Waar zitten veel eiwitten in en weinig koolhydraten?

Marc
Updated: 09/11/2020

Wanneer je aan een koolhydraatarm dieet doet, wil je natuurlijk zoveel mogelijk eiwitten binnenkrijgen. Koolhydraten en eiwitten zijn allebei bronnen van energie die je nodig hebt om je energiek te voelen. Wanneer je één van beiden elimineert, kun je dus het beste bij de ander kijken om zo toch voldoende energie te hebben.

Ook geven eiwitten nou juist het volle gevoel waar je naar zoekt. In dit blog gaan we dan ook een kijkje nemen bij het eiwitrijke dieet in combinatie met een koolhydraatarm dieet. Waar zitten veel eiwitten in en weinig koolhydraten? Welke voedingsstoffen kun je het beste eten wanneer je koolhydraatarm eet, maar toch het volle gevoel wil hebben?

Table Of Contents

Koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten

Zoals de naam al doet vermoeden, eet je bij een koolhydraatarm dieet zo weinig mogelijk koolhydraten. Vaak hebben mensen een maximum aan koolhydraten wat zij per dag binnen mogen krijgen.

Koolhydraten zijn bijvoorbeeld verschillende soorten zetmeel en suikers.

Producten die veel koolhydraten bevatten, zoals bijvoorbeeld brood, pasta en aardappelen, mag je in een koolhydraatarm dieet vaak niet eten. Of in een minimale hoeveelheid. De suikers en het zetmeel in deze producten worden door het lichaam weer omgezet in energie. Wanneer je dus weinig koolhydraten eet, heb je een andere voedingsstof nodig die voldoende energie geeft. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door koolhydraten met eiwitten te vervangen.

Een eiwitrijk dieet

Een eiwitrijk dieet is vaak een dieet wat samengaat met een koolhydraatarm dieet, maar het is niet zo dat dit altijd het geval is. Wanneer iemand koolhydraatarm eet, zal hij de energie ergens anders uit moeten halen en een gezonde keuze is dan om dit uit eiwitten te halen, maar dit is geen verplichting. Wanneer je probeert af te vallen, neemt de spiermassa vaak een beetje af. Maar wanneer je voldoende eiwitten eet, gaat dit veel minder hard en daarom zien we dus ook dat veel sporters veel eiwitten innemen.
Eiwitten zorgen daarnaast voor een vol gevoel. Hierdoor ben je veel minder met eten bezig, maar kun je gewoon voldoende voeding binnenkrijgen zonder dat je een hongergevoel houdt. Producten waar veel eiwitten inzitten zijn vlees, vis, peulvruchten en natuurlijk eieren.

Dit zijn dus tevens producten die weinig koolhydraten bevatten en daarom gaat een koolhydraatarm dieet vaak hand in hand met een eiwitrijk dieet.

koolhydraatarm en eiwitrijk dieet

Een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet

Hoe ga je nou aan de slag met zo'n koolhydraatarm maar tevens eiwitrijk dieet? Het ligt er een beetje aan hoe zwaar je op dieet wil, maar ook aan de voeding op dit moment. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om koolhydraten te verminderen. Wanneer je ontzettend veel suikers eet en bijvoorbeeld dagelijks snoep en frisdrank neemt, zorgt alleen het stoppen met snoep en frisdrank al voor een hoop minder koolhydraten per dag.
Dat kun je dus al zien als een vorm van koolhydraten verminderen, maar je kan het natuurlijk ook vele malen strenger doen. Je kan proberen om koolhydraten bijna (of helemaal) uit je systeem te halen en dat doe je dus door producten als brood en aardappelen niet meer te eten.

Helemaal stoppen met koolhydraten eten is bijna onmogelijk en daarom wordt het ook aangeraden om koolhdyraten te minderen en in beperkte mate in te nemen. Wanneer je voor langere tijd een koolhydraatarm dieet volgt, wordt het daarnaast ook aangeraden dat je na een bepaalde termijn alsnog weer koolhydraten toevoegt, maar steeds in kleine beetjes.
Helemaal koolhydraatarm blijven leven is namelijk vrijwel onmogelijk, maar wanneer je ineens weer heel veel koolhydraten inneemt, kan het zijn dat je heel snel weer aankomt. Daarom is het dus belangrijk dat je het dieet aanpast per persoon.

Waar zitten veel eiwitten in en weinig koolhydraten?

Maar welk voedsel is dan geschikt om te eten wanneer je weinig koolhydraten neemt, maar juist veel eiwitten wil binnenkrijgen?

Je moet hierbij vooral denken aan bijvoorbeeld vis, vlees of gevogelte. Dat zijn producten waar je dus veel eiwitten in vindt en heel weinig koolhydraten. Deze producten zorgen voor het volle gevoel, maar tegelijkertijd kom je er niet van aan. Daarnaast kun je ook denken aan zuivel en eieren.

Bij zuivel is het belangrijk dat je niet teveel vet in de zuivel hebt zitten, omdat je anders weer andere verkeerde stoffen binnen krijgt. Peulvruchten bevatten ook veel eiwitten en weinig koolhydraten.

Als laatste komen pitten, noten en zaden naar voren als producten. Deze worden ook vaak verwerkt in vleesvervangende producten. Als je het goed bekijkt is er dus een redelijk rijtje met voedsel wat nog wel gegeten mag worden, maar er zijn toch een hoop producten die je moet laten staan wanneer je een bepaalde dieet volgt met veel eiwitten en tegelijkertijd weinig koolhydraten. Dus waar zitten veel eiwitten in en weinig koolhydraten? Vlees, vis, gevogelte, peulvruchten, pitten, zaden, noten, zuivel en eieren.

Voordelen van een dieet met weinig koolhydraten en veel eiwitten

Het grote voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat je er snel van afvalt.

Vaak is dat ook de reden dat iemand het volgt, maar het is bij dit dieet ook daadwerkelijk het geval. Een ander voordeel is dat eiwitten verzadigen. Hierdoor heb je geen hongergevoel ondanks dat je een hoop minder producten eet. Ook zal de spiermassa niet afnemen ondanks dat je andere producten eet dan je normaal eet. Toch zit er ook een aantal nadelen aan een soortgelijk dieet.

Nadelen van koolhydraatarm eten

Een nadeel kan bijvoorbeeld zijn dat je je hele voedingspatroon moet omgooien.

Brood, pasta's en andere koolhydraten bevinden zich vaak in een normale eetstijl en wanneer je een dieet zoals hierboven omschreven gaat volgen, kan het dus best zijn dat je een hele hoop moet aanpassen. Dat kan even zoeken en wennen zijn. Ook zijn koolhydraten vaak goedkoop en deze vervangen met eiwitten kan dus best geld kosten.
Wanneer je een dieet volgt met weinig koolhydraten kan het ook zijn dat je onvoldoende vezels binnenkrijgt. Vezels bevinden zich veel in graanproducten die vaak weer een teveel aan koolhydraten hebben. Die vezels moet je dan dus alsnog ergens anders vandaan halen en hetzelfde geldt voor bepaalde mineralen en vitaminen.

Tot slot

Welk dieet je uiteindelijk ook volgt, het is belangrijk dat alle voeding in balans is. Je moet dus voldoende energie uit bepaalde producten kunnen halen, maar ook voldoende vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Wanneer je dus bepaalde stoffen mist, is het belangrijk om deze juist weer uit andere producten te halen zodat er een goede balans is. Voor elk dieet geldt hetzelfde en dus ook voor een dieet als deze.

Populair in de categorie: Gezondheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Exclusieve tips voor vetverlies en afvallen

Ontvang exclusieve
gewichtsverlies tips!

Door de jaren heen heb ik heel veel research gedaan over afvallen en gewichtsverlies. 
Hiermee heb ik heel veel informatie verzameld, en dit heb ik nu gebundeld in 6 praktische tips!

You have Successfully Subscribed!

6 Exclusieve tips voor vetverlies en afvallen

Ontvang exclusieve
gewichtsverlies tips!

Door de jaren heen heb ik heel veel research gedaan naar afvallen en gewichtsverlies. 
Hiermee heb ik heel veel informatie verzameld, en dit heb ik nu gebundeld in 6 praktische tips!

De tips komen in je mailbox!