Selecteer een pagina

30 Tips tegen stress en spanning [Direct ontspannen? doe dit!]

door | 20-mei-2019 | Gezondheid | 0 Reacties

Iedereen ondervindt al wel eens spanningen. Dat is eigenlijk doodnormaal. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Spanningen zijn ook niet bepaald slecht, ze hebben namelijk ook goede kanten. Stress veroorzaakt in sommige gevallen grotere alertheid en beter scoren.
Om spanningen beter te begrijpen dien je jezelf enkele vragen te stellen, om je probleem beter te begrijpen. Is het je job, kinderen (iedereen is menselijk) of een huiselijke situatie?

30 tips om het allemaal aan te kunnen. Het is noodzakelijk dat je deze situatie kan analyseren voor jezelf. Een goed idee is om deze bijvoorbeeld voor jezelf op te schrijven.
Daarna kun je stap voor stap beginnen met schrappen. Je kunt je problemen gaan minimaliseren of handelbaar maken door de tips die we gaan bespreken in deze tekst te gebruiken.

Hier zijn dus 30 tips tegen stress en spanning.1. Het “moeten” schrappen van ongezonde stress

Denk eens heel goed na en zet al je verplichtingen op een rijtje. Ga eens dieper in op het “moeten” in je leven en hoeveel malen je “moet” gebruikt in je woordenschat. Er zijn eindeloze verplichtingen in onze levens, van opstaan en naar je werk gaan, tot zorgen voor je kinderen en er zijn voor je partner.

Het stopt nooit en zelfs tijdens vakanties kan je niet echt spreken van “rust”. Het is een natuurlijke eigenschap van de mens om “het goed te doen”, “graag gezien te worden”. Hierdoor wordt de druk altijd groter.
Er zijn veel mensen die zichzelf te veel in dit model burgerschap duwen, zichzelf te zware verplichtingen opleggen. Dit veroorzaakt echt ellendige stress, met zelfs kan op een burn-out.

Om inzicht te krijgen in dit onderwerp, dien je je leven met een kritisch oog te gaan bekijken. Jezelf onderzoeken, jezelf leren kennen en met jezelf in dialoog gaan zijn de beste tips in stressbestrijding.

 

2. Een net huis is een kalm hoofd

Vaak is ook 1 van de oorzaken een rommelig huis. Rommel kan daadwerkelijk stress veroorzaken! Wanneer je omgeving rommelig is en er zijn al honderden andere dingen die je stress geven, kan deze erge spanning veroorzaken. Een net huis zorgt dus echt wel voor een kalm hoofd!

 

3. Je moet je neerleggen bij het feit dat er dingen oncontroleerbaar zijn

Je kunt niet alles controleren, dat is gewoon onmogelijk. Het maakt je dus ook ongelukkig en geïrriteerd wanneer je dit toch probeert te doen. Doe je ding op je eigen manier en op je eigen tempo. Eén van de klachten van Nederlanders die geëmigreerd zijn is dat alles te snel gaat. In onze cultuur is het compleet normaal om te rennen en altijd met iets bezig te zijn. Doe het eens wat rustiger aan en leg je erbij neer dat je niet alles kunt controleren. Loslaten is dus de boodschap!

 

4. Leg je elektronica eens opzij

Weet je nog wat genieten is? Wanneer heb jij nog eens genoten? Je gaat me nu toch niet zeggen dat je geniet van dat uren turen op Facebook? Wist je dat flikkerende beelden van schermen je organen belasten en dan vooral je lever?

Dat deze door de beelden alleen al veel te verwerken krijgt en hierdoor stress opbouwt? Elektronisch luwe dagen zullen als een detox zijn voor je hersenen. Even afkicken van je gsm kan nooit kwaad! Ervaar het leven nog eens zonder scherm.

 

5. Mediteren

Door meditatie word je veerkrachtiger, hierdoor kun je soms afstand van je dagelijkse leven nemen. Een paar minuten per dag al de taken en opdrachten uit je hoofd zetten. Mediteren hoeft niets spiritueels te zijn! Afwassen en daarbij je hoofd op automatische piloot, je dag laten overlopen is ook een meditatieve vorm van ontspanning.

 

6. Een van de belangrijkste tips is groene groenten eten

Natuurlijk is stress niet gezond voor je lichaam, het kan er zelfs heel erg onder gaan lijden. Spanning slokt al deze belangrijke mineralen en vitaminen op in een snel tempo. Cafeïne en alcohol helpen hier zeker niet bij. Groene groenten zitten vol met vitaminen en mineralen, ook vezels en antioxidanten ondersteunen het immuunsysteem!

 

7. Lachen is gezond

Lachen is super gezond! Het verandert je humeur in een handomdraai en doet je relativeren. Relativeren is super belangrijk! Het helpt je alles met een lichtere kijk te gaan bekijken en beoordelen.

 

8. Sporten en yoga

Sporten helpt je spierweefsel te ontspannen! Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waar telkens uit blijkt dat mensen die veel sporten beter bestand zijn tegen stress.

Ook de ontspannende oefeningen van yoga veroorzaken hetzelfde effect. Het hoeft niet altijd yoga te zijn, lekker door het park lopen is zeker zo ontspannend.

 

9. Nietsdoen

Werken is dus zeer belastend voor je zenuwen en veroorzaakt bij de meerderheid van de burgers stress. Daarom is het verstandig om eens niets te doen, of iets compleet anders.
Afwisseling is 1 van de middelen om stress te voorkomen of te verminderen.

Daarnaast is dingen doen die je nooit eerder deed grensverleggend. Hierdoor kun je jezelf leren kennen op een andere manier en daarbij verborgen gaven ontdekken.

 

10. Durf nee te zeggen

Natuurlijk is het tof wanneer mensen je vriendelijk vinden, maar niet alles draait om anderen hun mening. Zeker niet als het ten koste van jou gaat. Kom op voor jezelf! Nee zeggen maakt je echt geen slecht mens.

 

11. Rationele Effectiviteit Therapie

De manier waarop je denkt heeft een zeer grote invloed op hoe je je gaat voelen. Dit is dus een therapie die ervoor kan zorgen dat je je stress verlaagt door gewoon positief te denken! Want vaak komt negativiteit voort uit het idee dat je niet in staat bent om iets te veranderen. Actie ondernemen is de eerste stap!

 

12. Slaap genoeg

Mensen met spanning hebben bijna allemaal slaapproblemen. Problemen met het inslapen zijn de meest bekende. Ze blijven maar babbelen in hun hoofd, blijven hun dag ophalen. Een goede tip is om je hoofd te legen. Een uurtje voor je gaat slapen is al goed genoeg.

Om je hoofd leeg te krijgen kun je het best je mobiele telefoon en televisie uitschakelen. Deze apparaten kunnen de oorzaak zijn van teveel nadenken. Ook is genoeg slapen heel belangrijk. Ook regelmaat is nodig. Probeer regelmaat in je leven te brengen, je zult het verschil snel merken.

 

13. Vermijd onnodige opwinding

Waarom maak je je toch zo druk? Zijn die kleine dingen de moeite waard om je zo slecht te voelen? Dit zijn vragen die door je hoofd zouden moeten gaan, hierdoor kun je de dingen minimaliseren.

 

14. Suikers in overvloed is geen antwoord

Suikers zijn maar van korte duur. De energie die ze je geven zijn verdwenen voor je het beseft. Het is dus geen aanrader om grote hoeveelheden te nuttigen! Suiker geeft je een kick, waardoor je je sneller gaat opwinden.

 

15. Uitrusten

Een zware dag gehad op je werk? Ga even in de zetel zitten en kom op adem! Doe iets ontspannends, want je hebt het verdiend! Beloon jezelf regelmatig door even op je eigen ritme te komen.

 

16. Hersenloos werk

Doe iets waarvoor je hersenen op de automatische piloot kunnen werken. Dan hoef je niet te zwaar na te denken.
Je gedachten kunnen afdwalen naar de gekste plekken, of je kunt gewoon je denken even uitzetten.

 

17. Durf te praten over hoe je je voelt

Praten met mensen over hoe je je voelt? Gevoelens opkroppen zorgt alleen maar voor ongemakkelijke gevoelens en hierdoor volgt stress.
Misschien heb je niemand waar je het tegen kunt vertellen, maar er zijn ook mensen die hier hun werk van hebben gemaakt. Misschien eens overwegen om deze te raadplegen.

 

18. Luister naar muziek

Er zijn genoeg onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van muziek op je hersenen. Er worden in je hersenen nieuwe verbindingen gemaakt door muziek, waardoor je stress bestrijdt.

 

19. Vrienden verminderen

Je stressen over de honderden verjaardagen van je vrienden? Daar is geen nood aan. Natuurlijk kan het ontspannend zijn om gezellig bij mensen feest te vieren. Bedenk gewoon eens wie van je vrienden echt belangrijk zijn voor jou!

 

20. Neem een huisdier

Een hond bijvoorbeeld heeft een heel goede invloed op de gezondheid van mensen. Het verplichte uitlaten van je hond zorgt er ook voor dat je regelmatig buiten komt en van de natuur gaat genieten.

Beredeneer deze stap wel even, want een dier opvoeden en de extra verplichtingen die erbij komen, kunnen dan weer nieuwe stress geven.

 

21. Stof blazen van oude hobby’s

Oude hobby’s weer oppikken kan stress verlagend werken. Door terug te grijpen naar de dingen die je in het verleden fijn vond, kan je terug in connectie komen met ontspanning. De herinneringen die daarbij vrijkomen zijn een mooi extraatje.

 

22. Doe eens iets voor een ander

Je inzetten in het vrijwilligerswerk? Deelnemen aan het verenigingsleven? Je kunt het idee ervan als stresserend ervaren, maar het kan op vele manieren juist veel rust brengen. Je verlegt je focus namelijk even van jezelf naar iets of iemand anders.
Door even aan een ander te denken veroorzaak je een betrokkenheid en verbondenheid. Dit gevoel kan ervoor zorgen dat je een gevoel van innerlijke vrede ervaart.

Regelmatig iets doen voor iemand die het nodig heeft brengt veel gelukzaligheid en hierdoor ook zelfappreciatie. Daarnaast komt ook het besef dat je het misschien niet zo slecht hebt. Allemaal dingen waar je blijer van wordt. Je gaat je dus beter voelen!

 

23. Omring je met positieve mensen

Af en toe dient een mens zijn omgeving eens op te ruimen. Hiermee doelen we niet op orde in je fysieke leven, maar je emotionele leven.
Breng tijd door met inspirerende mensen. Luister naar hun gedachten en visies. Een andere kijk of ander perspectief kan veel betekenen voor je eigen leven!

 

24. Leef je verlangens

Alles krijgen wat je wil, hoe fantastisch zou dat zijn?! Je verlangens leven is net even iets anders. Je verlangens kennen en onder ogen komen kan je helpen je in de juiste richting van je leven te leiden. Verlangens onderdrukken zorgt voor ongelukkige gevoelens.

Deze ongelukkige gevoelens creëren op hun beurt spanning. Begrijpen wat jij belangrijk vindt en waar jij altijd al van droomde! Door deze zaken ook echt te gaan onderzoeken en actief aan je dromen te gaan werken, geef je jezelf een doel in je leven. Elk doel brengt je dichter naar een volledig leven.

 

25. Laat je masseren

Een heerlijke bestrijder van stress is jezelf lekker laten masseren. In dit geval niet door een partner of je vriend, maar door een echte professionele masseur of masseuse. Dit kun je wel in iedere stad of dorp laten doen.
Ze hoeven helemaal niet in een wellness of spa worden gedaan. De combinatie met sauna en bubbelbad maken het wel helemaal af, maar wekelijkse of 2 keer per week een massage ondergaan is een weldaad voor de ziel. Door echt los te laten, te drijven in de handen van iemand anders, de warme olie te voelen. Zalig! Zeker proberen!

 

26. Heb eens goede seks

Er is niets ontspannender dan eens lekker te vrijen met je partner. Of het nu een vluggertje is of zalig sensueel, seks veroorzaakt ontspanning op een diep niveau.

Wil je hier meer van weten, verdiep je dan eens in tantra of taoïstische kamer kungfu. Je hoeft er niet voor in de knoop te gaan liggen om de waardevolle lessen te kunnen toepassen.

 

27. Raak aan

Aangeraakt worden is een belangrijke bestrijder van stress. Elkaar aanraken, tegen elkaar aanliggen en samen even een film kijken. Even knuffelen, zelfs een schouderklopje kan zoveel betekenen. Fysiek contact steunt je emotionele mens en verzorgt je ontspanning. Het geeft een gevoel er niet alleen voor te staan.

 

28. Samen slapen

Deze tip is niet voor iedereen bestemd, maar wel voor alle ouders met kleine kinderen! Wist je dat veel stress ontstaat door wat anderen je zeggen in goedbedoelde adviezen? Ouders krijgen ongewild advies over hun baby’s en kindjes en hierdoor kan je erg uit je hum geraken.

Daarnaast is het hebben van kleine kinderen erg stressvol, omdat kindjes nog geen goed slaapritme hebben. De heilige graal om daar geen stress over te krijgen, is samen slapen! Of het nu via een co-sleeper is naast je bed, of de baby en kindjes bij je in bed.

Het is een hele nieuwe hype, maar eentje waarbij je als ouder wel een veel betere nachtrust krijgt. Er zijn wel regeltjes aan verbonden om het veilig te houden, hierover bestaan heuse Facebook-groepen.

 

29. Doe eens iets geks

Afwijken van je normale routine is een echte doorbraak! Een andere weg nemen naar je werk. Eens op een andere plek uit eten gaan, onbekende mensen aanspreken op straat, een praatje maken in de bus, eens met de fiets naar je werk gaan of echt eens iets totaal bizars doen?

Het is goed voor je innerlijke mens. Het maakt je zelfverzekerd en sterker. Alles waar je sterker van wordt, maakt je meer stressbestendig.

 

30. De zon opzoeken

De zon is een bron van vitamine D. Warmte en zon maken een mens blij. De zon bewust opzoeken door even ontspannen in haar stralen te gaan baden.

Buiten je werk verzetten in plaats van binnen, eens kiezen voor tuinwerk in plaats van binnen te blijven zitten omdat je nog wil poetsen.
Je kunt de zon ook opzoeken door een korte vakantie te boeken, een stedentrip of uitstapje te maken. Deze hoeven helemaal niet duur te zijn! Vakantie moet je jezelf ook gunnen. Tenslotte moeten we zoveel dat iedereen vakantie verdient! Ongezonde stress is ongezond.

Koud douchen [Gezond of gevaarlijk?] 7 redenen om het te overwegen

Je kunt je afvragen of koud douchen gezond is? We weten allemaal uit ervaring dat het nemen van een koude douche niet de meest comfortabele activiteit is. Warm douchen voelt goed,Maar: Wanneer we gedoucht hebben met warm water voelen we ons moe, loom en lui. Je frist er niet van op. En dat terwijl...

Stofwisseling versnellen? Doe deze 15 dingen [Sneller afvallen]

Overgewicht wordt steeds meer een probleem in onze moderne westerse samenleving. We zitten steeds vaker en ongezond voedsel lijkt ons op elke hoek van de straat te lonken. Te zwaar zijn is daarnaast niet goed voor je gezondheid. Met een gezond gewicht heb je minder kans op hart- en vaatziekten,...

Meer energie? 15 manieren om meer energie te krijgen

15 tips om meer energie in je leven te krijgen! Hier zijn 15 tips om meer energie te krijgen, om zo meer gedaan te krijgen in het dagelijks leven. Ben je vaak vermoeid of heb je weinig energie? Dan ben je niet alleen. Veel mensen gaan door het leven met veel moeite en dat proberen ze te bestrijden...

Hoe snel kan je afvallen? (Snel een gezond gewicht) zo moet het!

Hoe snel kan je afvallen? Zwaarlijvige personen voelen zich vaak niet gelukkig. Ze kunnen zich over het algemeen slecht voortbewegen en voelen vaak verschillende pijntjes. Ook hun dagelijkse werkzaamheden worden erdoor belemmerd. Ze vinden het ook een vervelende gedachte dat ze minachtend worden...

Wat is een gezond gewicht? [3 manieren om je ideale gewicht te bepalen]

Wat is een gezond gewicht? Veel mensen stellen zichzelf of anderen deze vraag. Niet voor iedereen is hetzelfde gewicht een gezond gewicht. Wil jij weten hoeveel kilo jij mag wegen en wat voor jou een gezond gewicht is? In deze blog vind je 3 manieren om te bepalen of jij een gezond gewicht hebt,...

Waarom is zitten slecht voor een mens? [Kantoorbaan? Let op!]

Waarom is zitten slecht voor een mens? Zitten doen we allemaal, de een wat vaker dan de ander. Het lijkt zo gewoon, maar is het wel gezond voor de mens om lang te zitten? Bij het zitten bewegen we niet tot nauwelijks. Dat alleen al, betekent een ongezonde situatie. Vreemd dat de meeste beroepen...