Selecteer een pagina

Hoe snel kan je afvallen? (Snel een gezond gewicht) zo moet het!

door | 19-jun-2019 | Gezondheid | 0 Reacties

Hoe snel kan je afvallen?

Zwaarlijvige personen voelen zich vaak niet gelukkig. Ze kunnen zich over het algemeen slecht voortbewegen en voelen vaak verschillende pijntjes. Ook hun dagelijkse werkzaamheden worden erdoor belemmerd. Ze vinden het ook een vervelende gedachte dat ze minachtend worden nagekeken als ze over straat lopen. Omdat ze daar last van hebben, zijn ze al meerdere keren overgaan tot het volgen van een dieet. Wanneer ze een tijd bezig waren, gaven ze het op, omdat ze geen resultaat hadden of omdat het te zwaar was. Ze gebruikten dus een verkeerd dieet. Ze hebben zich ook vaak laten verleiden door advertenties die aangeven dat je wel 15 kilogram in 14 dagen kunt afvallen. Ook hier kwamen ze bedrogen uit. Hoe snel kan je afvallen is voor deze groep personen belangrijk.

Een crashdieet

Het is mogelijk om in 14 dagen wel 15 kilogram gewicht te verliezen, maar dan ben je op een verkeerde manier bezig. Een crashdieet is zeer streng, omdat je je gedurende een langere periode moet uithongeren. Dat kan dus nooit goed zijn. Dagelijks moet je de nodige voedingsstoffen binnen krijgen, omdat je energie nodig hebt om je dagelijkse werkzaamheden uit te kunnen voeren. Dat krijg je niet met een crashdieet. Bij een crashdieet word je na een korte periode moe, lusteloos en slecht gehumeurd. Ook kun je de moet niet meer opbrengen om je dagelijkse werkzaamheden op een verantwoorde manier uit te voeren. Daarom zul je snel moeten stoppen. Zodra je stopt met het crashdieet, waardoor je veel kilo’s was verloren, zul je weer in gewicht toenemen. Vaak word je nog zwaarder dan voordat je aan het crashdieet begon. Dat werkt natuurlijk ontmoedigend.

Hoeveel snel kan je afvallen?

Wanneer je vraagt; “hoeveel kan je afvallen met een dieet” dan is het antwoord daarop, maximaal 2 kilogram per week, bij het volgen van een goed en verantwoord dieet. Een goed dieet moet er een zijn waarbij je geen honger hoeft te lijden. Ook moet je tussen de maaltijden door geen trek hebben in slechte tussendoortjes. Zo’n dieet bestaat. Door het volgen van het dieet van Oscar Helm (voedingsdeskundige) ben je goed bezig. Hoe snel kan je afvallen komt niet aan de orde in het boek. Hij heeft er een studie aan geweid om tot een dieet te komen dat iedereen kan volgen. Daarvoor heeft hij het boek de Afslank Receptenbijbel geschreven met meer dan 100 heerlijke recepten om verantwoorde maaltijden te bereiden. De maaltijden, die allemaal binnen een half uur te bereiden zijn, zijn zo lekker dat ze door het hele gezin kunnen worden gegeten. De ingrediënten zijn goedkoop en in iedere supermarkt verkrijgbaar. Omdat hij weet dat er ook personen zijn die graag tussen de maaltijden van een tussendoortje gebruik maken, heeft hij er een extra bundel aan toegevoegd om gezonde toetjes en snacks te maken. Hoeveel kan je afvallen moet nu niet de vraag zijn, omdat je vanaf dag een je beter gaat voelen. Je wordt slanker, fitter en energieker. Omdat de maaltijden door het hele gezin kunnen worden gegeten zal het hele gezin gezonder worden. Hij gebruikt de voedingsstoffen die je nodig hebt voor de energie die je voor je dagelijkse werkzaamheden nodig hebt. Zie de website: www. receptenafslankbijbel.nl voor het dieet van Oscar Helm.

Waarom moeten we gewicht verliezen?

Gewicht verliezen is belangrijk wanneer we te zwaar zijn en te veel overtollig lichaamsvet hebben. Vet verliezen is dan noodzakelijk. Het overtollig lichaamsvet kan voor grote problemen zorgen. We kunnen er gemakkelijke bepaalde ziektes door krijgen zoals; hart- en vaatziektes, verhoogde bloeddruk, slaap apneu, gewrichtsklachten, bepaalde vormen van kanker, artrose, diabetes type 2, reuma en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het komt ook bij personen voor, die te veel overtollig lichaamsvet hebben dat hun organen in het vet liggen. Wanneer dat het geval is, bestaat de mogelijkheid dat je organen maar voor 50% hun werk kunnen doen. We moeten er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld je lever maar voor 50% werkt. Daarom is vet verliezen zo belangrijk. We moeten dan niet de vraag stellen “hoeveel snel kan je afvallen”, maar je moet ervoor zorgen dat je verantwoord gewicht gaat verliezen. Je moet gezonde lekkere producten eten en waarmee je toch gaat afvallen. Wanneer je overtollig lichaamsvet gaat verliezen, word je immuunsysteem beter waardoor je ook minder snel een verkoudheid zal oplopen. Ook het oplopen van infecties zal minder zijn.

Voordat je gaat afvallen

Om te weten te komen of je inderdaad moet gaan afvallen kun je eerst controleren of je te zwaar bent. Daarvoor zijn meerdere methodes ontwikkeld waaronder de Body Mass Index (BMI). Hierbij kun je door een korte berekening bepalen in welke groep je valt. Komt er het getal uit van boven de 30 dan heb je een ernstig overgewicht. Om je BMI te berekenen deel je je gewicht in kilogram door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Bij een getal van minder dan 18,5 heb je een ondergewicht, tussen de 18,5 en 24,9 heb je een gezond gewicht, tussen de 25 en 29,9 heb je overgewicht en boven de 30 een ernstig overgewicht. Je kunt bij deze getallen niet afleiden waar je overtollig lichaamsvet zit in je lichaam. Bij vrouwen zie je dat vaak als ze overgewicht hebben aan de billen en heupen en bij mannen aan een te dikke buik. Wanneer je het BMI berekend hebt en je weet dat je overgewicht hebt, kun je afvallen door een goed dieet te gebruiken. Vet verliezen is heel belangrijk in verband met je gezondheid. Wanneer je op de juiste manier gaat afvallen zul je automatisch vet verliezen.

Taille berekening

De taille berekening wordt ook gebruikt om te bepalen of je moet afvallen. Er is namelijk een verband tussen je omvang rondom je middel en de hoeveelheid vet in je buikholte. Je meet daarbij met een meetlint op het smalste gedeelte. Dat is tussen de onderste rib en de bovenzijde van je heup. Je hebt een normale buik omvang voor mannen bij 94 cm en bij vrouwen 80 cm. Tussen de 92 en 102 bij mannen en 80 en 88 cm bij vrouwen is er een vergrote buik omvang. Zodra je boven de 102 cm komt, is het belangrijk er wat aan te doen. Je moet vet verliezen om geen gezondheid risico’s te lopen. Ga daarvoor een goed dieet volgen. Hoe snel kan je afvallen is niet belangrijk, als je maar gaat afvallen.

Obesitas

Er is ook een bepaalde groep mensen die veel te veel overtollig lichaamsvet hebben. Ze hebben daardoor een verhoogde kans op gezondheidsklachten. Ze moeten daar onmiddellijk wat aan gaan doen. Dat kunnen ze niet op eigen houtje uitdokteren. Ze moeten via de huisarts naar een diëtiste gaan. Een verstoorde energiebalans zorgt voor obesitas. In de meeste gevallen komen er bij deze personen meer calorieën binnen dan er door het lichaam verbrand worden. De calorieën wat door het lichaam niet wordt verwerkt, zal worden opgeslagen als overtollig lichaamsvet. Dat moeten juist niet hebben. Doordat het regelmatig gebeurt, leidt dat tot het ernstig overgewicht. Toch zijn het voedsel en te weinig beweging niet de enige oorzaken van het te zwaar zijn. Het kan een erfelijke kwestie zijn, maar ook een bepaalde stofwisselingsziekte. Ook de opvoeding kan bij het krijgen van obesitas een belangrijke rol spelen. Heb je eenmaal een ernstig overgewicht, dan moet je met een diëtiste aan de slag gaan. Je zult de juiste hoeveelheden voedingsstoffen moeten gaan gebruiken. Daarbij word je geholpen. Ook zal je, doordat je afvalt, meer gaan bewegen, wat ook weer mee zal helpen tijdens het afvallen.

Voedingsstoffen voor het afvallen

We gebruiken dagelijks een aantal belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben om de dagelijkse werkzaamheden uit te kunnen voeren. We moeten ervoor zorgen dat we wel de gezonde voedingsstoffen gebruiken. We eten dagelijks koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen.

Koolhydraten

Omdat de koolhydraten voor 70% van de dagelijkse energie voor het lichaam zorgen, is dit een zeer belangrijke voedingsstof. Omdat er twee soorten koolhydraten zijn, moeten we oppassen welke we gaan gebruiken. Wanneer je een goed dieet gebruikt, hoef je hier zelf niet bij na te denken.

Dagelijks eten we over het algemeen brood of pasta. Dat zijn de snelle koolhydraten. Ze geven in het lichaam in een korte tijd veel suikers af die voor onze energie zorgen. Nu kan het lichaam deze grote hoeveelheid suikers niet allemaal verwerken. Wat niet kan worden verwerkt, wordt opgeslagen als overtollig lichaamsvet. Dat kunnen we juist niet gebruiken. Daarom moeten we de snelle koolhydraten vervangen door de langzame. Ze geven ook suikers af voor de energie, maar minder. Het lichaam kan deze suikers wel verwerken. Er zal daardoor geen overtollig lichaamsvet worden opgeslagen.

Koolhydraten geven ook aan het lichaam vezels af. Deze hebben we nodig voor een goede spijsvertering en de gezondheid van de darmen.

Vetten

Vetten zijn belangrijk ondanks dat ze een negatieve klank hebben. Vetten hebben we nodig voor de opslag van energie, maar ook als bouwstof voor de hersenen, zenuwen en je hormonen. Ze zorgen ook voor de vitaminen opname van A, K, E, en D. Deze vitamines lossen wel op in vet, maar niet in water. Het vet dient ook nog voor de bescherming tegen kou en zenuwcellen.

Vetsoorten

Er zijn drie soorten vetten namelijk; de verzadigde, de transvetten en de onverzadigde. We moeten de slechte vetten zoveel mogelijk vermijden. Dat zijn de verzadigde en de transvetten. De onverzadigde zijn hoofdzakelijk vloeibare plantaardige vetsoorten zoals olijfolie. De onverzadigde vetsoorten hebben een gunstige invloed op je cholesterolgehalte in je bloed. De transvetten die hoofdzakelijk in fabrieken worden vervaardigd, zijn verwerkt in chips, koekje en dergelijke. De goede onverzadigde vetten vind je in vette vis, noten en veel andere producten.

Eiwitten

Door je dag te beginnen met het eten van eiwitten heb je lang een verzadigd gevoel. Je zult niet snel honger hebben. Omdat ze ook langzamer verteren, heb je niet snel trek in een tussendoortje. Het zijn de bouwstenen voor je spier, huid- en haarcellen. Wanneer je gesport hebt en je spiercellen zijn beschadigd, is het verstandig om extra eiwitten te nuttigen. Dat doen sporters ook.

Hoe snel kan je afvallen is dus afhankelijk welke voedingsstoffen je gebruikt en hoeveel je beweegt. Wil je een dieet volgen, moet je gebruik maken van een goed dieet. Vet verliezen doe je door de juiste producten te eten. Je zult daardoor geen extra vet opslaan