Selecteer een pagina

Welke spieren kun je elke dag trainen? [Elke dag krachttraining een slecht idee?]

door | 13-mei-2019 | Fitness | 0 Reacties

Sport en beweging is goed voor ons mensen. Door te bewegen of te sporten gaat je conditie omhoog, word je gezonder en meestal ook een stuk slanker.

Maar net als met zoveel dingen in het leven geldt er ook een grens aan de hoeveelheid sport of beweging wat goed is voor je lichaam.

Je kunt namelijk ook teveel trainen. Welke spieren kun je elke dag trainen en welke training zou je dan moeten doen, lees je in deze blog.Waarom is sporten goed voor je?

Voordat we ingaan op het trainen zelf, is het belangrijk om je te realiseren waarom sporten goed voor je is. Zo bouw je meer spierweefsel op.
Je wordt sterker en ziet er ook sterker uit. Je valt af, omdat je meer calorieën verbruikt dan wanneer je niet sport. Dit hangt ook samen met het opbouwen van meer spierweefsel.

Hoe groter een spier is, hoe meer calorieën deze nodig heeft en dus verbruikt. Ook bouw je een betere conditie op, waardoor je minder snel moe bent in het dagelijks leven. Hiernaast blijf je gedurende de dag ook wat meer helder en wat scherper.

Wil je meer weten over waarom beweging en sport gezond is? Lees dan zeker deze blog over beweging >>

 

Spieren elke dag trainen

Spieren elke dag trainen

Veel mensen denken dat ze gezonder zullen zijn als ze extreem veel sporten. Sporten is immers gezond, toch? Hierbij hangt het er natuurlijk wel erg vanaf wat je elke dag doet. Elke dag een stuk wandelen is niet te vergelijken met elke dag zware krachttraining.

Je vraagt namelijk iets totaal anders van je lichaam. Als je op de juiste manier hebt getraind, creëer je een trainingsprikkel. Hierdoor zijn de getrainde spiergroepen een tijdje wat minder sterk. Dit merk je ook als je uit de sportschool stapt. Als je op de juiste manier hebt getraind wil het nog niet zo zijn dat je automatisch grotere en sterkere spieren krijgt. Het herstel van de getrainde spieren is namelijk ook van groot belang.

Je spieren hebben namelijk zo’n 48 tot 72 uur nodig om van de training te kunnen herstellen. Als je je spieren deze tijd niet gunt, dan neemt de kans op blessures alleen maar toe. En als je geblesseerd bent kun je niet trainen, dus wees verstandig en gun elke spiergroep de rust die ze nodig hebben om te kunnen herstellen na een training.

 

Iedere dag krachttraining kan wel, maar dan moet je wel verschillende spiergroepen per dag trainen Als je je hele lichaam traint in een trainingssessie, dan kun je tot 3 trainingssessies per week doen. Hierdoor geef je je lichaam de tijd die het nodig heeft om te herstellen. Als je toch écht meer dan 3 dagen per week een spiergroep wil trainen, let dan goed op het aantal setjes. Je kunt die spiergroepen wel bijvoorbeeld 5 keer per week trainen, maar doe dan in totaal niet meer setjes dan wat je bijvoorbeeld in 2 trainingsdagen zou doen.

Dus als je in een normale week 2 keer naar de sportschool gaat om te trainen, en daar een spiergroep traint met 10 setjes, zijn dat in totaal 20 setjes. Als je in een week een keer een spiergroep 5 keer wil trainen, kun je deze 20 setjes over de 5 dagen verspreiden.

Als je dat doet, train je die spiergroep dus met 4 setjes per trainingsdag. Zo heb je de spier evenveel getraind aan het einde van de week, zonder dat de kans op blessures aanzienlijk vergroot wordt. Er bestaat wel ernstige twijfel over of je op deze manier net zo effectief traint als wanneer je die 20 setjes over 2 dagen verdeeld. Dus voor alle zekerheid en om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden, houd je aan de standaardrichtlijn van 48 tot 72 uur herstel.

 

Dagelijks cardio

Dagelijks cardio

Cardio is een stuk minder belastend voor je lichaam dan krachttraining. Hierdoor kun je een stuk vaker hardlopen of fietsen zonder je lichaam te overbelasten.

Wil je meer weten over hoe je kunt beginnen met hardlopen?

Volg dan de link!

Je lichaam heeft dus minder tijd nodig om te herstellen van een cardiotraining dan van krachttraining. Je kunt prima dagelijks aan cardio doen. Houd hierbij wel je lichaam in de gaten. Je lichaam geeft namelijk vanzelf aan wanneer je te zwaar aan het trainen bent. Doe je cardio dus niet al te intensief.

Bovendien is het aan te raden om niet meer dan een uur per dag aan cardio te doen. Je kunt namelijk spierweefsel verbranden en er wordt meer cortisol aangemaakt. Dit stofje maakt het wat lastiger om gewicht te verliezen.

 

Sneller herstellen

Sneller herstellen na krachttraining

Je kunt je spieren een handje helpen als het gaat om het herstellen na een training. De belangrijkste factor is de nachtrust. Tijdens je slaap herstellen je spieren. Lange dagen met weinig slaap hebben dus een grote negatieve invloed op het herstel van je spieren.

Zo kan een slechte nachtrust er al voor zorgen dat de tijd die je lichaam nodig heeft om van een training te herstellen verdubbelt. Ditzelfde geldt voor stress. Als je veel stress hebt, is je lichaam minder goed in staat om te kunnen herstellen van een training.

Hier 30 tips tegen stress en spanning >>

Naast je nachtrust en stressniveau hebben ook je calorie- en eiwitinname een groot aandeel in het herstellen van spieren na een zware training. Je spieren gebruiken eiwitten om te kunnen herstellen. Als je dus meer eiwitten binnenkrijgt, zul je sneller herstellen.

Een richtlijn is om 1,7 keer je lichaamsgewicht aan grammen eiwitten per dag binnen te krijgen. Bij een persoon van 75 kilogram is dit dus 127,5 gram eiwitten. Veel eiwitten kunnen uit de dagelijkse voeding gehaald worden, maar dat is lang niet genoeg.

Hierbij kunnen eiwitshakes een geweldige oplossing bieden.

Hier waarom een eiwitshake na het sporten >>

Het is ook verstandig om niet te weinig te eten, en dus voldoende calorieën binnen te krijgen. Als je te weinig calorieën binnenkrijgt, zullen je spieren langer de tijd nodig hebben om te kunnen herstellen van de zware training.

De 12 beste compound oefeningen (Supersnel spiermassa opbouwen)

De beste compound oefeningen Je wil er graag goed uitzien, een strak en gespierd lichaam hoort daarbij. Vaak wordt er gedacht dat het een zwaar en lang proces is om dit voor elkaar te krijgen. Afzien in de sportschool en heel veel trainen. Dat is echter niet het geval! Met de juiste compound...

Droog trainen! Hoe krijg je een droog lichaam? [De complete gids 2019]

Droog trainen, hoe krijg je een droog lichaam? Een strak en gezond lichaam krijg je natuurlijk niet zomaar. Het vereist hard werk en doorzettingsvermogen. Er zijn verschillende methodes die je kan volgen voor het krijgen van een strak en mooi gespierd lichaam. Een bekende en doeltreffende methode...

10 Beste isolatie-oefeningen die je erbij kunt doen

Waarom isolatie-oefeningen doen? Voordat je begint met trainen is het belangrijk dat jij je eigen persoonlijke doelen stelt. Waarom is dit belangrijk? Wanneer jij je eigen doelen hebt kun je heel gericht hier naar toe werken. Je kunt je training zo indelen en iedere week een stapje verder gaan. Je...

Eiwitshake na het sporten! [Waarom zou je het doen?]

Eiwitshakes na het sporten: er zijn – zeker in de fitnesswereld – genoeg mensen die er heilig van overtuigd zijn dat ze eiwitshakes nodig hebben om de vermoeide spieren te kunnen laten herstellen. Ze willen immers optimaal profiteren van hun inspanningen tijdens de training en weer volledig klaar...

Welke spieren kun je elke dag trainen? [Elke dag krachttraining een slecht idee?]

Sport en beweging is goed voor ons mensen. Door te bewegen of te sporten gaat je conditie omhoog, word je gezonder en meestal ook een stuk slanker. Maar net als met zoveel dingen in het leven geldt er ook een grens aan de hoeveelheid sport of beweging wat goed is voor je lichaam. Je kunt namelijk...

10 redenen waarom bewegen belangrijk is (En waarom je het vaker moet doen)

Hoe vaak hoor je het mensen niet zeggen: dit jaar ga ik echt meer sporten! Maar meestal weten deze mensen niet goed waarom ze dat zouden doen en houden ze het na een maandje of 2 weer voor gezien. In deze blog zal ik je alles uitleggen over waarom bewegen belangrijk en gezond is, en wat je wel en...