Waarom is vasten gezond [6X voordelen van vasten] afvallen, langer leven

31/01/2020

Waarom is vasten gezond?
Is vasten gezond?! Je moet toch eten voor energie en bouwstoffen, waarom zou je jezelf dan uithongeren? Of vasten nu gezond is of niet, de meeste mensen zullen het nog geen 3 dagen volhouden. Ons ras is in de laatste eeuw extreem lui geworden, alles komt naar ons toe zonder moeite. Het is geen vereiste meer om je eigen eten te gaan jagen als je honger hebt.

Jaa!
De 21ste eeuw is super relaxt als je er zo over nadenkt.

Vasten is niet iets wat mensen vrijwillig deden. Als er eten is dan eten we dat op, dit is een simpel overlevingsinstinct. Het verschil is dat er in elk tijdsbeeld in de geschiedenis van de mens periodes waren dat voedsel schaars was. Behalve het tijdsbeeld waar wij nu in leven. Ons lichaam is dus gewend om soms niks te eten te hebben, maar we hebben het 100% van de tijd.

We eten allemaal structureel te veel!
Het is een luxeprobleem,

De reden van alle welvaartsziektes? Waarschijnlijk wel.
Dus, is vasten goed voor je lichaam en geest? Hieronder meer informatie over misschien wel het meest krachtige dieet ooit.

Waarom is vasten zo gezond (Evolutionair)

Waarom is vasten zo gezond (Evolutionair)

Het antwoord op de vraag "Waarom is vasten gezond?" valt niet in één zin samen te vatten. Het is een interessant onderwerp waar veel mensen mee zich mee bezighouden. Te weinig beweging is niet goed voor een mens, evenals teveel eten. Omdat in deze tijd de winkels uitpuilen met voedsel, hoeft er niet meer te worden gejaagd net als honderden jaren geleden.

De jacht op eten bracht het risico met zich mee dat er ook dagen voorbij gingen dat er wel werd gejaagd maar niets werd gevangen. Dat betekende met een lege maag gaan slapen en de dag erna opnieuw de kracht moeten hebben om weer verder te kunnen gaan met de jacht. Wanneer er uiteindelijk iets werd gevangen moest de vangst gelijk worden bereid en gegeten, want koelkasten en vriezers bestonden er toen nog niet.
Buiten het feit dat in de tijd van de oermens nog geen banketbakkers en snoepwinkels bestonden, was de natuurlijke vangst ook nog eens vrij van toegevoegde zouten en conserveringsmiddelen. Het dieet in de oertijd was misschien niet heel veelzijdig maar van overgewicht was geen sprake. Dankzij de wetenschap is duidelijk geworden hoe het menselijk lichaam voedingsstoffen verwerkt en op welke manier dat het beste gaat. De effecten van vasten en afvallen zijn inmiddels in kaart gebracht en geven een duidelijk beeld van de vele manieren van afvallen die er bestaan.

Is vasten gezond (wetenschappelijk)

vasten gezond wetenschappelijk

Kennis is macht en wanneer het lichaamsgewicht moet worden verminderd is het verstandig om op de juiste manier met je lichaam om te gaan. Zelfbeheersing is een schone zaak en hierop wordt zeker beroep gedaan tijdens het volgen van een vastendieet. Intermittent vasten is op juiste wijze eten op een daarvoor uitgekozen momenten met tussendoor niets eten dan alleen drinken.
Afvallen door vasten over meerdere dagen verspreid is ook een manier wat nog een veel groter effect oplevert. Wanneer personen willen afvallen is het de bedoeling om een bepaald vetpercentage kwijt te raken, het liefste alles natuurlijk. Het is niet de bedoeling dat er spiermassa verloren mag gaan en zwakte veroorzaakt. Tijdens een vastenperiode van bijvoorbeeld meer dan 24 uur gebeurt er heel wat in een lichaam.

De hele hormoonhuishouding gaat nieuwe wegen zoeken om aan voedingsstoffen te komen om te kunnen verbranden voor energie. Na uitvoerige studies is gebleken dat tijdens het vasten vet wordt verbrand en dat organen druk bezig zijn om alle stoffen te verwerken en elke reserve aanspreken die er is. Het lichaam weet overal weer nieuwe bouwstenen vandaan te halen. Na interactie met de lever kunnen groeihormonen ten goede veranderen voor een lichaam.

Dat is wat vasten over een langere periode zo interessant maakt ten opzichte van andere diëten. Daarom is vasten gezond wetenschappelijk bewezen, met inachtneming van de juiste omstandigheden.

Ja. Vasten is gezond voor je lichaam, en dit is waarom

1). De overlevingsinstincten kicken in (Groeihormoon en meer)

Waarom is vasten gezond Groeihormoon

Hormonen raken in beweging wanneer iemand gaat vasten. Het lichaam wordt niet meer gevoed voor een bepaalde periode en reserves worden aangesproken. Bij een gangbaar dieet krijgt het lichaam nog steeds voedingsstoffen binnen alleen volgens een afgepaste hoeveelheid. Het menu is met een gangbaar dieet aangepast maar er wordt nog steeds gegeten.
Tijdens vastendieet wordt er niets gegeten. Wanneer er een lange periode niets wordt gegeten wordt er in rap tempo vet verbrand en het lichaam begint te reorganiseren. Zoals eerder werd genoemd mag er niet aan spierkracht worden ingeleverd, want het jagen moet morgen gewoon weer verder. Wanneer alle vetten verbrand zijn is het logisch om te beredeneren dat het lichaam ook aan spierkracht gaat inleveren.

Maar het lichaam zorgt er dankzij de lever ook voor dat onder andere groeihormonen worden veranderd in hormonen die uit zijn op het behoud van de spieren. De stofwisseling in een lichaam is een complex systeem wat er voor zorgt dat tijdens het op een juiste manier langer vasten, het lichaam in de juiste richting een grote verandering ondergaat, zowel van binnen als van buiten.

2). Vet = energie tijdens het vasten

De twee termen vetpercentages en vasten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Afvallen door vasten is in de huidige tijd belangrijk om zo lang mogelijk plezierig te kunnen leven. Overtollige voedingsstoffen en vetten, die zich op verschillende plaatsen in het lichaam bevinden worden verbrand tijdens het lange vasten en dat levert vele voordelen op.
Een lange periode van vasten kan er zo voor zorgen dat er meer dan een kilo vet verdwijnt uit het lichaam. Tijdens het vasten gaat het gewone leven door en reken maar dat het lichaam de reserves gaat aanspreken om energie te genereren wanneer er geen nieuw voedsel wordt gegeten.

Niet alleen de alvleesklier krijgt hiermee de kans om insuline gehaltes in het lijf te herstellen maar ook de lever wordt optimaal benut. Vetten worden verbruikt en spiermassa en botten blijven over. De lever zorgt ervoor dat via het omzetten van groeihormonen er niet teveel wordt ingeboet aan spiermassa en op deze manier is lang vasten een gezonde reset voor het lichaam.
Natuurlijk moet dit zorgvuldig worden opgebouwd want langer dan 36 uur niet eten kan bijvoorbeeld ook gevaarlijk zijn voor een mens. Een goede opbouw met voldoende kennis kan iemand laten wennen aan het niet eten gedurende een langere periode. Eventueel overleg met een deskundige is nooit verkeerd, want twee personen weten meer dan één. Tijdens het lange vasten is het natuurlijk noodzakelijk om goed te blijven drinken en vooral ook om de juiste dingen te drinken om letterlijk het meeste uit jezelf te halen.

3). Niet eten is beter dan ongezond eten

Niet eten is beter dan ongezond eten

Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om in deze tijd maat te houden met al het verschillende eten om ons heen. Er is altijd veel te doen geweest rondom eten en snoepen. Waar er vroeger niet altijd iets te eten of te snoepen was, valt er nu een ruime keuze te maken uit het enorme assortiment van lekkernijen. Suiker is een grote boosdoener want het geeft ons even een piek, waarna een suikerdalletje volgt. Het product suiker geeft ons even energie en veranderd later in vet in ons lichaam.
Of iemand nu hartige of zoete snoeper is, natuurlijk is teveel eten voor niemand goed gebleken. Maar de ene persoon kan ongelimiteerd snoepen en bij de anders vliegen de kilo’s overgewicht eraan. Een dieet met water, appelcider azijn of even een maand suikervrij zijn niet zo rigoureus als een flinke periode niet eten. Vasten is een manier om snel gewicht kwijt te raken zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de eigen gezondheid.

Het lichaam krijgt door het vasten juist de tijd om zich te herstellen. Het afvoeren van de kwalijke stoffen en het verbruiken van de vetreserves is eigenlijk gewoon nodig. Door en tijdje niet te eten niet te eten verbruikt het lichaam het vet wat er voorhanden is om toch ergens energie vandaan te kunnen halen. Op deze manier val je dus af met een vasten periode.

4). Je lichaam in balans. Dit is waarom vasten gezond is

Omdat er ook een periode na het vasten is, krijgt het lichaam weer de tijd om aan de nodige voedingsstoffen te komen. Wanneer spieren bijvoorbeeld door sporten worden belast is er in het lichaam een groeihormoon aanwezig die helpt om de boel weer te herstellen. Na het herstellen zijn de spieren weer sterker geworden en zo groeit een lichaam door sporten.
Wanneer er wordt gevast wordt dit groeihormoon door de lever omgezet in een ander onderhoudshormoon. Het zogenaamde onderhoud wat dit hormoon weer uitvoert zorgt ervoor dat er niet wordt ingeteerd op de spiergroepen.

Zo worden dus tijdens het vasten de overtollige vetten verbruikt zonder dat dit schade oplevert aan de spiergroepen. Het lichaam komt hierdoor weer in de juiste verhouding terecht. Het lijkt een zware opgave om een periode langer dan 24 of 36 uur niet te eten, maar mensen voelen zich vele malen beter, fitter, energieker en beweeglijker. De hormonen brengen door het vasten teweeg dat de vetten worden verbruikt en het lichaam weer in de juiste proporties wordt gebracht. Door voeding en beweging valt er invloed uit te oefenen op alle hormonen en daar valt heel wat van te leren. Overtollig vet verbranden is gezond en past in ieder zijn agenda want er hoeven op dat moment eventjes geen boodschappen worden gedaan.

5). Vet verbranden met de juiste training erbij

Wanneer iemand niet gewend is om te sporten is het niet aan te raden om daarmee te beginnen tijdens een periode van vasten. Sporten ondersteunt het afvallen zeker, maar kost de nodige energie. Met groot enthousiasme met diëten gelijk in het diepe springen is gevaarlijk dus ook hier geldt: gewoon rustig opbouwen. Wanneer er voor het eerst twee dagen niet wordt gegeten is eenvoudig wandelen een zeer goede vetverbrander.
Fietsen of een bezoek aan de sportschool is altijd goed. Sporten heeft invloed op wat er in ons lichaam gebeurt. Wanneer er eenmaal ervaring is met vasten kan er gewoon worden gesport. Het is misschien even de tanden op elkaar zetten maar het geeft een bijzondere voldoening wanneer dit is volbracht.

Maar in een lagere versnelling sporten tijdens het vasten is zeker aan te raden om niet onwel te worden. Het lichaam is tijdens het bewegen volop bezig om alle reserves aan te spreken omdat er niets wordt gegeten. Waar normaliter de insulinespiegel aan de hoge kant blijft door middel van het eten van de zogenaamde sportrepen of andere zaken, wordt door het vasten de insulinespiegel teruggebracht naar een normaal level. Hier reageert het menselijk lichaam ook beter op waardoor iemand zich letterlijk beter in zijn vel voelt zitten.

6). Lichamelijke en geestelijke versterking

Lichamelijke en geestelijke versterking

Het vasten maakt niet alleen het lichaam maar ook de geest sterker om alle verleidingen beter te kunnen weerstaan. Eenmaal ervaren dat minder vet op het lichaam beter voelt, is het gemakkelijk om vaker nee te zeggen tegen iets lekkers bij de koffie of die vette snack in de lunchpauze. Snacken is zeker niet verboden maar ook hier geldt weer dat overdaad helemaal slecht is. Het groeihormoon wat ons beschermt en versterkt, is een kostbaar bezit waar zuinig mee om moet worden gegaan.

De vraag waarom is vasten zo gezond? is grotendeels al beantwoord. Maar het gevaar van overtollig vet kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Het gaat namelijk niet alleen over overtollig buikvet of te dikke dijbenen, maar het gaat hier ook over de binnenkant van het vatenstelsel. Het vatenstelsel leidt bloed door het lichaam en is even belangrijk als het hart zelf.
Ook vaten en aderen kunnen worden schoon gehouden door goed te letten op wat en wanneer er wordt gegeten. Het in vorm houden van het lichaam door niet alleen te letten op er wordt gegeten samen met sporten is een goede basis om een lichaam gezond en fit te houden. Gelukkig zijn er veel veranderingen in de levensstijlen en eetpatronen van mensen om een gelukkiger en langer te leven kunnen hebben. Ook in de winkels zijn er inmiddels veel gezonde producten te koop. De algehele calorie-input eens onder de loep nemen is zeker een stap in de goede richting. Een periode langer dan een dag niet eten zorgt ervoor dat de overtollige reserves eens goed worden aangesproken en worden opgemaakt.

Op deze manier is het een keertje zondigen met lekker snoepen helemaal niet erg.

Waarom is vasten gezond? Zodat er lang en gelukkig kan worden geleefd.

Populair in de categorie: Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This