Dopamine fasting voor veel motivatie? Dit is hoe je wint in het leven!

Michel
Updated: 29/11/2020

Dopamine detox: geconcentreerd leven is succesvol leven Je hoort steeds vaker positieve berichten over een zogenaamde Dopamine detox. Dit is niet het nieuwste dieet of de zoveelste voedingstrend, maar is het dan wel? Wat is dopamine eigenlijk en is dat dan slecht voor je? In dit artikel leggen we je uit wat het inhoudt en hoe het jou ook kan helpen om succesvoller te worden in je leven.

Wat is dopamine?

Dopamine is een stofje, dat wordt aangemaakt door je eigen lichaam. Het is een zogenaamde neurotransmitter, wat betekent, dat het boodschappen doorgeeft aan je hersenen.
Dopamine zorgt voor een tevreden gevoel en een gevoel van genot. Het speelt daardoor een belangrijke rol in het leren over het bereiken van fijne situatie en de motivatie om een goed gevoel te krijgen, het is al het ware je interne beloningssysteem.

Daarnaast speelt dopamine een belangrijke rol bij beweging. Dopamine wordt vooral vrijgegeven, als je hersenen verwachten, dat er een beloning zal volgen op een activiteit. Die beloning hoeft niet daadwerkelijk te volgen, de verwachting is voldoende voor de vrijgave van dopamine.

Is dopamine slecht voor je?

Dopamine is absoluut niet slecht voor je, het is zelfs een essentiële stof om goed kunnen functioneren. Het is bijvoorbeeld bewezen, dat het trillen bij de ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt, doordat de dopamine producerende cellen in het lichaam zijn afgestorven.

Daarnaast zorgt de verwachting van de hersenen om dopamine te krijgen ervoor, dat je eet en drinkt en andere activiteiten onderneemt. Tijdens onderzoek bij ratten werden de receptoren van dopamine uitgeschakeld. Dit zorgde ervoor, dat de ratten nauwelijks nog iets deden.
Zelfs opstaan om te eten of te drinken deden ze niet meer. Als de onderzoekers de ratten eten of drinken voorhielden, aten ze dit wel op, ze wilden dus nog wel eten. Maar de volledige motivatie om hiervoor in beweging te komen was verdwenen. We kunnen dus absoluut niet zonder dopamine.

Waarom zou ik dopamine vasten?

Als dopamine zo’n essentiële stof is, waarom zou je dan gaan vasten? Het gaat bij dopamine vasten dan ook niet om het verminderen van dopamine in je lichaam, maar om het verminderen van de activiteiten, waarbij dopamine gemakkelijk en snel vrijkomt. Op die manier wordt je minder gestimuleerd om dingen te doen, die weliswaar voor vrijgave zorgen van dopamine, maar die je verder weinig opleveren.

Dit zijn activiteiten als televisie kijken, netflixen, internetten en ongezonde snacks eten. Dopamine is het stofje, dat ervoor zorgt dat je je hier helemaal in kunt verliezen en ongemerkt veel meer tijd hieraan besteedt, dan je dacht.
De hersenen houden er namelijk rekening mee, dat er een beloning zal volgen, ook al volgt deze niet. Daarnaast zorgt het ervoor, dat het meer moeite kost om je langdurig te concentreren op belangrijke taken.
Dopamine is daarnaast ook mede verantwoordelijk voor verslavingen. Bij verschillende drugs worden er ongezonde hoeveelheden dopamine vrijgegeven, wat ervoor zorgt dat je hersenen je zullen stimuleren om de activiteit te herhalen.

Ook gokken zorgt voor vrijgave van dopamine, omdat je hersenen verwachten, dat er een beloning, in de vorm van een prijs, zal volgen. Zelfs als je al veel geld hebt verloren, zullen je hersenen verwachten, dat er toch een beloning zal volgen, wat het moeilijk maakt om te stoppen.
Daarnaast raakt je lichaam gewend aan grote hoeveelheden dopamine. Je lichaam past zich hierop aan door minder te reageren op de vrijgegeven dopamine. Dit zorgt er echter voor, dat je alleen nog gestimuleerd wordt door activiteiten, die snel veel dopamine opleveren.

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, moet je de activiteiten, die voor snelle vrijgave van dopamine zorgen, verminderen. Zo reset je als het ware de dopamine receptoren, waardoor er minder dopamine nodig is om je te motiveren. Op die manier zorg je ervoor dat je meer gemotiveerd bent om andere activiteiten uit te gaan voeren, die zorgen voor minder dopamine afgifte.

Dit zijn activiteiten, zoals studeren, werken of een ingewikkelde taak uitvoeren. Zo kun je makkelijker langere tijd studeren, ga je wandelen of mediteren en wordt je gestimuleerd om meer en beter na te denken. Op deze manier kun je meer bereiken in je leven, dan je ooit voor mogelijk had gehouden.
Dopamine is op zichzelf dus helemaal niet slecht, het is het beloningssysteem van je lichaam.
Het probleem is vooral, dat de dingen die de vrijgave van dopamine in je lichaam wordt stimuleren in deze moderne tijd, niet de zaken zijn, waar je leven beter van wordt. Bij dopamine fasting gaat het er dus vooral om het beloningssysteem in je voordeel te laten werken.

Hoe pak ik dat vasten aan?

Laten we beginnen met goed nieuws, je hebt maar 1 dag nodig voor een goede dopamine detox. Je hoeft dus geen weken lang je levenswijze of je eetgedrag aan te passen. Met slechts 1 dag kun je al resultaten bereiken.
De dag waarop je wilt vasten, kijk je geen televisie, dus ook geen Netflix. Verder lees je geen boeken, kranten of tijdschriften en gebruik je geen internet. Je luistert niet naar muziek, radio of podcasts en je mag niet masturberen of seks hebben.

Je gebruikt geen koffie, thee of alcoholische dranken en je eet niet. Kortom, je ontzegt jezelf alle activiteiten, die normaal gesproken zorgen voor een snelle vrijgave van dopamine.

Ik hoor je denken: “maar wat moet ik dan in vredesnaam de hele dag doen?”. Daar gaat het dus juist om bij het vasten. Je omhelst de verveling, want je zal je zeker gaan vervelen. Maar door die verveling kun je alle tijd en aandacht, die je anders aan de bovenstaande activiteiten zou besteden, gebruiken voor de volgende dingen. Je kunt schrijven, maar alleen met pen en papier.

Daarnaast kun je je tijd gebruiken om te wandelen of te mediteren. Je hebt de aandacht om eens goed na te denken en te visualiseren, wat je wilt bereiken. Schrijf alle ideeën op, die in je op komen, uiteraard met pen en papier. Maar het gaat niet alleen om mentale activiteiten.
Zo kun je ook tijd besteden aan huishoudelijke taken, zoals schoonmaken, de was doen of klusjes uitvoeren, die al veel te lang zijn blijven liggen.

Verder drink je alleen water.
Het lijkt een enorm streng regime en dat is het ook. Maar onthoudt, dat je dit maar 24 uur vol hoeft te houden. En wat is nu 24 uur op een mensenleven. Juist als het je enorm veel moeite kost, zou dopamine fasting voor jou enorm veel verschil kunnen gaan maken.

Wat is het resultaat?

Tijdens het dopamine vasten zul je merken, dat je je veel rustiger en geconcentreerder voelt. Tijdens het mediteren zul je merken, dat je makkelijker in de meditatieve staat komt. Doordat je minder bent afgeleid en je alle andere stimulansen hebt uitgeschakeld, kun je je makkelijk overgeven aan de meditatie.

Zonder alle afleidingen zul je je ook makkelijker kunnen richten op je taken, die echt belangrijk zijn. Als je studeert, kunt je je hier makkelijker op richten en je zult merken dat je langer aaneengesloten geconcentreerd kunt studeren. Door de volledige concentratie kun je makkelijker ingewikkelde taken uitvoeren.
Misschien zul je merken, dat je een opdracht, waar je altijd veel moeite mee had, ineens wel goed kunt uitvoeren.

Als je een eigen bedrijf hebt, is dit het moment om eens uitgebreid te tijd te nemen om na te denken over je bedrijf. Omdat je normaal geleefd wordt door de waan van de dag, kun je tijdens het dopamine fasting eens bedenken, waar je nu eigenlijk naar toe wilt met je bedrijf of wat je anders wilt gaan doen.

Omdat je hier je volledige aandacht aan kunt besteden, is dit het ideale moment om een goed plan hiervoor te maken. Omdat je niet wordt afgeleid is er ruimte om tot nieuwe inzichten te komen. Dit werkt natuurlijk niet alleen, als je een eigen bedrijf hebt, je kunt deze tijd natuurlijk ook gebruiken om over je carrière en je persoonlijke leven na te denken.
Ben je wel, waar je wilt zijn en zo niet, hoe kom je dan, waar je wilt zijn. Ook hiervoor kun je een plan maken.

Vergeet natuurlijk ook niet na te denken, over waar je wel tevreden over bent en waar je vooral niet aan wilt veranderen. Stilstaan bij de zegeningen van je leven maakt je namelijk ook gelukkiger
Door 24 uur helemaal niet te eten, zul je ook ervaren, dat de signalen, die je hersenen geven om te gaan eten, niet altijd met honger te maken hebben. Veel van de signalen zijn alleen maar behoefte aan suiker of vet of pure gewenning. Door 24 uur niet te eten besef je, dat je minder vaak voedsel nodig hebt.

Hoe hou ik dit vol?

Tijdens je dag van vasten kom je dus tot nieuwe inzichten en hier wil je natuurlijk resultaten mee behalen. Dit hele strenge regime houd je alleen niet lang vol, 24 uur is wel echt het maximum.
Om er toch voor te zorgen, dat je je nieuwe gevonden inzichten niet kwijt raakt, kun je ook op een kleine manier vasten.

Leg je smartphone en computer af en toe een uur, of twee, aan de kant, zodat je zonder deze afleiding aan een taak kunt werken. Wees je er bewust van, dat niet alles wat een ogenblikkelijke beloning geeft, ook de beste keuze voor je is. Dit zal ervoor zorgen dat je andere keuzes maakt.
Als je merkt, dat je je weer meer mee laat slepen door de verleidingen van elke dag, kun je de dopamine detox nog eens herhalen.

Je zou het bijvoorbeeld eens per maand kunnen doen, maar je kunt er ook voor kiezen om een of een aantal uren per dag te vasten. Zo kun je langer vol houden, terwijl je elke dag kunt besteden aan geconcentreerd bezig zijn. Mediteren en wandelen zijn hier uitstekende hulpmiddelen voor. Door een uurtje in de natuur te wandelen (zonder smartphone!) kom je tot rust en kun je je volledig geconcentreerd aan je volgende taak zetten.
Daarnaast kun je vasten door 1 dag in de week een van de snelle verleidingen te schrappen.

Bijvoorbeeld een dag in de week geen junk food eten, een dag in de week je smartphone niet gebruiken of een dag in de week geen internet te gebruiken. Verder mag je alles doen, alleen deze ene activiteit is uit den boze. Door slechts een activiteit te schrappen hou je toch meer tijd en aandacht over voor andere taken, maar het is wel veel makkelijker om vol te houden.
Ook kun je jezelf bewust belonen. Bijvoorbeeld als je geconcentreerd een activiteit hebt uitgevoerd, die weinig dopamine oplevert, zoals schoonmaken of studeren, kun je jezelf belonen met een activiteit, die veel dopamine oplevert, zoals een kwartier op je smartphone of Facebook of een aflevering van je favoriete serie op netflix kijken. Het is daarbij wel belangrijk, dat je de activiteit met veel dopamine pas na het studeren uitvoert, of zelfs pas aan het einde van de dag.

Als je namelijk begint met netflixen of internetten, is de kans erg groot, dat je daarna helemaal geen zin meer hebt om te studeren, omdat de motivatie is verdwenen. Als stelregel kun je aanhouden, dat je voor elk uur activiteit met lage dopamine opbrengst, je jezelf beloont met een kwartier van een activiteit met hoge dopamine opbrengst aan het einde van de dag.

Conclusie

Kortom, dopamine kan ervoor zorgen, dat je verslaafd raakt aan social media, je smartphone en internet.
Maar door de activiteiten, die dopamine opleveren, te reguleren kun je dit natuurlijke beloningssysteem ook zo inzetten, dat het je meer oplevert en ervoor zorgt dat je geconcentreerder kan werken. En hoe geconcentreerder jij je voelt in je werk, des te beter zullen de resultaten zijn.

Populair in de categorie: Succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.