Selecteer een pagina

15 tips om meer energie in je leven te krijgen!

Hier zijn 15 tips om meer energie te krijgen, om zo meer gedaan te krijgen in het dagelijks leven.

Ben je vaak vermoeid of heb je weinig energie? Dan ben je niet alleen. Veel mensen gaan door het leven met veel moeite en dat proberen ze te bestrijden met veel koffie of met energiedrankjes te drinken. Hier volgen een aantal handige tips wat kan helpen om een lusteloos leven met weinig energie te voorkomen.

Al deze energie stimulerende tips zijn volledig gezond en natuurlijk.

1. Je slaappatroon.

Of je nu probeert om aan de eisen van je drukke schema te houden of gewoon tegen slapeloosheid vecht, het proberen te leven met minder slaap kan vaak negatief uitpakken. Zelfs minimaal slaapverlies kan een grote invloed hebben op je humeur, energie, mentale helderheid en het vermogen om te functioneren in het dagelijkse leven. Na verloop van tijd kan chronisch slaapverlies je algehele gezondheid schaden.

Als je begrijpt wat de slaapbehoefte van je lichaam is kun je dit herstellen door je elke nacht aan een gezond slaapschema te houden met tussen zeven en acht uur slaap. Als je dit doet verbeter je de kwaliteit van je dagelijkse leven. Sommige mensen vinden het fijn en rustgevend om te luisteren naar rustgevende muziek voordat ze naar bed gaan. Anderen maken graag takenlijsten van dingen die ze elke dag moeten doen, en stellen taken uit die niet noodzakelijk zijn, zodat ze meer tijd hebben om alles op tijd te kunnen volbrengen. Als je niet in staat bent om de hoeveelheid slaap te krijgen die je nodig hebt kan je hiervoor ook hulp inschakelen.

2. Verbeter de kwaliteit van uw slaap.

Naast voldoende slaap is het belangrijk om slaap van goede kwaliteit te krijgen, zodat je lichaam elke nacht zichzelf kan herstellen. Er zijn enkele trucs die je kunt gebruiken om je slaapkwaliteit te verbeteren. 

-Een warm bad nemen voor het slapengaan om je spieren te ontspannen en tot rust te komen.
-Schermen gedurende ten minste twee uur voor het slapengaan vermijden (tv, smartphone, tablet)
-Meditatie leren
-Geen telefoontjes aannemen na 20.00 uur, indien mogelijk
-Een boek lezen
-Stop met het drinken van cafeïne om 15.00 uur
-Begin om 19.00 uur met rustige activiteiten

3. Verminder je inname van koolhydraten.

Koolhydraten veranderen in vet, wat je op zijn beurt belast en je een vol gevoel geeft, traag en moe. Wanneer je voedsel eet die koolhydraten bevatten, splitst je spijsverteringssysteem ze op in suiker, die dan wordt gebruikt voor energie als het in de bloedbaan komt. Wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt, produceert je alvleesklier insuline die je cellen waarschuwt om de bloedsuikerspiegel te absorberen om energie op te slaan. Wanneer je eenvoudige koolhydraten eet, zal je lichaam teveel van deze suikers opslaan en wordt het vet. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de calorieën verbrandt die je binnenkrijgt, zodat je lichaam geen overtollige suikers hoeft op te slaan.

4. Vermijd het eten van junkfood.

Bewerkte voedingsmiddelen zoals ‘junkfood’ hebben weinig of geen voedingswaarde en doen niets om je lichaam te helpen om natuurlijke energie te produceren. Deze voedingsmiddelen zijn vaak te vinden in de middelste gangpaden van de supermarkten, in verkoopautomaten of bij de snackbar en pizzeria op de hoek. Stress kan ervoor zorgen dat mensen te veel van dit soort snelle happen gaan eten, maar dit zal je moe maken en je gezondheid in het algemeen gaat er ook niet op vooruit. Door simpelweg gezondere en natuurlijkere voedselkeuzes te maken kun je meer energie krijgen wat je heel de dag door kan voelen.

5. Drink groentesappen.

Het drinken van groentesap biedt je lichaam snelle voeding die je mentale en fysieke energie kan stimuleren. Je ochtend koffie vervangen door groentesap is een geweldige manier om je dag met meer energie te beginnen en je cafeïne behoefte te verminderen.
Groentesap elimineert ook gevaarlijke gifstoffen uit je lichaam terwijl je het makkelijker maakt om de voedingsstoffen die je nodig hebt te absorberen. Dit helpt het lichaam op een goede manier af te kicken, waardoor je ‘duurzame energie’ krijgt die afkomstig is van een natuurlijke bron.

6. Blijf gehydrateerd.

Als je uitgedroogd bent zul je zich waarschijnlijk uitgeput voelen, dus moet je ervoor zorgen dat je voldoende water drinkt om je lichaam gehydrateerd te houden. Je zult merken dat als je goed gehydrateerd bent je de hele dag geen dorst hebt en je urine helder of licht van kleur is. Je lichaam heeft water nodig om de chemische reacties mogelijk te maken die voedsel in energie veranderen. Om gehydrateerd te blijven is het het beste om energiedrankjes en frisdrank te vermijden, en vast te houden aan het drinken van veel water. Als je iets met een beetje smaak wilt drinken, voeg dan een verse scheut citroen toe aan je water of probeer kokoswater.

7. Drink kruidenthee.

Wanneer je overdag een energie boost nodig heb, dan kom je misschien in de verleiding om een ​​kopje koffie te pakken. Maar terwijl de cafeïne in koffie je tijdelijk wat energie kan geven, kan het ook leiden tot een chemische afhankelijkheid in je lichaam. Cafeïne heeft een krachtig effect op het centrale zenuwstelsel dat geeft kruidenthee niet. Er zijn veel kruiden theeën die je een natuurlijke boost van energie kunnen geven en die weinig tot geen cafeïne bevatten. Ze zijn ook een verfrissend en opbeurend alternatief voor koffie. Het drinken van kruidenthee is een goede manier om een ​​natuurlijke energie boost te krijgen. Een goede optie is rooibos omdat het vrij van stimulerende middelen is en je later op de dag niet laat instorten. Deze theeën zijn geweldig om je te helpen geconcentreerd te blijven en om je geheugen te verbeteren, en kunnen zelfs uw immuunsysteem helpen stimuleren.

8. Neem B-vitamines in.

Alle B-vitaminen zijn betrokken bij de productie van energie. Terwijl voedsel je lichaam energie geeft in de vorm van calorieën, helpen B-vitamines je lichaam voedingsenergie om te zetten in ATP, wat gebeurt door een reeks chemische reacties door de mitochondriën in je cellen. De B-vitamines voeden uw cellen om deze processen probleemloos te laten verlopen. Het goede nieuws is dat je voldoende B-vitamines kunt krijgen door een gezond dieet te volgen dat plantaardig voedsel bevat, zoals bladgroenten, paddenstoelen, volle granen en peulvruchten. Vaak worden voedingsmiddelen zoals granen en graanrepen verrijkt met B-vitaminen. Vitamine B12, dat de schildklierfunctie ondersteunt, wordt voornamelijk aangetroffen in voedingsmiddelen op basis van dieren zoals vlees en zuivel, dus mensen die veganist zijn, kunnen overwegen om een ​​multivitamine tablet te nemen.

9. Psychologische problemen.

Als je geestelijk uitgeput bent, zul je overdag lusteloos worden. Psychische vermoeidheid ontwikkeld zich doordat je niet in staat bent om zo helder als normaal te denken. Je vindt het misschien moeilijk om je te concentreren en ervaart vaak wazigheid in je hoofd. Veel mensen gaan ervan uit dat psychologische vermoeidheid slechts een teken is van een psychisch probleem. Psychische problemen zoals angst, stress en depressie kunnen ook leiden tot lichamelijke vermoeidheid.

10. Eet noten.

Enkele van de beste voedingsmiddelen met hoge energie zijn amandelen, pinda’s, cashewnoten en walnoten. Deze noten bevatten magnesium en foliumzuur, waardoor het lichaam het in energie kan omzetten. Ze zijn ook rijk aan eiwitten en gezonde vetten die helpen bij de reproductie van cellen en kunnen je voor een langere periode energie geven.

11. Een koude douche.

Een koude douche nemen als je opstaat is een geweldige manier om je dag te beginnen met verhoogde alertheid en een betere circulatie. Studies hebben aangetoond dat er een groot aantal voordelen zijn met het nemen van een koude douche, waaronder het verlichten van symptomen van depressie. Studies hebben ook aangetoond dat koud water een verlichting brengt van angst, depressie, pijn en zelfs de productiviteit kan verhogen en stress kan verlichten. Op fysiek niveau kan het nemen van koude douches ook de gezondheid en het uiterlijk van je haar en huid helpen verbeteren.

12. Stop met roken.

Het is algemeen bekend dat roken een bedreiging voor je gezondheid vormt. Maar misschien realiseer je je misschien niet dat roken je energie eigenlijk uitput, wat tot slapeloosheid leidt. Roken is een verslavend stimulerend middel dat het voor je moeilijk maakt om voldoende nachtrust te krijgen. Nicotine is een stimulerend middel dat je prikkelt en je lichaam meer adrenaline geeft. Deze adrenalinestoot stimuleert je lichaam en geest, wat resulteert in een snelle afgifte van glucose en een toename van de hartslag, bloeddruk, hersengolven activiteit en ademhaling. Deze bijwerkingen resulteren in alertheid en waakzaamheid, waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen. Nicotine is ook verslavend, dus als je toch gaat slapen, word je misschien gewekt door de sterke hunkering.

13. Stop met slechte gewoontes.

Er zijn veel slechte gewoontes die je moe kunnen maken. Roken en drinken zijn bijvoorbeeld algemeen bekend als ongezond en kunnen je energie gedurende de dag uitputten. Het kan verleidelijk zijn om ongezonde voedingsmiddelen of substanties te gebruiken om je een snelle boost voor de dag te geven, maar het verminderen of helemaal mee stoppen hiervan geeft je op een natuurlijke manier meer energie.

14. Vermijd burnouts.

We hebben allemaal die keren gehad dat we tot het uiterste gedreven werden. Gedurende deze tijden zijn we uitgeput en leeg, en kunnen we geen aandacht meer schenken aan de taak die voorhanden is. Als je gezond en alert wilt blijven, moeten je je batterijen opladen en voorkomen dat die worden opgebrand. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig een pauze te nemen en om ervoor te zorgen dat je niet in je werk wordt gezogen, gebruik daarom een alarm op je mobiele telefoon om je eraan te herinneren dat je regelmatig moet pauzeren. Om jezelf de tijd te gunnen om de pauzes te nemen die je nodig hebt, vermijd je om meer werk aan te nemen dan je aankan. Hoewel je misschien in de verleiding komt om alles te doen wat je op je werk wordt gevraagd, zal je baas het op prijs stellen om werk van betere kwaliteit te krijgen in minder projecten dan een heleboel projecten die uiteindelijk een middelmatig eindproduct hebben.

15. Wees sociaal.

Sociaal zijn kan helpen om je energie te verhogen als je je uitgeput voelt. Uitgaan in een nieuwe ruimte en socialiseren met mensen die je graag in je buurt heb of juist wilt ontmoeten is een belangrijk onderdeel van het behouden van een goede gezondheid. Het kan immers erg leuk en motiverend zijn om nieuwe mensen op nieuwe plekken te ontdekken. Reizen kan daarin ook een goede invulling zijn. Reizigers ontdekken veel mooie en interessante plekken over heel de wereld en vinden dit bevredigend en komen zo ook tal van mensen tegen met andere culturen. Dit werkt ook erg motiverend als je vrienden maakt in andere landen of het nou buiten of binnen Europa is.

Als je meer een huismus-persoon bent, kun je ook gewoon naar buiten gaan en van het zonlicht en buitenlucht genieten. Als je wat hulp nodig hebt om sociaal te zijn, probeer dan lid te worden van een sociale club of een nieuwe hobby te beginnen om je uit je normale omgeving te halen en wat afwisseling toe te voegen aan je leven met andere mensen die dezelfde interesses hebben. Tijd doorbrengen met andere mensen kan je helpen omgaan met stress en geeft je een verhoogd gevoel van eigenwaarde. Sociaal zijn is ook goed voor je gezondheid omdat het je de kans geeft om met vrienden te lachen, en lachen vermindert stress en geeft een meer opgewekt gevoel in het dagelijkse leven.