Persoonlijke doelen stellen en bereiken [5x waarom het zo belangrijk is]

Michel
Updated: 20/11/2019

Persoonlijke doelen stellen is niet voor iedereen even makkelijk!
Voor sommige mensen is het heel simpel om de juiste doelen te stellen. Dat zijn de mensen die hun passie al op jonge leeftijd hebben gevonden. Een passie of een talent maakt het stellen van doelen zo simpel en logisch,

Bijvoorbeeld:
Als je een jonge jongen bent die gescout is voor jong Ajax, dan is het doel in de meeste gevallen zeer helder. Denk aan: de gouden bal winnen, een transfer naar FC Barcalona of Wereld kampioen worden met het Nederlands elftal.

Logisch toch?
Helaas,

Voor de meeste mensen is dit niet zo helder. Op school denk je over het algemeen wel na over wat je later wilt gaan doen, maar hoe kan je als tiener de rest van je leven uitstippelen. Je veranderd nog zo veel na je schooltijd, een levensdoel wordt daardoor nooit echt gevonden.

Jammer, want een groot persoonlijk doel stellen is echt van groot belang voor jou geluk en eigenwaarde.

Waarom doelen stellen?

Waarom doelen stellen

Een leven zonder doelen is niet mogelijk. Hoe klein het doel ook is, elk leven is er mee gevuld. Dieren of mensen, alle levende organismen zijn aan het ademhalen, drinken en eten, plezier maken of slapen. Dat zijn doelen die wel behaald worden maar waar we ons niet altijd bewust van zijn, want ademhalen doen we zo goed als automatisch. Een gezond lichaam kunnen blijven houden en een hoge leeftijd kunnen bereiken zijn levensdoelen waar mensen uren aan kunnen besteden.

Andere doelen stellen in je leven, zoals een mooie reis maken of grensverleggend werk willen verrichten zijn doelen van meer persoonlijke aard, maar zijn zeker belangrijk om ons in beweging te houden om die doelen daadwerkelijk te bereiken.
Succes is iets wat goed is voor een mens. Het niet behalen van een doel zal dus geen goed gevoel opleveren. Maar flexibel en sterk als mensen zijn, kunnen ze van veel situaties leren en kunnen hierdoor tevens veel situaties de baas.

Voordelen van doelen stellen

Voordelen van doelen stellen

De voordelen van het stellen van doelen mogen niet onderschat worden, die zijn letterlijk van levensbelang. Doelen hebben dus een zeer belangrijke waarde in ons leven. Het pad wat betreden wordt om een bepaald gesteld doel te bereiken is vaak al een avontuur en les op zich.
En eenmaal op pad wordt het doel alleen maar helderder, waardoor het telkens iets gemakkelijker wordt om richting de kant van het doel op te blijven bewegen. Geduld en flexibiliteit zijn eigenschappen waar ieder mens op zijn of haar eigen manier mee te maken heeft. Doelen stellen houdt ons op de been en geven richting aan het leven.

1). Focus: zonder doel kun je niet scoren (Je hebt betekenis in je leven)

Focus zonder doel kun je niet scoren

Duidelijk mag zijn dat je met het stellen van een doel en met het bewandelen van de weg er naartoe controle neemt over je eigen leven en de koers ervan. Binnen de mogelijkheden, die voor ieder mens anders zijn, moet er worden geroeid met de riemen die er zijn.
Niet slapend door het leven gaan maar met open ogen vooruit en om je heen willen kijken is bewust leven, wat goed is voor een mens. De focus op een gesteld doel kan alleen maar scherper worden naarmate je er meer mee bezig bent. Het nemen van controle over je leven en de focus op het doel houden geeft zin aan het leven en houdt ons gemotiveerd. Niet willen opgeven is natuurlijk belangrijk.

Tegenslagen zijn vervelend, maar zonder ying geen yang en omgekeerd. Realistisch of niet, doelen houden ons scherp en gefocust. Het verbeteren van de focus, de oriëntatie en het geconcentreerd blijven op het doel maakt een mens gelukkiger en ongevoeliger voor afleidingen.
Een doel zoals een verre reis is anders dan het willen vergaren van oneindige rijkdom. Realisme is belangrijk en af en toe jezelf even op de rem kunnen zetten is ook een kunst. Positieve doelen stellen in je leven, op de korte of de lange termijn, moeten het beste in een persoon naar boven halen.

De eigen weg met de eigen vele doelen zijn voor iedereen anders, maar vreugde en teleurstelling beleven aan het avontuur om het doel te behalen versterken de focus en zorgen ervoor dat het maximale uit jezelf wordt gehaald om je doel te bereiken.

2). Verantwoordelijkheid en motivatie (Een drijfveer hebben)

Verantwoordelijkheid en motivatie

Doelen stellen en die ook willen behalen geven ons dus ook, bewust of onbewust, verantwoording. Die verantwoording is het stemmetje in ons binnenste wat ons op de vingers tikt als wij te lui zijn geweest. We weten zelf eigenlijk al waar het aan heeft gelegen.
Verantwoording is dus een goede maatstaf en een drijfveer die ons onderweg houdt naar ons doel. Het gevoel naar jezelf toe hebben dat je wil dat iets goed verloopt is verantwoording. Het zelfvertrouwen van een mens reageert ook hier positief op, wat merkbaar is aan ons lichaam want zelfvertrouwen geeft ook energie.

Het vergaren van kennis, gefocust zijn op een doel en verantwoordelijk te werk gaan zullen al snel resultaat opleveren, waardoor de motivatie ook toeneemt om verdere actie te ondernemen. Wakker worden en opstaan gaat dan opeens een stuk gemakkelijker.
Alles werkt op een bepaald moment gewoon door in het hele bestaan. Succes gebeurt niet binnen 1 werkdag en is een levenstaak. Motivatie levert energie op en zo treedt er een opwaartse spiraal in werking. Het ene versterkt het andere.

3). Observeren en evalueren (Je bent je bewust van wat er om je heen gebeurt)

Observeren en evalueren

Doelen stellen is de drijfveer van het leven. Een gekozen doel zet jezelf in een richting om het te gaan behalen. De weg er naartoe is eigenlijk wel uit te stippelen op een landkaart, en dan zijn ook de zijwegen en de doodlopende wegen opeens duidelijk geworden.
De grap is dat vanaf het moment dat er een doel wordt gesteld je niet meer in rondjes blijft lopen, omdat er een duidelijke richting gevolgd moet worden waar het niet slim is om van af te wijken. Bij het bedenken en stellen van een doel is dus eigenlijk de weg naar succes ingeslagen. Er zijn op een route een begin- en een eindpunt en waarschijnlijk voldoende tankstations onderweg.
Met het eenvoudigweg in actie komen is na de 1e stap de 2e zo gezet. Het op gang komen is vaak het lastigst, eenmaal vol gas is het lastig om te stoppen.

Tijdens het onderweg zijn naar het gestelde doel valt er op de route heel wat te observeren en te registreren. Vooruitgang in de gaten blijven houden zorgt ervoor dat de geest scherp blijft.
Een chauffeur kan zich realiseren dat het bijvoorbeeld nog 1200 kilometer rijden is naar het doel waar hij zijn vracht moet afleveren. Een schrijver kan inschatten wat er moet gebeuren als er nog 150 bladzijden geschreven moeten worden voordat het boek klaar is.

Het nadenken over een eventuele teleurstelling en de vooruitgang naar het doel blijft belangrijk en wordt op een gegeven moment prettig om te doen, omdat het heel erg nuttig is. Zelfevaluatie maakt het te bewandelen pad makkelijker, omdat de doelen op deze manier duidelijker worden. Het is dan weer een stukje gemakkelijker om succesvol te zijn.

Wil je je tijd nog efficiënter indelen? In deze gids leg ik je uit hoe je het meest efficiënt kunt werken >>

4). Discipline verdrijft verveling (Je doet nooit onbelangrijke dingen)

Discipline verdrijft verveling

Door gefocust te zijn op een gericht doel ontstaat er door de motivatie nieuwe energie wat op een gegeven moment een gewoonte wordt. De zelfdiscipline groeit door de houding naar het doel toe. En zelfdiscipline vergemakkelijkt alles zeer zeker en het groeit door de tijd. De indrukken die onderweg naar het doel opgedaan worden veranderen ons hele doen en laten. Op een gegeven moment is er geen tijd meer voor nutteloze afleidingen, want hard werken om het doel te bereiken is veel interessanter. En zo bestaat opeens de emotionele gesteldheid verveling niet meer.

Af en toe rust nemen en relaxen is niet jezelf vervelen. Rust nemen is essentieel. Het is zeker belangrijk om af en toe even een stapje terug te doen en afstand te nemen om te evalueren en met de juiste focus en uitgerust weer vol met vernieuwde energie verder te kunnen gaan in de richting van het doel.
Het wel rusten maar gedisciplineerd niet stoppen met gaan in de richting van het doel is opbouwend voor het karakter van een mens. Doelen stellen maken een mens minder verveeld en dus gelukkiger.

5). Het maximale uit jezelf halen (Je eist je volledige potentie op)

Het maximale uit jezelf halen

Het uitzetten van een juiste routekaart heeft dus vele voordelen. Het is een gegeven dat uitstelgedrag hierdoor wordt afgeleerd. Ieder mens persoonlijk heeft zijn of haar eigen plus- en minpunten en die zullen misschien nooit helemaal verdwijnen. Echter, er kan wel veel worden geleerd wanneer een persoon daarvoor openstaat.
Door de nieuwe energie en motivatie is het gemakkelijker om dingen vlot af te handelen, want er mag niets op de weg blijven liggen wanneer een persoon in de richting van het doel gaat. Op deze manier dwingen we onszelf ertoe om het beste in onszelf naar boven te halen, minder te vergeten en zaken gewoon af te handelen.

Geestelijke belasting door zaken die lang blijven liggen moeten mensen zoveel mogelijk proberen te vermijden voor de innerlijke rust. De routekaart met de gestelde doelen er regelmatig bijnemen draagt zeker bij aan het houden van het overzicht. Stress is niet goed voor mensen en daarom moet er bij het stellen van doelen realistisch worden gedacht en gehandeld, zodat stress geen kans krijgt.

Een motiverende lijst

  • Het vormen van focus
  • Groei van het zelfvertrouwen
  • Groei van motivatie
  • Een duidelijke lijn om te volgen, geen rondje lopen
  • Zelfkritisch zijn, zelfevaluatie en registratie
  • Groei van zelfdiscipline
  • Verdrijf van verveling
  • Het beste uit jezelf naar boven halen

Het maken van de beroemde bucketlist is voor iedereen aan te raden. De lijst met dromen en wensen is voor iedereen anders, maar de lijst op zich is belangrijk. Misschien kunnen niet alle dromen worden verwezenlijkt, maar er naartoe werken is zeker noodzakelijk. De ene persoon heeft de lijst al in zijn of haar hoofd zitten en een ander moet er met pen en papier voor gaan zitten om het voor elkaar te krijgen.
Het bepalen en stellen van termijndoelen in het leven werkt motiverend. Het geeft energie, zowel op de korte als op de lange termijn. Een lijst met hartenwensen zorgt ervoor dat we geïnspireerd worden door hetgeen wat als doel wordt neergezet.

Persoonlijk doelen stellen? Verdeel ze in subdoelen!

Het traject naar de gestelde doelen kan in stukjes worden verdeeld om te worden afgewerkt. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd en dat zijn Parijs en Rotterdam ook niet. Nadenken over de toekomst en je wensen opschrijven zodat er een duidelijk doel op papier komt te staan en daarmee het strijdplan maken, zorgt voor een duidelijke richting waarin het leven vervolgd moet worden.
Onderzoek doen of de doelen realistisch zijn is ook belangrijk. Gun jezelf een kans van slagen. Het is heel goed mogelijk om absurde doelen te stellen, maar het moet wel binnen de grenzen van het haalbare zijn. Teveel tegenslagen bij een te hoog gesteld doel halen motivatie en energie weg en dat is juist het gene wat mensen zo hard nodig hebben.

Een tijdlijn om de vinger aan de pols te houden en inschatten welke hindernissen je op de weg kunt tegenkomen zijn belangrijk. Hindernissen en blokkades die je van te voren kan zien aankomen zijn ook mogelijk om dan te ontwijken. Vanwege een routekaart of de planning biedt dit de kans om je misschien te verdiepen in de ervaringen van anderen. Het internet staat vol met zin en onzin, dus een degelijke bronnencontrole is altijd ergens goed voor. Zorg voor mogelijkheden om aan je doel te werken en laat je door niets of niemand tegenhouden.
Blijf doorwerken en stop alleen voor de nodige rustpunten onderweg, waarvoor er speciale parkeerplaatsen zijn ingericht op de route naar het te behalen doel. Flexibel zijn en doorgaan op de weg naar het doel wat we onszelf stellen, geven zin en inhoud aan het korte en zo kostbare leven.

Doel behaald en toen…

Doel behaald en toen

Het behalen van een gesteld doel is natuurlijk een feest, maar er zit ook een keerzijde aan vast. Het punt is dat met het behalen van het doel er geen doel meer is. Misschien is dat ook wel helemaal niet nodig, omdat er een ander doel voor in de plaats komt.
Wanneer iemand jaren heeft getimmerd aan een houten zeilboot, is het doel bereikt wanneer de boot in het water ligt. Aan de ene kant is het doel behaald want er ligt, als het goed is, een prachtige zeilboot in het water om te gebruiken. De boot hoeft niet meer ontworpen en afgetimmerd te worden, maar zal zeker moeten worden onderhouden. Daar is direct al een nieuw doel op de lijst, want de boot mag niet verpauperen en lek raken. Daar is het niet voor gebouwd.
Een bergbeklimmer heeft na het bereiken van de top op deze manier nog alleen maar de herinneringen aan de tocht en foto's om op terug te kijken.

De voorbereidingen voor het klimmen zijn achter de rug en de tocht is gemaakt. De bergbeklimmer kan een volgende berg uitzoeken, of zijn of haar ervaringen delen met anderen. Nieuwe doelen zijn er om behaald te worden. Een persoon die moet herstellen van een ongeluk kan bijvoorbeeld na een jaar revalidatie weer lopen. Het eerste doel is genezen en uit de rolstoel komen.

De volgende stap is het volgende doel. Stap voor stap zal er moeten worden gewerkt om een doel te kunnen bereiken, maar vasthoudendheid zal zeker zijn vruchten afwerpen.

Zo zullen er altijd weer nieuwe doelen ontstaan.

Populair in de categorie: Succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.