Gevolgen van 3 dagen niet eten + [5X voordelen van vasten]

Marc
Updated: 07/12/2020

3 dagen niet eten!
Het klinkt voor de meeste mensen als het slechtste idee ooit. De meeste mensen zullen het nooit van hun leven doen, waarschijnlijk kunnen ze het niet eens volhouden.

Maar,
Er zijn bepaalde voordelen die je kunt ervaren als je af en toe een paar dagen niks eet.

Het is zwaar en er zitten natuurlijk een paar nadelen aan verbonden, zoals: extreme honger, slecht slapen door de honger, onrustige maag en spierverlies. Maar ik denk dat de voordelen van vasten opwegen tegen de nadelen.
Hieronder meer informatie over vasten en waarom het wellicht een goed idee is.

Table Of Contents

3 dagen niet eten om te resetten

3 dagen niet eten om te resetten

Is vasten gezond?

Op een bewuste gecontroleerde manier vasten is zeker goed voor het menselijk lichaam. Even een periode niet eten en het lichaam rust geven is gezond. Voeding wordt door de menselijke organen in het lichaam verwerkt en de stoffen die uit de voeding worden gehaald houden het lichaam functionerend en fit.

Niet eten voor 3 dagen heeft een opbouw nodig en is niet iets om zomaar even uit te proberen. Daarom is op een gecontroleerde manier vasten niet verkeerd, maar er is een voortraject.
Het 3 dagen niet eten is zwaar. Overleg met een huisarts is verstandig en zeker aan te raden. Vasten houdt het lichaam gezond en vertraagt ouder worden.

Wat je eet en wanneer je eet

Wat je eet en wanneer je eet

Een volle tank van een auto kan niet voller, want anders loopt deze over. Bij een menselijk lichaam werkt dit echt anders.

Bij het blijven volstoppen van een lichaam worden overtollige suikers niet verbruikt maar omgezet in vet wat op een aantal plaatsen zichtbaar wordt.

De tank van een lichaam kan niet overstromen, maar het voedsel wordt omgezet in overtollig gewicht wat bij teveel ervan een last is om mee te dragen.

Overgewicht leidt tot verschillende andere gezondheidsklachten en kan worden voorkomen door kritisch te zijn op het eetpatroon en op het eten zelf. Niet alleen aan de buitenkant van een lichaam plakt vet, ook binnenin de aderen kan vet zich ophopen met alle gevolgen van dien.

Gewoon even voor een maand geen koekjes bij de koffie of geen suiker in de koffie of thee geeft zeker al resultaat. En zo heeft niet eten voor 3 dagen ook zeker een positief effect op het lichaam.
Eén van de positieve effecten is bijvoorbeeld dat onze stofwisseling verandert en ten goede van ons, want we leren ons lichaam om vet te gebruiken als energiebron.

Vasten betekent een grote schoonmaak voor het lichaam

Vasten betekent een grote schoonmaak voor het lichaam

Zet even een rem op de calorie-invoer

De insuline- en de bloedsuikerspiegel zijn belangrijke factoren die onder andere de weerstand van een lichaam bepalen. Er bestaan verschillende manieren om te vasten. Vasten met water of sap wordt veelvuldig toegepast, evenals gedeeltelijk vasten.
Bij gedeeltelijk vasten worden sommige producten bewust niet gegeten, zoals bijvoorbeeld suiker of vette sauzen.

Ook bestaat intermittent vasten, wat gewoon vasten met een zorgvuldig bepaalde tijd tussen de maaltijden betekent. Vasten is gewoon het lichaam voorzien van een calorieën restrictie.
Is vasten gezond om het lichaam schoon te maken? Jazeker. Het 3 dagen niet eten is een voortreffelijke manier om oude immuuncellen te af te voeren en het lichaam zelf weer nieuwe cellen aan te laten maken.

Vasten en vet verbranden

Vasten en vet verbranden

De alvleesklier zorgt ervoor dat vetten naar de juiste plekken in het lichaam worden getransporteerd. Mits de alvleesklier hier de tijd voor krijgt om het werk zorgvuldig te kunnen doen.
Regelmatig stappen mensen onder de douche om zichzelf te wassen. Zo netjes zou men eigenlijk ook moeten omgaan met de alvleesklier en alle andere organen die het menselijk lichaam bevat.

Niet eten voor 3 dagen zorgt ervoor dat ook de overtollige vetten door de alvleesklier worden verwerkt. Daarom is 3 dagen niet eten om te resetten weleens goed voor een lichaam. Tijdens vasten worden ook de overtollige suikers door het lichaam verbruikt en krijgt de suikerspiegel ook weer tijd om in balans te komen.
Tijdens de 3 dagen niet eten is het zeer belangrijk om goed te blijven drinken en misschien zelfs gebruik te maken van bijvoorbeeld appelcider azijn.

Om het lichaam op te schonen zijn veel ondersteunende gezonde middelen voorhanden. Bewegen op een gezonde manier is zeker een waardevolle bijdrage waar niemand eigenlijk zonder kan.

Wat eet je rond het vasten?

Wat eet je rond het vasten

Bloeddruk en cholesterol in de juiste verhouding

Volle producten en echte suikers zijn beter om tot je te nemen dan producten met zogenaamde suikervervangers. De bijwerkingen die sommige suikervervangers met zich meebrengen zijn voor niemand goed en kunnen grote schade in een lichaam aanrichten.

Het is de bedoeling dat er maar een paar eetmomenten zijn op een dag. Snoep of snacks kunnen zeker worden gegeten maar beter tijdens het eetmoment.
Belangrijk is de rustperiode tussen de maaltijden in. De organen hebben dan de tijd om alles goed te verwerken zonder dat deze overvoerd worden en kunnen gaan stagneren.

Hoeveel val je af als je 3 dagen niet eet?

Tijdens het vasten worden de lichamelijke reserves aangesproken en opgebruikt. Sporten tijdens het vasten draagt helemaal bij aan een grotere verbranding van alle stoffen. Wandelen is al een eenvoudige manier om vetten te verbranden.
Fietsen, roeien of zwemmen zijn ook sporten die zeker bij het gezonder maken van een lichaam passen. Vet verbranden en kilo’s kwijtraken lukt zeker door 3 dagen niet eten en daarbij ook nog eens aan sport te doen.

De hoeveelheid kilo’s zijn niet exact te zeggen want dit verschilt per persoon en hoeveel er op een gezonde manier wordt bewogen. Bewegen is goed voor het sterker en resistenter maken van een lichaam zodat bloeddruk en cholesterol levels goed op peil komen en blijven.

Is 3 dagen niet eten slecht voor je?

Is 3 dagen niet eten gezond

Even op een rijtje

Het vasten is een goede manier om het lichaam op te schonen en er voor te zorgen dat organen goed blijven functioneren.

Het afbreken van oude cellen om plaats te maken voor nieuwe verlengt de levensduur van een lichaam en je voelt je er ook nog eens beter bij. Maar het is net als het hardlopen van een marathon.
Met de nodige voorbereiding is 3 dagen vasten gezond. Het is onverstandig om er zo maar in één keer mee te beginnen om de eenvoudige reden dat er voorzichtig om moet worden gegaan met het menselijk lichaam.

Zo maar een marathon zonder training gaan hardlopen is levensgevaarlijk en vereist de juiste voorbereiding. Rustig beginnen en opbouwen en je lichaam de tijd geven er gewend aan te raken is de verstandigste weg.

3 dagen niet eten = verbetering

Vasten is verbetering

Een feit is dat ook de hersenactiviteit verbetert na een periode van vasten en het lichaam resistenter is tegen ontstekingen en andere bacteriën van buitenaf. Cellen en stofwisseling veranderen ten goede van een lichaam.

Dit alles in combinatie met gewichtsverlies zou voor een ieder een aanleiding moeten zijn om af en toe te vasten. Met regelmaat is vasten dus gezond. Voor de ene persoon is dit bijvoorbeeld één keer per jaar, waar een ander er een maandelijks schema op kan nahouden.

Letten op eten en bewegen is een levenstaak. Hoe bewuster er wordt omgegaan met het gezond houden van een lichaam des te meer kan er uit een dag en het leven worden gehaald.

5X waarom vasten gezond is

En waarom het 3 dagen het proberen waard is!

Reden 1). De overlevingsinstincten kicken in (Groeihormoon en meer)

Waarom is vasten gezond Groeihormoon

Hormonen raken in beweging wanneer iemand gaat vasten. Het lichaam wordt niet meer gevoed voor een bepaalde periode en reserves worden aangesproken.
Bij een gangbaar dieet krijgt het lichaam nog steeds voedingsstoffen binnen alleen volgens een afgepaste hoeveelheid. Het menu is met een gangbaar dieet aangepast maar er wordt nog steeds gegeten.

Tijdens vastendieet wordt er niets gegeten. Wanneer er een lange periode niets wordt gegeten wordt er in rap tempo vet verbrand en het lichaam begint te reorganiseren. Zoals eerder werd genoemd mag er niet aan spierkracht worden ingeleverd, want het jagen moet morgen gewoon weer verder.
Wanneer alle vetten verbrand zijn is het logisch om te beredeneren dat het lichaam ook aan spierkracht gaat inleveren.

Maar het lichaam zorgt er dankzij de lever ook voor dat onder andere groeihormonen worden veranderd in hormonen die uit zijn op het behoud van de spieren.

De stofwisseling in een lichaam is een complex systeem wat er voor zorgt dat tijdens het op een juiste manier langer vasten, het lichaam in de juiste richting een grote verandering ondergaat, zowel van binnen als van buiten.

Reden 2). Vet = energie tijdens het vasten

De twee termen vetpercentages en vasten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Afvallen door vasten is in de huidige tijd belangrijk om zo lang mogelijk plezierig te kunnen leven. Overtollige voedingsstoffen en vetten, die zich op verschillende plaatsen in het lichaam bevinden worden verbrand tijdens het lange vasten en dat levert vele voordelen op.

Een lange periode van vasten kan er zo voor zorgen dat er meer dan een kilo vet verdwijnt uit het lichaam. Tijdens het vasten gaat het gewone leven door en reken maar dat het lichaam de reserves gaat aanspreken om energie te genereren wanneer er geen nieuw voedsel wordt gegeten.

De Niet alleen de alvleesklier krijgt hiermee de kans om insuline gehaltes in het lijf te herstellen maar ook de lever wordt optimaal benut. Vetten worden verbruikt en spiermassa en botten blijven over. De lever zorgt ervoor dat via het omzetten van groeihormonen er niet teveel wordt ingeboet aan spiermassa en op deze manier is lang vasten een gezonde reset voor het lichaam. Natuurlijk moet dit zorgvuldig worden opgebouwd want langer dan 36 uur niet eten kan bijvoorbeeld ook gevaarlijk zijn voor een mens. Een goede opbouw met voldoende kennis kan iemand laten wennen aan het niet eten gedurende een langere periode. Eventueel overleg met een deskundige is nooit verkeerd, want twee personen weten meer dan één. Tijdens het lange vasten is het natuurlijk noodzakelijk om goed te blijven drinken en vooral ook om de juiste dingen te drinken om letterlijk het meeste uit jezelf te halen

Reden 3). Niet eten is beter dan ongezond eten

Niet eten is beter dan ongezond eten

Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om in deze tijd maat te houden met al het verschillende eten om ons heen. Er is altijd veel te doen geweest rondom eten en snoepen. Waar er vroeger niet altijd iets te eten of te snoepen was, valt er nu een ruime keuze te maken uit het enorme assortiment van lekkernijen.

Suiker is een grote boosdoener want het geeft ons even een piek, waarna een suiker dip volgt. Het product suiker geeft ons even energie en veranderd later in vet in ons lichaam.

Of iemand nu hartige of zoete snoeper is, natuurlijk is teveel eten voor niemand goed gebleken. Maar de ene persoon kan ongelimiteerd snoepen en bij de anders vliegen de kilo’s overgewicht eraan.
Een dieet met water, appelcider azijn of even een maand suikervrij zijn niet zo rigoureus als een flinke periode niet eten. Vasten is een manier om snel gewicht kwijt te raken zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de eigen gezondheid.

Het lichaam krijgt door het vasten juist de tijd om zich te herstellen. Het afvoeren van de kwalijke stoffen en het verbruiken van de vetreserves is eigenlijk gewoon nodig.
Door en tijdje niet te eten niet te eten verbruikt het lichaam het vet wat er voorhanden is om toch ergens energie vandaan te kunnen halen. Op deze manier val je dus af met een vasten periode.

Reden 4). Je lichaam in balans. Dit is waarom vasten gezond is

Omdat er ook een periode na het vasten is, krijgt het lichaam weer de tijd om aan de nodige voedingsstoffen te komen. Wanneer spieren bijvoorbeeld door sporten worden belast is er in het lichaam een groeihormoon aanwezig die helpt om de boel weer te herstellen. Na het herstellen zijn de spieren weer sterker geworden en zo groeit een lichaam door sporten.
Wanneer er wordt gevast wordt dit groeihormoon door de lever omgezet in een ander onderhoudshormoon.
Het zogenaamde onderhoud wat dit hormoon weer uitvoert zorgt ervoor dat er niet wordt ingeteerd op de spiergroepen.

Zo worden dus tijdens het vasten de overtollige vetten verbruikt zonder dat dit schade oplevert aan de spiergroepen. Het lichaam komt hierdoor weer in de juiste verhouding terecht. Het lijkt een zware opgave om een periode langer dan 24 of 36 uur niet te eten, maar mensen voelen zich vele malen beter, fitter, energieker en beweeglijker.

De hormonen brengen door het vasten teweeg dat de vetten worden verbruikt en het lichaam weer in de juiste proporties wordt gebracht. Door voeding en beweging valt er invloed uit te oefenen op alle hormonen en daar valt heel wat van te leren.
Overtollig vet verbranden is gezond en past in ieder zijn agenda want er hoeven op dat moment eventjes geen boodschappen worden gedaan.

Reden 5). Vet verbranden met de juiste training erbij

Wanneer iemand niet gewend is om te sporten is het niet aan te raden om daarmee te beginnen tijdens een periode van vasten. Sporten ondersteunt het afvallen zeker, maar kost de nodige energie. Met groot enthousiasme met diëten gelijk in het diepe springen is gevaarlijk dus ook hier geldt: gewoon rustig opbouwen.
Wanneer er voor het eerst twee dagen niet wordt gegeten is eenvoudig wandelen een effectieve manier om snel vet te verbranden.
Fietsen of een bezoek aan de sportschool is altijd goed. Sporten heeft invloed op wat er in ons lichaam gebeurt.

Wanneer er eenmaal ervaring is met vasten kan er gewoon worden gesport. Het is misschien even de tanden op elkaar zetten maar het geeft een bijzondere voldoening wanneer dit is volbracht.

Maar in een lagere versnelling sporten tijdens het vasten is zeker aan te raden om niet onwel te worden.
Het lichaam is tijdens het bewegen volop bezig om alle reserves aan te spreken omdat er niets wordt gegeten. Waar normaliter de insulinespiegel aan de hoge kant blijft door middel van het eten van de zogenaamde sportrepen of andere zaken, wordt door het vasten de insulinespiegel teruggebracht naar een normaal level. Hier reageert het menselijk lichaam ook beter op waardoor iemand zich letterlijk beter in zijn vel voelt zitten.

Reden 6). Het is lichamelijke en geestelijke training

Lichamelijke en geestelijke versterking door vasten

Het vasten maakt niet alleen het lichaam maar ook de geest sterker om alle verleidingen beter te kunnen weerstaan. Eenmaal ervaren dat minder vet op het lichaam beter voelt, is het gemakkelijk om vaker nee te zeggen tegen iets lekkers bij de koffie of die vette snack in de lunchpauze.

Snacken is zeker niet verboden maar ook hier geldt weer dat overdaad helemaal slecht is.
Het groeihormoon wat ons beschermt en versterkt, is een kostbaar bezit waar zuinig mee om moet worden gegaan.

De vraag waarom is vasten zo gezond? is grotendeels al beantwoord. Maar het gevaar van overtollig vet kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Het gaat namelijk niet alleen over overtollig buikvet of te dikke dijbenen, maar het gaat hier ook over de binnenkant van het bloedvatenstelsel. Het bloedvatenstelsel leidt bloed door het lichaam en is even belangrijk als het hart zelf.

Ook vaten en aderen kunnen worden schoon gehouden door goed te letten op wat en wanneer er wordt gegeten. Het in vorm houden van het lichaam door niet alleen te letten op er wordt gegeten samen met sporten is een goede basis om een lichaam gezond en fit te houden.

Gelukkig zijn er veel veranderingen in de levensstijlen en eetpatronen van mensen om een gelukkiger en langer te leven kunnen hebben. Ook in de winkels zijn er inmiddels veel gezonde producten te koop.
De algehele calorie-input eens onder de loep nemen is zeker een stap in de goede richting. Een periode langer dan een dag niet eten zorgt ervoor dat de overtollige reserves eens goed worden aangesproken en worden opgemaakt.

One comment on “Gevolgen van 3 dagen niet eten + [5X voordelen van vasten]”

  1. Heel duidelijk en helder aan mij vertelt wat het vasten met ons lichaam doet, vooral onze overtollige vetreserves worden flink aangepakt. Nou voor mij een motivatie dit vaker te doen. Mijn dank is groot voor u uitleg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Exclusieve tips voor vetverlies en afvallen

Ontvang exclusieve
gewichtsverlies tips!

Door de jaren heen heb ik heel veel research gedaan over afvallen en gewichtsverlies. 
Hiermee heb ik heel veel informatie verzameld, en dit heb ik nu gebundeld in 6 praktische tips!

You have Successfully Subscribed!

6 Exclusieve tips voor vetverlies en afvallen

Ontvang exclusieve
gewichtsverlies tips!

Door de jaren heen heb ik heel veel research gedaan naar afvallen en gewichtsverlies. 
Hiermee heb ik heel veel informatie verzameld, en dit heb ik nu gebundeld in 6 praktische tips!

De tips komen in je mailbox!