Heeft je lichaam suiker nodig om te overleven?

26/06/2018

Heeft je lichaam suiker nodig om te overleven? Of kun je ook makkelijk zonder.

Wanneer je iets zoets eet, sta je er eigenlijk niet bij stil of dat je al die zoetigheid wel nodig hebt, maar ja, dat is dan ook de grootste discussie omtrent het eten, heeft je lichaam suiker nodig?Lastig!

Heb je suiker nodig? En welke soorten suikers heb je nodig. We zullen eens dieper in het onderwerp gaan om te achterhalen of je het nu echt nodig hebt.

Wat is dat precies

Één van de grootste misverstanden die men maakt is dat men denkt dat alle suikers, het zelfde zijn en niets anders. Toch is niets anders waar, glucose kun je ook op een andere manier binnen krijgen, namelijk via koolhydraten. Alle koolhydraten die we eten worden uiteindelijk omgezet in suikers.

Ons lichaam heeft brandstof nodig om te functioneren, daarom halen we onze energie bijvoorbeeld uit vetten of koolhydraten. Aangezien koolhydraten een verzamelnaam is voor een grote groep stoffen zitten daar ook nog andere dingen in.
Oké, dat hebben we nodig om ons lichaam te laten werken en te functioneren, ook de suikers die uiteindelijk worden omgezet. Dat is de reden waarom we koolhydraten wel nodig hebben.

Groenten,fruit,pasta,rijst zijn dus noodzakelijk. Wat de meeste fabrikanten van hun product niet zeggen is dat sommige producten geraffineerd zijn. Geraffineerde producten hebben we uiteraard niet nodig, aangezien ze allerlei bewerking loslaten op de planten om een bepaald soort mix te krijgen.

Door deze manipulaties kun je ongeveer 60 verschillende soorten verkrijgen.

Verschillend soorten koolhydraten

We hebben hierboven al beschreven wat koolhydraten zijn en waarom je ze nodig hebt, maar laten we nu toch maar eens het vergrootglas nemen. Zoals al vermeld heb je koolhydraten nodig om te overleven, echter kunnen we dit nog opdelen in twee soorten,
Koolhydraten die snel verbranden en koolhydraten die natuurlijk zijn. Over de natuurlijke hebben we al gesproken zoals fruit groenten.

Er is ook een reden waarom ik hier niet pasta of graanproducten vermeld, daar zullen het wel nog later over hebben. Snelle suikers worden omgezet in je lichaam tot glucose, meestal bewerkte producten met weinig vitamine, mineralen of vezels.

Er zijn ook producten zoals rijst en witbrood(of niet-volkorenbrood) die natuurlijk vezels bevatten, maar vanwaar ze het er hebben uitgehaald. Daarom kunnen ze ook een piek veroorzaken, waardoor je eigenlijk blijft snakken naar snelle koolhydraten.

Er zonder eten

Je zou kunnen zeggen dat, aangezien ons lichaam verward geraakt met wit brood of niet-volkoren rijst dat we gewoon suikervrij moeten eten.

Suikervrij eten is namelijk niet de oplossing voor dit probleem, als we echt zo zouden moeten eten betekent dit dat we ook geen groenten meer mogen eten. Wat dan weer totaal op niets slaat.

Hoe zit het dan met mensen met diabetes

Mensen die diabetes hebben weten dat glucose noodzakelijk is om te leven, die moeten dan meerdere malen per dag kijken of er genoeg glucose in hun bloed zit.

Glucose is natuurlijkste die er is. Mensen met diabetes hebben dus nood aan anderen dingen dan alleen maar glucose, ze kunnen dus ook iets anders eten dat glucose bevat.

Heeft je lichaam suiker nodig?

Wel, de harde waarheid is dat je lichaam dat eigenlijk niet nodig heeft. De enige reden waarom sommige doktoren het toch aanraden in ons dieet is omdat dat makkelijk te verbranden zijn.

Makkelijker dan vet tegenhangers en proteïne. Ons lichaam verkiest dit boven andere dingen omdat je daaruit het meest energie kunt uithalen en je lichaam het minst werk moet verrichten om het af te breken

Fructose is de boosdoener

Fructose behoort tot dezelfde soort zoals glucose, hoewel het enige verschil is dat het lichaam geen fructose verkiest het wordt alleen maar gemetaboliseerd door de lever. Glucose kun je gebruiken voor energie, terwijl fructose gelimiteerd is omdat de lever de enige is die er gebruik van maakt. Fructose zit meestal ook in verwerkt voedsel en geraffineerde dingen.
Dat is dus eigenlijk wat men bedoelt met suiker. Het is eigenlijk groenten, vetten en proteïnen dat we nodig hebben om “het binnen te hebben”.

Je porties controleren

Het controleren van je porties kan serieus bepalen hoeveel je ervan binnen hebt. Over het algemeen kan je 1-4 porties koolhydraten eten per maaltijd, hetzelfde geld voor een tussendoortje.
Hoeveel eenheden je nu eigenlijk binnen moet hebben hangt af van je geslacht, lichaamsbeweging en hoeveel snacks je tussen je maaltijden eet.

Hoeveel heb je eigenlijk nodig.

Wel in onze bloedbaan hebben we ongeveer 1 theelepel ervan nodig, toch consumeert de gemiddelde Amerikaan bijvoorbeeld 26-31 theelepels per dag! Dat is staat ongeveer gelijk aan 130-155 gram per dag, wat natuurlijk enorm veel is.

Dit namelijk het grootste probleem dat mensen ondervinden wanneer ze bijvoorbeeld gewicht proberen te verliezen, men focust zich te veel op de calorieën en te weinig op de suikers. We weten waarschijnlijk allemaal dat coca-cola er veel van bevat, maar weten we dit ook van fruitsap.

In sommige fruitsappen zitten er zelfs meer in dan cola!

Gewichtsverlies

Als je eet, zelfs als het maar een paar druiven zijn bijvoorbeeld, produceert je lichaam insuline. De pancreas laat insuline vrij, wat ervoor zorgt dat het lichaam gebruik kan maken van je voedsel en gebruiken voor energie. Dit betekent dat, vanaf je eet er insuline wordt aangemaakt in je lichaam afhankelijk van welk soort voedsel het is en hoeveel je hebt gegeten.

De suiker van het eten komt dan terecht in je bloedbaan samen met insuline, zodra insuline een vetcel gevonden heeft zal het zich daar aan vastklampen. Eigenlijk kun je het vergelijken met een sleutel. De vetcel is het slot en insuline is de sleutel, van zodra dat de insuline zich gevestigd heeft, is de cel open en kan glucose naar binnenstromen om te worden gebruikt voor energie, of opgeslagen te worden voor later.

Wanneer de vetcel vol zit stuurt het weer een signaal naar de pancreas dat het moet stoppen met insuline aan te maken. Wat heeft dit nu te maken met gewichtsverlies?
Als je er te veel eet, heeft je cel het een probleem dat er teveel van is. Toch wil de cel zichzelf blijven beschermen en zorgt ervoor dat de overige suiker die niet nodig is om te gebruiken wordt opgeslagen in je buikvet.

Insuline resistentie

Wanneer je er teveel van eet, heb je insulineresistentie, dit betekent dat de receptoren van de vetcel geen insuline niet meer willen ontvangen.
Het probleem daarvan is dat er daardoor ook geen signaal meer is naar de pancreas om ervoor te zorgen dat het stopt met insuline aan te maken. Zoals als vermeld, gaat de insuline die niet in de vetcel gaat door lichaam en wordt uiteindelijk opgeslagen in je buikvet en je krijgt er een vettige lever van.

Denk dus nog eens goed na voor je iets zoet wil eten.

Niveau verlagen

Eerst en vooral moeten we dus je niveaus verlagen, het voedsel hieronder beschreven zorgt ervoor dat er minder in je bloedbaan zit en strijd tegen de obesitas ziektes.

 • Groene groenten, groenten zoals we al hebben vermeld zorgen ervoor dat je juiste glucoses binnen hebt voor energie. Vooral spinazie en broccoli raden we aan aangezien de suikerniveaus verlaagt en ontsteking.
 • Vette vis is ook het proberen waard, het is een goede bron van proteïnen en de beste vis die je kunt eten zijn wilde of gevangen zalm sardientjes makreel en ansjovis
 • Rauwe noten zijn ideaal voor als tussendoortje. Ze bevatten essentiële vetten en zijn laag in koolhydraten. Ook dit zorgt voor een lager niveau in je lichaam.
 • Extra magere olijfolie dit is belangrijk voor je hart en om je niveau te verlagen Zaden zoals sesam en pompoenpitten, bevatten veel vitaminen, vezels en vitaminen

Opmerkingen

Wat we je wel nog willen meegeven is dat bij elk eten er nog extra dingen aan toegevoegd kunnen zijn, vermijd dus ook extra sausjes bij je groenten of vis. Het voordeel van de groene groenten is dat je er zoveel kan eten als je wilt, in tegenstelling tot de rauwe noten, want die kunnen veel calorieën bevatten.

We zeggen ook rauwe noten voor niets, als je ze kookt of roostert zal je de vetstructuur veranderen. Pindanoten en cashews eet je liever niet als snack omdat ze eigenlijk geen noten zijn maar groenten en kan ook een allergie veroorzaken.

Als je olijfolie koopt, koop je er best van een degelijke bron, de meest olijfolies zijn namelijk gemixt met andere oliën die dan weer niet zo gezond zijn. We raden je dan ook aan om geen olijfolie te kopen van de lokale supermarkt. Bij zaden is het hetzelfde geval als de noten, zorg ervoor dat er niet al te veel extra ingrediënten zijn toegevoegd.

The bad guys

Hier zijn een paar soorten die je zeker moet vermijden en die het meest “schade” kunnen aanrichten

 • Appelstroop
 • Aspartaam
 • Rijstmoutstroop
 • Witte suiker
 • Rietsuiker
 • Basterdsuiker
 • Agavesiroop
 • Glucose-fructosestroop(laat je niet misleiden door de naam)
 • Maïsstroop

alternatieven

 • Als je toch niet kunt weerstaan aan de zoetheid ervan zijn hier een paar alternatieven die je kunt gebruiken om je gerecht wat zoeter te maken.
 • Stevia
 • Kaneel
 • Yacon siroop
 • Verse vanille
 • Lucuma
 • Mesquite
 • Xylitol

Populair in de categorie: Gezondheid

2 comments on “Heeft je lichaam suiker nodig om te overleven?”

 1. Zeer interessante materie. Spijtig van het barslechte Nederlands, wellicht afkomstig van een vertaalrobot. Dit verdient om eens in goed Nederlands herschreven te worden.

  1. Hoi Eric,

   Bedankt voor de kritiek. Hier wordt aan gewerkt!
   Ik kan u wel vertellen dat dit zeker niet van een vertaalrobot komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This