken en zelfmisleiding onthullen.

Door de kern van het probleem te begrijpen is efficiënt werken makkelijk

Voordat je oplossingen voor een probleem kunt bedenken moet je eerst weten wat nu eigenlijk precies het probleem is. Je moet je eerst volledig focussen op het probleem zelf. Je denkt nog niet na over mogelijke oplossingen, omdat je anders tunnelvisie zou kunnen ontstaan. Hierdoor zou je maar één kant op denken, waardoor het goed mogelijk is dat het onderliggende probleem niet volledig opgelost wordt. Als je dit hebt gedaan kun je mogelijke oorzaken voor het probleem bedenken en noteren. Dit vraagt waarschijnlijk best wat werk om uit te zoeken. Je kunt dit samen met betrokkenen aanpakken. Zo heb je meerdere visies en werk je sneller. Hierna noteer je het probleem én de mogelijke oorzaken.

Oplossingen van anderen analyseren

Als je de kern van het probleem volledig begrijpt kun je aan oplossingen gaan werken. Het is hierbij aan te raden om eerst de oplossingen van anderen die een soortgelijk probleem tegen zijn gekomen te analyseren. Kijk eerst naar personen of bedrijven die vrijwel hetzelfde doen als jij. Welke oplossingen hebben zij bedacht op soortgelijke problemen? Vervolgens kijk je naar personen of bedrijven die ongeveer hetzelfde doen als jij, maar welke op bepaalde punten volledig anders werken dan jij of bepaalde hele andere speerpunten hebben. Dit lijkt misschien niet voor de hand liggend, maar door naar personen of bedrijven te kijken die op een andere locatie zitten en/of in een andere branche actief zijn zul je meer invalshoeken hebben voor de oplossing van jouw probleem. Vervolgens is het zelfs mogelijk om nog breder te kijken. Je kunt naar personen of bedrijven kijken die totaal iets anders doen dan dat jij doet of experts op verschillende gebieden spreken.

Alternatieve oplossingen bedenken

Als je de oplossingen van anderen heb geanalyseerd, heb je zeer waarschijnlijk wel een richting in gedachten waar je heen wilt. Nu is het verstandig om een aantal mogelijke alternatieve oplossingen te bedenken. Meestal is je eerste oplossing niet de beste oplossing. Om alternatieve oplossingen te bedenken, kun je je volgens het boek ‘Grip’ afvragen wat je zou doen als je onbeperkte tijd en middelen hebt, binnen een uur een oplossing moet hebben, hoe een simpele oplossing eruit zou zien en welke oplossingen je zou kunnen bedenken als je vanaf nul zou beginnen. Schrijf alle mogelijke oplossingen die je weet te bedenken op. Weeg vervolgens de voordelen tegen de nadelen af en neem de tijd.  

Zelfmisleiding onthullen

Efficiënt werken door zelfmisleiding te onthullen

Je hersenen trekken snel conclusies op basis van vrij weinig data. Dit is een minpunt als je een complex probleem op moet zien te lossen. Je wordt de hele dag blootgesteld aan informatie. Je hersenen filteren veel van deze prikkels. Dit gebeurt vooral bij dingen die jij als normaal beschouwd, dingen die erg veel van elkaar weg hebben en dingen die niet in jouw beeld van de wereld passen. Als je een oplossing zoekt voor een vrij complex probleem, moet je je ervan bewust zijn dat je hersenen niet met de oplossing komen die voor de hand ligt. Denk dus bewust en rustig na. Je hersenen hebben ook de eigenschap dat ze situaties invullen als er een deel aan informatie mist. Zo kun je een cruciaal deel aan informatie missen, en dus tot een verkeerde oplossing komen. Als je de keuze hebt tussen een snelle oplossing of een oplossing die meer tijd vraagt, kiezen je hersenen er automatisch voor de snelle oplossing. Dus ook als dit misschien niet de beste oplossing is. Je hersenen maken ook graag aannames. Kijk deze aannames dus goed na voor je er vanuit gaat dat dit de juiste informatie is en je daarop je antwoord op het probleem baseert.

Populair in de categorie: Succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.