Selecteer een pagina

Waarom is zitten slecht voor een mens? [Kantoorbaan? Let op!]

door | 5-jun-2019 | Gezondheid | 0 Reacties

Waarom is zitten slecht voor een mens? Zitten doen we allemaal, de een wat vaker dan de ander. Het lijkt zo gewoon, maar is het wel gezond voor de mens om lang te zitten?

Bij het zitten bewegen we niet tot nauwelijks. Dat alleen al, betekent een ongezonde situatie. Vreemd dat de meeste beroepen een zittend beroep zijn. Denk daarbij onder anderen aan een kantoorbaan, kassabedienden, treinmachinisten en vrachtwagenchauffeurs.

Waarom is zitten zo slecht? Dat leggen we hieronder uit.Gezondheidsklachten door langdurig zitten

Door lang te zitten kun je verschillende gezondheidsklachten krijgen (zitziekte). Je kunt lang zitten of vaak zitten. Zitten voor ongeveer 4 uur en daarna even je benen strekken, is al stukken beter dan uren achtereen te zitten. Mocht je een zittend beroep hebben, dan is het verstandig dit zoveel mogelijk af te wisselen met lopen of staan. De gevaren van zitten zijn de gezondheidsklachten die je kunt oplopen zoals:

 • Diabetes
 • Obesitas
 • Hart- en vaatziekten
 • Rugklachten

Wanneer je lang in een verkeerde houding zit, kun je last krijgen van je rug. Je beweegt te weinig, waardoor je lichaam in een situatie terechtkomt waar je weinig verbrandt. Vetten en suikers kunnen zich daardoor ophopen, waardoor je obesitas en diabetes kunt krijgen. Dit hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond.

Door lange tijd te zitten, ontstaan er minder spierbewegingen. Hierdoor wordt het molecuul lipoproteïne lipase (LPL), wat helpt om vet te verbranden, afgesloten. Dat is een ernstige zaak. Om dit te voorkomen moet de mens het zitten op tijd afwisselen met beweging.

 

Van zitten naar bewegen

Nu is het duidelijk waarom zitten slecht is voor ons. Maar wat kunnen we eraan doen? Het zittend beroep verandert uiteraard niet direct bij deze wetenschap. Hoe wordt het zit-probleem opgelost door bedrijven?

Onder kantoorwerkers en andere werkers met een zittend beroep, komt de ‘zitziekte’ stevig in opmars. Doordat het lichaam niet meer optimaal functioneert door het langdurig zitten, heeft dat gevolgen voor het mentale welzijn.

Onze westerse zit-cultuur maakt ons niet zo gelukkig. We houden onze rug en nek vaak te gebogen en de benen gekruist, waardoor de bloedtoevoer geblokkeerd wordt.

Doordat er vaak te gebogen gezeten wordt, kunnen longen niet volledig uitzetten, waardoor zuurstoftekort kan ontstaan. Mentaal word je daardoor vermoeid. Geen wonder dat je een suf gevoel krijgt en je minder oplossingsgericht kunt denken.

Check hier een uitgebreide uitleg waarom bewegen essentieel is>>

Daarom is het belangrijk om jezelf aan te leren om bij een zittend beroep zo rechtop mogelijk te gaan zitten. Hoe kunnen we het nog meer oplossen? Van zitten naar bewegen kun je doen door:

 • Na 30 minuten zitten op gaan staan om iets anders te doen 
 • I.p.v op de bank zitten tv kijken of iets dergelijks, een stukje gaan fietsen
 • Neem een hond, die zorgt al snel dat je meer beweegt
 • Je glas drinken in de keuken zetten, zodat je wel even van de bank af moet komen als je wil drinken

Dit zijn enkele voorbeelden die jezelf kunt doen. Maar wat kunnen bedrijven eraan doen?

 

Mogelijkheden voor bedrijven om medewerkers minder te laten zitten

Als bedrijf kun je ervoor zorgen dat medewerkers meer beweging en minder lang zitten door:

 • Pauzes op tijd in te lassen
 • Alternatieve bureaustoelen aan te schaffen
 • Staand vergaderen
 • Medewerkers stimuleren om fietsend/lopend naar het werk te komen

Wanneer er meerdere kortere pauzes ingelast worden, bewegen medewerkers meer. Vergaderen kun je ook staand doen. Heb je een gesprek met iemand, waarbij je niet direct de laptop of dergelijke nodig hebt, dan kun je dit samen lopend bespreken. Er zijn nog meer alternatieven voor een bureaustoel.

 

Desk bikes en balanceren op een zitbal

Een mooi alternatief voor een bureaustoel, is de desk bike! Als medewerker zit je daarmee rechtop achter je bureau en tijdens het werk kan de medewerker rustig de pedalen rondtrappen.

Het trappen met de pedalen is geruisloos en zal het werk niet storen. Het geeft een fitter gevoel. Het stimuleert de bloedsomloop en maakt je mentaal helderder.

Naast de desk bike, is het balanceren op een zitbal een goed alternatief voor een bureaustoel. Dit valt niet bij iedereen in de smaak, want het balanceren kan ook storend zijn, toch zorgt het voor een goede houding en beweging.

Als medewerker kun je er zelf voor kiezen om na een tijd gezeten te hebben, tussendoor enkele minuten staand te gaan werken. Er zijn bedrijven die een elektrisch in hoogte verstelbaar bureau hebben voor hun medewerkers. Dat maakt het staande werken tussendoor eenvoudiger. Andere bedrijven gaan een stapje verder en hebben een loopband achter het bureau staan voor hun medewerkers.

Het blijkt dat er veel vooruitgang en creativiteit bestaat voor het alternatief voor een bureaustoel. Waarom het gewone zitten ook alweer slecht voor ons was? Om verschillende gezondheidsklachten die het zitten veroorzaakt.

 

Waarom is zitten slecht?

Onze gezondheid komt sterk in het gedrang bij langdurig zitten. Waarom is zitten slecht? Hierboven heb je daar al het een en ander over kunnen lezen wat de gevolgen kunnen zijn van langdurig zitten.

Om de voedingstoffen in ons lichaam om te zetten in energie moet het lichaam hard werken. Daarbij worden vetten en suikers afgebroken. Dat is de bedoeling van ons gezonde lichaam. Wanneer we ons lichaam te veel neerzetten in een zithouding verstoren we deze werkzaamheden, met alle nare gevolgen. Het verbranden van suikers en vetten gaat niet zoals het hoort, waardoor de kans op diabetes en hart- en vaatziekten groot wordt, de zogeheten zitziekte.

Dit even weer voor de duidelijkheid onder je aandacht gebracht te hebben, is het duidelijk dat je op je zitgedrag moet letten. Voor de gezondheid van het lichaam kun je het beste zitten en staan regelmatig afwisselen. Haal bijvoorbeeld zelf je kopje koffie op je werk, zo loop je weer een stukje. Plak een papiertje op je beeldscherm om je eraan te herinneren dat je tussendoor moet beweging. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze.

 

Gevaren van zitten

De gevaren van zitten zijn steeds meer bekend. Gelukkig maar, want dan kunnen we er wat aan doen. Er kunnen chronische ziekten ontstaan door te lang zitten. Wanneer je regelmatig sport, denk je dat je gezond bezig bent. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar het helpt je niet bij het langdurige zitten.

Langer dan 8 uur achtereen zitten, is ongezond. Het wordt aangeraden om niet langer dan 4 uur achtereen te zitten. Kom dus van je zitvlak af! Beweeg en wissel de momenten waarop je zit op een dag af met voldoende beweging.

Het is verstandig om serieus na te denken over de wissel tussen zitten, staan en lopen. Het heeft een directe invloed op je gezondheid. En niet geheel onbelangrijk: Als je zit, let op hoe je zit! Ga zoveel mogelijk rechtop zitten, benen niet gekruist. Zorg dat je longen ruimte genoeg hebben om lucht binnen te krijgen, voor een goede zuurstof toevoer.

Wees bewust van de gevaren van zitten! Het gaat om je lichamelijke gesteldheid. Nooit gebogen achter je bureau zitten, want dan krijg je nekklachten. 

 

Nadelen van zitten

Zitten en vooral langdurig zitten heeft verschillende nadelen, namelijk:

 • Maakt suf
 • Verouderd
 • Verhoogde kans op diabetes type 2
 • Verhoogde kans op een hoog cholesterolgehalte
 • Gewichtstoename

Daarnaast zijn er nog tal van andere gevolgen door langdurig zitten. Denk daarbij onder anderen aan:

 • Hoge bloeddruk
 • Angst
 • Depressie
 • Hartkwalen
 • Slapeloosheid
 • Artritis

Een paar eenvoudige handelingen kunnen deze nadelen voorkomen. Zorg dat je na elk uur 10 minuten beweegt. Je kunt er ook voor kiezen om na elke 20 minuten op te staan. Behoren deze 2 niet tot je mogelijkheden, zorg er dan voor dat je tijdens het zitten beweegt. Let tijdens je zitten goed op je houding.

Drink voldoende water, hierdoor moet je vaker naar de wc en beweeg je automatisch meer. Je kunt lichamelijke oefeningen doen achter je bureau of tijdens andere momenten waarop je zit. Rol je schouders naar achteren en naar voren. Beweeg je hoofd zodanig dat je nekspieren los gaan zitten. Sterk je armen uit en recht je rug. Strek je benen vaker uit.

 

Symptomen van te lang zitten

Je krijgt duidelijke symptomen van te lang zitten. Je wordt suf, krijgt spierpijn, vermoeidheid, zuurstof tekort, je wordt mogelijk zwaarder en je bloedsuikerspiegel is niet zoals het hoort. Negeer deze klachten niet, ga bij ernstige klachten altijd naar je huisarts.

Bij een zittend beroep heb je grote kans om deze symptomen te krijgen. Je kunt nek- en rugklachten krijgen, evenals verkrampingen in spieren en pijnlijke gewrichten. Het komt waarschijnlijk door langdurig zitten.

Bespreek het op je werk met je werkgever en zoek samen naar een oplossing. Leer meer te bewegen tussen je zit werkzaamheden door. Zorg voor een goede bureaustoel of kies een alternatief. Het zal de werksfeer positief beïnvloeden, wanneer je minder lang gaat zitten. Het fijnste zal zijn, wanneer werkgevers daar bewuster mee om zouden gaan.

Met een paar simpele aanpassingen wordt het zittend beroep een aangenaam en gezonder beroep. Zo gauw je symptomen vertoond van te lang zitten, neem deze klachten dan serieus. Je kunt hier beter direct mee naar je baas en naar je huisarts gaan. Want voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen.

 

Doorbreek je zitpatroon

Je zit natuurlijk niet alleen op je werk. Thuis wordt er ook langdurig gezeten. Je komt makkelijk in een vicieuze cirkel terecht, want zitten maakt suf. Je voelt je door te lang zitten minder gezond, waardoor je minder behoefte krijgt aan beweging.

Doorbreek deze cirkel mentaal. Spreek jezelf toe en waarschuw jezelf voor de gezondheidsrisico’s die je oploopt, wanneer je te lang blijft zitten. Onderbreek minsten per half uur een keer je zitten! Je spierbewegingen heb je nodig voor de insulineverwerking in je lichaam. Je insulinegevoeligheid is dus afhankelijk van je spierbewegingen.

Wanneer je te lang zit, dan heeft dit gevolgen voor je bloedsuikerspiegel! Onderbreek daarom regelmatig het zitten, wees verstandig en beweeg!

Wil je gezondheidsklachten zoals diabetes type 2, hartklachten, spierklachten en depressies voorkomen? Beweeg dan regelmatig zittend, fietsend of lopend. Kom in beweging en ga minder lang zitten.

Minder snel vermoeid, minder chagrijnig, beter in je vel, makkelijker bewegen en bovendien zie je wat meer van je omgeving. Op sociaal vlak is minder zitten ook beter.

Nu weet je waarom zitten slecht is voor de mens!

Koud douchen [Gezond of gevaarlijk?] 7 redenen om het te overwegen

Je kunt je afvragen of koud douchen gezond is? We weten allemaal uit ervaring dat het nemen van een koude douche niet de meest comfortabele activiteit is. Warm douchen voelt goed,Maar: Wanneer we gedoucht hebben met warm water voelen we ons moe, loom en lui. Je frist er niet van op. En dat terwijl...

Stofwisseling versnellen? Doe deze 15 dingen [Sneller afvallen]

Overgewicht wordt steeds meer een probleem in onze moderne westerse samenleving. We zitten steeds vaker en ongezond voedsel lijkt ons op elke hoek van de straat te lonken. Te zwaar zijn is daarnaast niet goed voor je gezondheid. Met een gezond gewicht heb je minder kans op hart- en vaatziekten,...

Meer energie? 15 manieren om meer energie te krijgen

15 tips om meer energie in je leven te krijgen! Hier zijn 15 tips om meer energie te krijgen, om zo meer gedaan te krijgen in het dagelijks leven. Ben je vaak vermoeid of heb je weinig energie? Dan ben je niet alleen. Veel mensen gaan door het leven met veel moeite en dat proberen ze te bestrijden...

Hoe snel kan je afvallen? (Snel een gezond gewicht) zo moet het!

Hoe snel kan je afvallen? Zwaarlijvige personen voelen zich vaak niet gelukkig. Ze kunnen zich over het algemeen slecht voortbewegen en voelen vaak verschillende pijntjes. Ook hun dagelijkse werkzaamheden worden erdoor belemmerd. Ze vinden het ook een vervelende gedachte dat ze minachtend worden...

Wat is een gezond gewicht? [3 manieren om je ideale gewicht te bepalen]

Wat is een gezond gewicht? Veel mensen stellen zichzelf of anderen deze vraag. Niet voor iedereen is hetzelfde gewicht een gezond gewicht. Wil jij weten hoeveel kilo jij mag wegen en wat voor jou een gezond gewicht is? In deze blog vind je 3 manieren om te bepalen of jij een gezond gewicht hebt,...

Waarom is zitten slecht voor een mens? [Kantoorbaan? Let op!]

Waarom is zitten slecht voor een mens? Zitten doen we allemaal, de een wat vaker dan de ander. Het lijkt zo gewoon, maar is het wel gezond voor de mens om lang te zitten? Bij het zitten bewegen we niet tot nauwelijks. Dat alleen al, betekent een ongezonde situatie. Vreemd dat de meeste beroepen...