Selecteer een pagina

Koud douchen [Gezond of gevaarlijk?] 7 redenen om het te overwegen

door | 7-okt-2019 | Gezondheid | 0 Reacties

Je kunt je afvragen of koud douchen gezond is? We weten allemaal uit ervaring dat het nemen van een koude douche niet de meest comfortabele activiteit is.

Warm douchen voelt goed,
Maar:

Wanneer we gedoucht hebben met warm water voelen we ons moe, loom en lui. Je frist er niet van op. En dat terwijl het loom worden, na het douchen niet de bedoeling is.
Je wilt na het douchen je energiek en fit voelen. Wanneer je een koude douche neemt, zul je je fitter voelen.

Je hebt meer energie dan voordat je onder de douche ging.

Het zal je in het begin, als je het nog niet gewend bent om een koude douche te nemen, zeker afschrikken. Is het alle pijn waard om een warme douche te verruilen voor een koude douche? In het begin zullen de koude waterstralen, als ze je huid raken, pijn doen. Een koude douche is gezond, maar je moet geen ijskoud water nemen.

Hieronder alle ‘ins en outs’ over koud douchen,

Koud douchen was heel normaal

Het douchen met koud water bestaat al lang. Nog niet zo lang geleden gebruikten de mensen geen warm water om te douchen. Toen wisten ze niet beter.
Maar toen het een algemeen gebruik werd om met koud water te douchen, kwamen er raadgevingen. Het werd de mens zelfs al in de 19e eeuw aangeraden om met koud water af te douchen.

Dat zou namelijk helpen bij meerdere kwalen en bevorderlijk zijn voor andere zaken. Er was echter nog geen wetenschappelijk bewijs geleverd dat koud douchen gezond is.
Daarom werden de raadgevingen van de artsen vaak naar het rijk van de fabelen verwijzen. Toch was het allemaal niet zo gek. Nu weten we beter. Wetenschappelijk onderzoek heeft nu aangetoond dat koud douchen gezond is.

Koud douchen kan je gezondheid op meerdere vlakken verbeteren. Door het koud douchen kun je fysieke en mentale voordelen halen.

7 Voordelen van Koud douchen

Wanneer je een warm bad of douche hebt genomen,voel je je loom en moe. Het is wel lekker om in een warm bad te liggen of onder een warme douche te staan, maar het geeft je daarna niet de voldoening die je er misschien van zou verwachten.

Wanneer je na het slapen een koude douche neemt, zal het lichaam activeren en je beschermen tegen de kou. Daardoor krijg je een geweldige duw in de goede richting en word je energieker.

Een koude douche is de beste oplossing, wanneer je tijdens de ochtenduren te lui bent om wat te ondernemen. Door koud douchen is de luiheid snel verdwenen en begin je energiek aan het werk.

Hieronder nog 7 grootste voordelen van koud douchen.

1) Het immuunsysteem

Door het koud douchen krijg je immuunsysteem een geweldige duw in de goede richting. Wanneer je met een vaste regelmaat een koude douche neemt, zullen de witte bloedcellen in je lichaam toenemen.

Het is zeer nuttig wanneer je meer witte bloedcellen krijgt. De witte bloedcellen pakken de ziektes aan. Daardoor zal je immuunsysteem verbeteren. Ook je bloedcirculatie wordt verbeterd wanneer je een koude douche neemt. Dat is logisch.
Wanneer er een lichaamsdeel kouder wordt, zal dat krimpen. Dat geldt ook voor de bloedvaten. Wanneer je een koude douche neemt, zullen de bloedvaten krimpen.

Omdat toch dezelfde hoeveelheid bloed door de vaten wordt gepompt, zal de bloeddruk stijgen. De organen in je lichaam blijven op deze manier hun warmte vasthouden.
Wanneer de vaten weer verwijden, zal alles weer normaal verlopen. Het verwijden en vernauwen van de bloedvaten wordt vasculaire flexibiliteit genoemd. Dit is zeer goed voor het hart en bloedvaten.

2) Je humeur

In eerste instantie zou je kunnen denken dat douchen met koud water je een chagrijnig humeur zal geven. Hierbij is het tegenovergestelde waar. Twee tot drie minuten onder een douche staan van 20 graden geeft een groot aantal impulsen naar de hersenen.

Het heeft een antidepressivum effect. Door het onderkoelen zal het bloed naar het hart en hoofd verplaatsen. Hierdoor zal het niveau noradrenaline en beta-endorfine van het bloed verhogen, waardoor je een beter humeur krijgt.

3) Afvallen door koud douchen

Wist je dat je kunt afvallen door koud douchen. Dit is hoe het werkt; mensen hebben 2 soorten vet in hun lichaam bruin en wit vet.

Hier het verschil en functies.

Wit lichaamsvet (Ongezond en moeilijk te verbranden)

Het witte vet veroorzaakt de vetrollen. Het is gevaarlijk, omdat het overtollige lichaamsvet ziektes kan veroorzaken. Wanneer we te veel overtollig lichaamsvet hebben, kan dat leiden tot hart- en vaatziekten, maar ook tot een verhoogde bloeddruk, diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker, gewrichtsklachten, reuma en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Ook de organen kunnen in het overtollige lichaamsvet komen te liggen. Het kan zelfs zo ver komen dat de organen, die in het vet liggen, nog maar voor 50% hun werk kunnen doen. Je moet er niet aan denken dat bijvoorbeeld je nieren, maar voor de helft hun werk kunnen doen.

Vaak ligt de toename van het overtollige lichaamsvet aan het eten. Je moet ervoor zorgen dat je gezond gaat eten.

Bruin lichaamsvet (Beschermd tegen kou en makkelijk te verbranden)

We hebben ook bruin vet. Het bruine vet is gezond voor je lichaam. Het bruine vet zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft. Stap je onder een koude douche dan zal op dat moment het bruine vet worden geactiveerd.

Je krijgt meer energie. Er worden meer calorieën verbrand om ervoor te zorgen dat je lichaam warm blijft. Doordat je meer calorieën verbrand, als je een koude douche neemt, val je automatisch af. Zo kun je heel snel een gezond gewicht bereiken.

Dat is toch mooi meegenomen door het koud douchen.

4) Lichamelijke prestatie

Gebruik maken van een koude douche gaat vermoeidheid tegen. Ook zullen je spieren sneller herstellen. Daarom is een koude douche bevorderlijk wanneer je last van spierpijn hebt.

Sporters nemen na het sporten vaak een eiwithoudende drank, maar ook een koude douche. Eiwit is belangrijk voor het lichaam. Het levert de bouwstenen voor een snel herstel van de spieren.
Sporters die regelmatig na het sporten gebruik maken van een douche met koud water kunnen bij een volgende training hun spieren meer belasten.

5) Douchen met koud water is goed voor je huid en haar

Uit ervaring weet je waarschijnlijk wel dat als je je haar regelmatig met warm water wast, zal uitdrogen. Door het warme water zullen de natuurlijke oliën van je huid en haar verloren gaan.

Wanneer je dus wilt voorkomen dat je een te droge huid krijgt, is het verstandig om met koud water te wassen.
Door een droge huid krijg je vaak jeukproblemen. Ook zal wassen met warm water op de duur een droge bos haar opleveren en dat wil je niet hebben.

Door te wassen met koud water wordt de bloedcirculatie verbeterd en zal je huid niet slap worden, maar glad en vooral ook strak.

6) Je lymfesysteem

Het lymfesysteem is belangrijk voor het lichaam. Het zorgt ervoor dat de afvalstoffen uit je lichaam worden verwijderd, maar ook word je daardoor beschermd tegen ziektes.
Wanneer het lymfesysteem niet goed genoeg werkt, kun je gemakkelijker infecties krijgen, maar ook pijnlijke gewrichten. Personen waarbij het lymfesysteem niet goed werkt, zijn regelmatig verkouden.

Door nu regelmatig een koude douche te nemen, worden je lymfevaten geactiveerd. Door het bewegen van je spieren onder een koude douche zullen de lymfevloeistoffen bewegen.

Afvalstoffen die opgepropt zaten, zullen zo verwijderen. Dat zal ook gebeuren tijdens het sporten. Het koud douchen, versterkt je lichaam en geest. Je bouwt met koud douchen een bepaalde wilskracht op.
Zeker in de winter zal het gebruik van een koude douche niet gemakkelijk zijn.

Wanneer je de dag begint met iets waar je tegen op ziet, zal dat de mentale kracht versterken. Maak er een routine van om na het opstaan met koud water te douchen.

7) Je emotionele veerkracht

Een koude douche, wanneer je opstaat, zal je helpen tegen stress. Ook is het goed om boosheid en frustratie tegen te gaan. Door na het opstaan een koude douche te nemen, word je zenuwstelsel evenwichtiger. Wanneer je dat gedurende een langere periode volhoudt, word je kalmer en rustiger. Het koude water zal voor een schok zorgen. Het beïnvloed je zenuwstelsel, zodat je dieper en rustiger gaat ademhalen. Daardoor krijg je automatisch meer zuurstof in je lichaam. Je hartslag zal wat hoger worden waardoor je fitter en energieker wordt.

Wanneer je de concentratie niet bij je werkzaamheden kunt houden, is het nemen van een koude douche de oplossing. Ook personen, die tegen een depressie aanzitten, kunnen dat verhelpen door te douchen met koud water. Een bepaald deel van de hersenen wordt geactiveerd. Het hormoon noradrenaline wordt extra aangemaakt waardoor de depressie zal verminderen.

koud douchen en de wetenschap?

Door wetenschappelijk onderzoek zijn enkele belangrijke zaken bewezen.

Door een douche met koud water zal de stress afnemen. Het koude water zal de afgifte van endorfine stimuleren. Het is een stofje dat als een “feel good drug” werkt.

Het stofje zorgt ervoor dat je aangename gevoelens krijgt. Het heeft ook een remmende werking op het stresshormoon.
Het regelt onder andere de afgifte van dopamine en serotonine. Dat zijn stofjes die invloed hebben op het zelfvertrouwen, eetlust, stemming, geheugen en seksualiteit.

Ontstekingsremmer

Een koude douche werkt als een ontstekingsremmer. We kennen allemaal de ontstekingen die oppervlakkig zijn. Hierbij kun je denken aan gezwollen pijnlijke plekken aan de huid. Er zijn echter ook laagdradige ontstekingen. Dat zijn die ontstekingen die sluimerend je gezondheid en weerstand aantasten.
Ze worden over het algemeen veroorzaakt door overgewicht, stress, ongezond vet eten en te weinig lichaamsbeweging. Een koude douche zorgt ervoor dat het stofje interleukine toeneemt. Het is dit stofje dat ervoor zorgt dat er een ontstekingsremmende werking in het lichaam zal optreden. Het zal de zieke cellen in het lichaam doodmaken. Dat is dus een goede reden om te douchen met koud water.

We weten ook uit onderzoeken dat personen die op de fiets naar hun werk gingen, vergeleken met de personen die dat met de auto deden, minder vaak ziek zijn.
Dat komt, omdat ze meer beweging hebben, maar vooral ook, omdat ze door de koudere lucht reden. De kou beïnvloedt het welzijn van de personen.

De nadelen van koud douchen

Wanneer we kijken naar de nadelen van koud douchen dan zijn die er eigenlijk niet. Je moet niet, wanneer je met koud water gaat douchen, het water ijskoud maken. Geleidelijk beginnen is het beste.

Begin gewoon met warm water te douchen en draai daarbij het warme water geleidelijk uit. Je kunt starten door in de beginsituatie alleen je armen en benen met koud water te douchen.
Geleidelijk kun je het hele lichaam met koud water douchen. Je ademhaling moet rustig blijven. Je moet door kunnen ademen. Wanneer dat niet lukt, moet je het water warmer maken.

Bouw het koud douchen rustig op. Begin met een paar seconden en bouw dat op naar een paar minuten.
Wanneer je na het douchen lichamelijk niet warmer wordt en blijft rillen, weet dat je te ver bent gegaan.

Na het douchen met koud water moet je de eerste minuten nog letten op je ademhaling. Zodra je weet dat je zonder problemen koud kan douchen, kun je overwegen om een ijsbad te nemen.

Koud douchen met hartproblemen

Je kunt niet zomaar zeggen dat koud douchen gezond is voor personen die een hartaandoening hebben.
Het is afhankelijk wat voor een aandoening het is. Trainen met koud water, door het nemen van een koude douche, kan gevaarlijk wanneer je een hartaandoening hebt.

Je moet daarvoor eerst raad vragen aan je huisarts. Wanneer je de goedkeuring krijgt van je huisarts of specialist kan het grote voordelen opleveren.

IJsbad

Laat je niet overhalen om onvoorbereid een ijsbad te nemen. Het is gezond wanneer je daar langzaam naar toe werkt. Ga je toch onvoorbereid een ijsbad nemen, zal dat een grote inspanning voor je lichaam zijn.

Wanneer je een zwak hart hebt, wat je misschien niet wist, kun je op die manier er wel achter komen. Je kunt daardoor gemakkelijk een hartaanval krijgen en daar doe je het niet voor.

Je moet nooit iets plotseling onvoorbereid doen. Ook het nemen van een douche met koud water moet je geleidelijk opbouwen. Er is zelfs een methode bedacht door de Nederlander Wim Hof die gaat over koude therapie!

Koud douchen een medicijn op zichzelf!

De voordelen van koud douchen zijn groot, terwijl er in principe geen nadelen zijn. Je moet er natuurlijk wel aan wennen om na het slapen een koude douche te nemen.
Toch zul je na een periode, waarbij je steeds fitter en energieker wordt er geen problemen meer mee hebben.

Het is een oeroud middel om door koud douchen van je stress af te komen. Je krijgt door het koud douchen meer energie, lagere bloeddruk, en een hogere weerstand.

De hogere weerstand is belangrijk, omdat je daardoor minder vaak ziek zult zijn. Het is een wondermiddel dat al jaren werkt, maar door ons in de vorige eeuw werd ontdekt.

Veel personen hebben er baat bij.

Koud douchen (Samengevat)

Een korte opsomming leert ons dat koud douchen gezond is.

Het vergroot je mentale kracht, verbetert je huid en haar, versterkt je immuunsysteem, je verliest lichaamsgewicht, de bloedcirculatie verbetert, depressies worden minder, je hormoonproductie zal verhogen, de energie wordt beter, je zult beter slapen en het lichaam zal beter ontgiften.

Ook word je autonome zenuwstelsel versterkt. Wanneer je dit leest twijfel je niet meer dat het koud douchen een gezonde reactie heeft op ons menselijk lichaam.
Aarzel dus niet en begin eraan. Doe het wel verstandig. Overleg eerst met de huisarts die zal kunnen beoordelen of het gezond voor je is.

Heb je geen gezondheidsklachten dan zal hij dit zeker aanbevelen. Twijfelt de arts dan zal hij je eerst veder laten onderzoeken, voordat hij uitsluitsel zal geven.
De arts zal er ook op wijzen dat je niet onbezonnen te werk moet gaan en dat je alles geleidelijk opbouwt.

Koud douchen [Gezond of gevaarlijk?] 7 redenen om het te overwegen

Je kunt je afvragen of koud douchen gezond is? We weten allemaal uit ervaring dat het nemen van een koude douche niet de meest comfortabele activiteit is. Warm douchen voelt goed,Maar: Wanneer we gedoucht hebben met warm water voelen we ons moe, loom en lui. Je frist er niet van op. En dat terwijl...

Stofwisseling versnellen? Doe deze 15 dingen [Sneller afvallen]

Overgewicht wordt steeds meer een probleem in onze moderne westerse samenleving. We zitten steeds vaker en ongezond voedsel lijkt ons op elke hoek van de straat te lonken. Te zwaar zijn is daarnaast niet goed voor je gezondheid. Met een gezond gewicht heb je minder kans op hart- en vaatziekten,...

Meer energie? 15 manieren om meer energie te krijgen

15 tips om meer energie in je leven te krijgen! Hier zijn 15 tips om meer energie te krijgen, om zo meer gedaan te krijgen in het dagelijks leven. Ben je vaak vermoeid of heb je weinig energie? Dan ben je niet alleen. Veel mensen gaan door het leven met veel moeite en dat proberen ze te bestrijden...

Hoe snel kan je afvallen? (Snel een gezond gewicht) zo moet het!

Hoe snel kan je afvallen? Zwaarlijvige personen voelen zich vaak niet gelukkig. Ze kunnen zich over het algemeen slecht voortbewegen en voelen vaak verschillende pijntjes. Ook hun dagelijkse werkzaamheden worden erdoor belemmerd. Ze vinden het ook een vervelende gedachte dat ze minachtend worden...

Wat is een gezond gewicht? [3 manieren om je ideale gewicht te bepalen]

Wat is een gezond gewicht? Veel mensen stellen zichzelf of anderen deze vraag. Niet voor iedereen is hetzelfde gewicht een gezond gewicht. Wil jij weten hoeveel kilo jij mag wegen en wat voor jou een gezond gewicht is? In deze blog vind je 3 manieren om te bepalen of jij een gezond gewicht hebt,...

Waarom is zitten slecht voor een mens? [Kantoorbaan? Let op!]

Waarom is zitten slecht voor een mens? Zitten doen we allemaal, de een wat vaker dan de ander. Het lijkt zo gewoon, maar is het wel gezond voor de mens om lang te zitten? Bij het zitten bewegen we niet tot nauwelijks. Dat alleen al, betekent een ongezonde situatie. Vreemd dat de meeste beroepen...