Selecteer een pagina

Hoe kom ik uit mijn comfort zone? (5 tips om de comfort zone te killen)

door | 27-mei-2019 | Succes | 0 Reacties

Comfort zone!

Wat is dat?

Om succesvol te worden, moet je grenzen verleggen. Wanneer mensen het hebben over het verleggen van hun grenzen, wordt er vaak gesproken over “uit je comfort zone komen”.
Maar wat is die veelbesproken comfort zone nu eigenlijk? Bijna iedereen heeft de term weleens langs zien komen, maar lang niet iedereen weet wat deze zone precies inhoudt.Wij mensen zijn gewoontedieren. We doen graag waar we goed in zijn en waar we al ervaring mee hebben. We weten van deze zaken immers dat we ze onder de knie hebben, dus de kans om te slagen is groot.
Een vast ritme met vaste activiteiten zorgt voor structuur en maakt dat je minder na hoeft te denken bij wat je doet. Je leeft je leven als het ware op de automatische piloot. 

Waar de meeste mensen meer moeite mee hebben, is het aangaan van nieuwe uitdagingen. Het kiezen van een onbekend pad is spannend en brengt risico’s met zich mee. Daarom blijven mensen graag opereren binnen bekend gebied.
Op het moment dat je je in die veilige zone blijft begeven, zit je in de zogeheten comfort zone. Je blijft steeds dezelfde handelingen herhalen, waardoor je ergens heel goed in kunt worden. Deze veilige zone omvat niet alleen alle bekende dingen waar we goed in zijn, maar ook onze minder goede gewoonten.

Wanneer je in het leven niet van de gebaande paden af durft te wijken, kun je wel heel veel toffe kansen mislopen. Wie zichzelf wil blijven ontwikkelen, doet er goed aan om nieuwe uitdagingen aan te blijven gaan.
Wie zichzelf uit blijft dagen, ontwikkelt daarmee nieuwe vaardigheden en boost zijn creativiteit. Wie wil dat nu niet?

In deze blog leggen we je uit waarom mensen vaak liever in hun comfort zone blijven zitten dan dat ze een sprong in het diepe wagen.
Ook vertellen we je waarom het belangrijk is om uit je comfort zone te stappen wanneer je streeft naar succes. Vervolgens geven we je tips om uit de comfort zone te breken en succesvol te worden.

 

Waarom blijven we zo graag in de comfort zone?

Wie in zijn comfort zone blijft, zit daar hoog en droog. Het bekende is warm en veilig. Je kent de situatie en weet wat je eraan hebt.
Bovendien kost het moeite om uit deze veilige, warme plek te stappen. Veel mensen vragen zich dan ook af waarom ze überhaupt hun grenzen moeten verleggen wanneer ze ergens goed zitten. 

Als mens heb je altijd verwachtingen. Wanneer je deze verwachtingen baseert op eerdere ervaringen, is de kans groot dat je verwachtingen kunnen worden waargemaakt. Daarom is het eenvoudig om te kiezen voor de bekende weg. 

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je een vast recept hebt om zandkoekjes te bakken. Dit recept is al meer dan 50 jaar in de familie en is al meer dan 100 keer gebruikt om zandkoekjes te maken. Daardoor weet je inmiddels dat de koekjes vrijwel nooit mislukken en altijd goed smaken.
Waarom zou je het anders doen? Toen je moeder ze maakte, waren ze al een succes en dat zal nu vast niet anders zijn. Veilige keuzes voorkomen dat we blunders maken, iets waar een nieuwe uitdaging aangaan wel voor kan zorgen. Hierdoor is het gemakkelijk om er bij de volgende visite voor te kiezen om weer die zandkoekjes te bakken. Je weet immers al wat het resultaat zal zijn.

Heb je echter zin om eens soezen te bakken, terwijl je dit nog nooit gedaan hebt, dan brengt dit een stuk meer risico’s met zich mee. Ander deeg, andere ingrediënten en andere technieken. Je zult nieuwe vaardigheden moeten leren en je hebt geen zekerheid dat je soezen meteen de eerste keer zullen lukken. Je wil niet dat je visite zonder lekkers bij de koffie komt te zitten, dus voor je het weet sta je weer zandkoekjes te bakken. Terwijl je het bekende deeg kneedt, droom je stiekem van machtig mooie soezen.

De moraal van bovenstaand verhaal is dus dat nieuwe dingen proberen je onzekerheid op kan leveren. Je wil een sprong in het diepe wagen, maar durft niet zo goed omdat het resultaat onbekend is. Hierdoor zul je sneller geneigd zijn om vast te houden aan dingen die je al kent.

 

Leer meer over jezelf om je talenten te ontdekken

De weg van de minste weerstand is dus vasthouden aan je vaste gewoonten. Maar je kunt jezelf hiermee flink tekort doen. Hoe kom je immers achter je talenten, wanneer je jezelf de kans niet geeft om nieuwe dingen te ontdekken? Door jezelf af en toe te prikkelen om nieuwe dingen te doen, kun je veel over jezelf leren.

Wist je trouwens dat veel mensen zichzelf onderschatten? Bijna iedereen heeft wel een paar dromen die hij of zij eigenlijk niet waar durft te maken. “Dat kan ik toch niet”, denken ze dan. Maar door toch lef te tonen en stappen te zetten kom je vaak al een heel eind. En een paar keer onderuit gaan heeft ook nog z’n voordelen.

Je wordt er bijvoorbeeld een stuk flexibeler van, omdat je leert omgaan met teleurstellingen. En je komt er waarschijnlijk achter dat falen helemaal niet zo eng is als je denkt. Wie een sprong in het diepe waagt en faalt oogst daarmee eerder respect dan hoongelach. 

Wat wel belangrijk is, is dat je zelf achter je acties blijft staan. Van over je grenzen gaan om de verwachtingen van een ander waar te maken, wordt niemand gelukkiger.

Volg dus je idealen en blijf dicht bij jezelf. Kies 1 van je dromen uit en streef ernaar die realiteit te laten worden. Vooral wanneer je groots droomt, maar eigenlijk niet zo goed de vertaalslag naar de realiteit durft te maken, zul je wat hebben aan de onderstaande tips.

 

5 tips om uit je comfort zone te breken

Het klinkt best lastig om in het diepe te springen. Gelukkig hebben we goed nieuws voor je: je hoeft niet in 1 keer je hele leven om te gooien. Het werkt zelfs het beste wanneer je stap voor stap je veilige zone uitbreidt.
Maak een planning en doe onderzoek, voordat je je in een nieuw avontuur stort. Weet wat het doel is waar je naartoe wil werken en neem steeds kleine stapjes. Gun jezelf de tijd om te wennen aan veranderingen. 

Uiteindelijk zul je zien dat nieuwe uitdagingen aangaan je steeds gemakkelijker afgaat. Hierdoor word je meester over een hoop nieuwe vaardigheden en breid je als het ware je comfort zone uit. Dit biedt veel mogelijkheden. 

 

1. Bedenk je doel en wat het op kan leveren als je dit behaalt

Sta er ook bij stil wat een poging doen je kost. Leg jezelf de volgende vraag voor: “Wat is het ergste dat er kan gebeuren?” Wanneer je bijvoorbeeld graag een presentatie wil geven, kan angst flink in de weg staan. Er schieten doemscenario’s door je hoofd waarin je niet meer weet wat je wilde zeggen. Je collega’s vinden je maar een ei en lachen je uit. Maar hoe realistisch is zo’n angst eigenlijk?

Waarschijnlijk vinden je meeste collega’s het al lang heel stoer dat je een presentatie durft te geven. Om te voorkomen dat je vergeet wat je wil zeggen, kun je een goede presentatie maken of een spiekbriefje bij je dragen.
Wat is dan het ergste dat er kan gebeuren? Eigenlijk loop je alleen het risico dat je niet meteen zo goed bent als je zou willen. Maar van feedback leer je juist. Durf daarom fouten te maken en anderen te vragen naar verbeterpunten.

 

2. Accepteer dat mensen nu eenmaal falen

Al doende leert men. En oefening baart kunst. Dit soort cliché-uitspraken bestaan niet voor niets. Sta erbij stil dat het nu eenmaal tijd kost om ergens heel goed in te worden. Zelfs wanneer je talent hebt, kost het nog tijd om je ergens in te ontwikkelen.

Een goede tekenaar kan namelijk nog zoveel talent hebben, maar wanneer hij niet oefent en geen tijd neemt om te tekenen wordt het niks met zijn kunst. Die goede pianist, de scherpe software-ontwikkelaar en die ene goede patissier: allemaal hebben ze tijd moeten investeren om zo goed te worden als ze nu zijn. Zorgen voor vooruitgang is nu eenmaal hard werken. Als je het ervoor over hebt om genoeg tijd te investeren, komt het vanzelf goed. Verwacht alleen niet dat alles je aan komt waaien.

 

3. Plan je reis stap voor stap

Zoals we al aangaven, hoef je niet meteen de beste te zijn in iets. Een nieuwe uitdaging aangaan kost veel energie. Gun jezelf daarom ook de tijd om je grenzen te verleggen. Bekijk rustig of de nieuwe uitdaging iets voor jou is. Wil je hier tijd en geld in investeren? Kun je ermee leven als je plan anders uitpakt dan je aanvankelijk dacht? Neem de tijd om het antwoord te vinden op dit soort vragen.

Vervolgens kun je een tijdlijn maken waarin je je doelen opneemt. Begin met kleine doelen, waarvoor je al een beetje uit je vertrouwde bubbel moet komen, maar waarmee je niet direct enorme risico’s loopt.

Gaandeweg kom je erachter of de nieuwe uitdaging echt bij je past. Grote kans dat je de smaak te pakken krijgt wanneer je eenmaal een aantal van je eerste doelen bereikt hebt. Maak er een spelletje van voor jezelf en vier ieder succes. Voor je het weet bestorm je zorgeloos de hemel.

 

4. Vind de juiste mensen

Als je iets wil bereiken, kan het helpen om daarbij de juiste connecties tegen het lijf te lopen. Goede connecties komen niet zomaar aanwaaien, daarom zal je moeten netwerken. Dat klinkt voor veel mensen best wel eng, maar als je jezelf er eenmaal toe gezet hebt, zal je zien dat het je steeds beter af zal gaan. 

 

5. Heb plezier in wat je doet

Dit is waarschijnlijk het advies dat je het meest ter harte moet nemen. Ga niet over je grenzen omdat een ander vindt dat je dat moet doen. Probeer alleen grenzen te verleggen wanneer je daar zelf achter staat. Soms kan het goed zijn als iemand je een beetje pusht, maar iemand dwingen om nieuwe dingen te proberen is allerminst een goed idee.

 

Wanneer het juist een slecht idee is om de comfort zone te verlaten

Uit je comfort zone komen om jezelf naar een hoger niveau te tillen, is natuurlijk mooi. Maar houd er wel rekening mee dat het niet altijd nodig of handig is om dit te doen.
Probeer nooit om iemand anders uit zijn comfort zone te krijgen wanneer hij of zij dit niet wil. Voor veel mensen leveren veranderingen alleen maar veel stress op. Wanneer zo iemand er geen heil in ziet om nieuwe dingen te proberen, kun je dit beter ook niet forceren.

Probeer tot slot ook niet om maar te pas en te onpas uit je comfort zone te springen wanneer je geen duidelijk doel voor ogen hebt. Ook wanneer je eigenlijk al weet dat je sprong in het diepe gedoemd is te mislukken, kun je beter in je veilige zone blijven. Ambieer je bijvoorbeeld een carrière als musicalster, maar heb je een zangstem als een kraai en kun je absoluut niet dansen? Dwing jezelf dan ook niet om toch mee te doen aan een talentenjacht. Is het toch je grote droom? Bereid je dan eerst goed voor door een lange periode dans- en zanglessen te nemen. Zo kom je er vanzelf achter of je plan uiteindelijk haalbaar is of niet. 

Veel succes met de ontsnapping uit je comfort zone. We hopen dat al je dromen uitkomen!

Geld verdienen op internet? (Dit zijn de 30 beste methodes)

Geld verdienen op internet? (Dit zijn de 30 beste methodes)Werken vanuit huis Geld verdienen met internet neemt altijd weer andere vormen aan omdat er veel ontwikkelingen plaatsvinden in de economie. Webwinkels, gevolgd door e-fulfilment bedrijven, die laten de markten van tegenwoordig er anders...

Hard werken wordt beloond? (Of juist afgestraft) Bestaat eerlijkheid?

Hard werken wordt beloond wordt vaak gezegd. In sommige gevallen komt dat uit. Hard werken wordt beloond wanneer je op school zit door het halen van goede cijfers. Maar, Hard werken wordt niet beloond op school als je hard werkt en steeds maar slechte cijfers haalt. Een succesvolle ondernemer...

Wat is de oorzaak van onzekerheid bij mensen?

Wat is onzekerheid? Onzeker zijn we allemaal wel eens. De één uiteraard wel wat vaker dan de ander. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waarom de ene persoon er meer last van heeft dan iemand anders. Maar wat is onzekerheid nu eigenlijk precies? Het uit zich met name in de negatieve...

Hoe kom ik uit mijn comfort zone? (5 tips om de comfort zone te killen)

Comfort zone! Wat is dat? Om succesvol te worden, moet je grenzen verleggen. Wanneer mensen het hebben over het verleggen van hun grenzen, wordt er vaak gesproken over "uit je comfort zone komen". Maar wat is die veelbesproken comfort zone nu eigenlijk? Bijna iedereen heeft de term weleens langs...

Waarom ondernemen? [15 redenen om voor jezelf te beginnen]

Waarom ondernemen? Het is zeker een intense weg om in te slaan, met hoogte- en dieptepunten. Maar het is wel een hele interessante weg. Er zijn zeker heel veel boeken over geschreven en online zijn er ook heel veel artikelen over dit onderwerp te vinden. Ongeacht de reden of het doel, in ieder...

Efficiënt werken! [Hoe doe je dat?] 5 tips voor supersnel resultaat

Iedereen komt in zijn leven in aanraking met werk. Of dit nu op school, voor een baas of in je eigen bedrijf is maakt niet uit. Je leert op scholen niet hoe je nu het beste kunt werken. Hoe haal je het beste resultaat met zo min mogelijk tijd? We moeten zelf maar uitzoeken hoe we onze agenda’s...