Selecteer een pagina

10 redenen waarom bewegen belangrijk is (En waarom je het vaker moet doen)

door | 8-mei-2019 | Fitness | 0 Reacties

Hoe vaak hoor je het mensen niet zeggen: dit jaar ga ik echt meer sporten! Maar meestal weten deze mensen niet goed waarom ze dat zouden doen en houden ze het na een maandje of 2 weer voor gezien.

In deze blog zal ik je alles uitleggen over waarom bewegen belangrijk en gezond is, en wat je wel en niet moet doen.Waarom bewegen? 10 redenen

Bewegen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid. Hieronder vind je 10 redenen waarom je zou moeten bewegen.

Reden 1: Door te bewegen verklein je de kans extreem op overgewicht en je blijft dus beter op gewicht. Als je beweegt verbruik je meer energie. Volgens wetenschappelijk onderzoek hebben kinderen en jongvolwassenen met een actieve levensstijl significant minder lichaamsvet dan leeftijdsgenoten met een passieve levensstijl.

Reden 2: Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat genoeg beweging bepaalde vormen van kanker kan voorkomen. Een actieve levensstijl kan preventief werken tegen darm-, borst-, baarmoederhals- en prostaatkanker. Zelfs als iemand al aan deze zieke lijdt wordt de kans op overleving vergroot door actief te blijven. Door actief te blijven, blijf je fitter, sterker en is het algemene lichamelijke welzijn groter.

Verder is er bij verschillende onderzoeken aangetoond dat bij lichamelijke beweging beter om te gaan is met de geestelijke inspanning van kankerbehandelingen. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken is de kans op overleven bij kanker bij mensen die voldoen aan de algemene beweegrichtlijnen al 2 keer zo groot als bij mensen die hier niet aan voldoen.

 

Reden 3: Een actieve levensstijl is goed voor je hart. Een van de grootste doodsoorzaken in de Westerse wereld zijn hart- en vaatziekten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vooral duursporten goed werken voor het sterkhouden van de hartspier. Denk hierbij aan sporten als wandelen, hardlopen, zwemmen en fietsen.

Reden 4: Beweging gaat osteoporose tegen. Rond je 35-40e verliezen je beenderen kracht en worden dus kwetsbaar. Als je veel stilzit versnelt dit proces. Bij beweging train je je spieren en botten. Hierbij worden er cellen bijgemaakt en oude cellen vernietigd. Als je dus sterke botten en spieren hebt, bescherm je je beenderen.

Reden 5: Beweging zorgt ervoor dat je de kans op diabetes verkleint. Bij fysieke beweging heeft invloed op de bloedsuikerwaarden. Als je actief bent verbruik je meer glucose. Hiermee zorg je ervoor dat de glucose makkelijker door de lichaamscellen kan dringen. Dit geldt dus ook voor diabetespatiënten. Het is voor diabetici wel belangrijk om verantwoord te sporten onder toezicht.

 

Reden 6: Bewegen vergroot de conditie van de longen. Zowel duur- als krachttraining zijn hierbij belangrijk. Door duursporten worden de inademingsspieren fitter en door krachttraining worden ze sterker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat COPD-patiënten ook baad hebben bij fysieke beweging. De kwaliteit van leven kan sterk verbeteren.

Reden 7: Mensen met een actieve levensstijl leven langer. Sporten en bewegen helpt je om lichamelijk en geestelijk fit te blijven. Door te bewegen wordt het endorfine aangemaakt in de hersenen. Dit is het gelukshormoon. Je voelt je dus beter nadat je gesport hebt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig bewegen minder kans hebben op ouderdomsziekten als osteoporose, een hoge bloeddruk en artritis. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je eigen grenzen niet overschrijdt.

Reden 8: Beweging is goed voor het brein. Als je regelmatig beweegt zul je merken dat je geheugen en je concentratievermogen toenemen. Ook zul je sneller en makkelijker informatie kunnen opslaan en verwerken. Ook zou beweging de kans op dementie verminderen.

 

Reden 9: Bewegen vermindert de kans op depressie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig bewegen minder kans hebben op depressie, stress en angst dan mensen die weinig tot niet bewegen. Mensen die intensief sporten hebben een nog kleinere kans op depressie. De afname van deze kans komt doordat sporten ervoor zorgt dat je je stresshormonen sneller en op een natuurlijke wijze afbouwt. Zo raken deze hormonen minder snel opgehoopt.

Reden 10: Je breidt je sociale kring uit door te bewegen. Waar je ook sport: in de sportschool, op een vereniging of buiten in je woonplaats, er zijn altijd wel andere mensen te vinden. Je raakt hierdoor snel aan de praat en voor je het weet bouw je een vriendschap met iemand op. Door met iemand te sporten houd je het waarschijnlijk ook langer vol en blijft het gezellig. Sporten en bewegen helpen dus ook tegen eenzaamheid, en het is nog gezond ook!

 

Hoeveel moet ik bewegen?

Er geldt een beweegrichtlijn voor volwassenen van 150 minuten per week. Wil je overgewicht voorkomen, dan is dit niet genoeg. Het is van belang om 3 kwartier tot een uur per dag actief te bewegen. Het verschil met deze richtlijn is groot. Dit komt doordat de richtlijn is opgesteld op basis van algemene gezondheid en dus niet op basis van gewicht.

Heel veel mensen zitten uren achter elkaar in dezelfde houding te werken achter een computer en halen deze richtlijnen bij lange na niet. Nu hoor je mensen vaak zeggen: ‘Maar ik heb helemaal geen tijd om elke dag 3 kwartier achter elkaar te sporten!’ Gelukkig is het niet zo zwart-wit. Het gaat om een gemiddelde van minimaal 3 kwartier per dag. Sport je dus al een keer anderhalf uur, dan haal je dit gemiddelde ook door een dag niet te sporten.

Het is natuurlijk wel aan te raden om te blijven bewegen door bijvoorbeeld ieder uur op te staan en koffie te halen. Ook hoef je niet 3 kwartier achter elkaar te sporten. Als het beter uitkomt om 3 keer een kwartier te bewegen of 1 keer 20 minuten en 1 keer 25 minuten is dat natuurlijk ook goed.

Je hoeft natuurlijk ook niet elke dag naar de sportschool of naar de sportclub. In het dagelijks leven zelf zijn vaak genoeg opties om aan de richtlijnen voor gezond bewegen te komen. Je kan wat vaker de fiets pakken voor korte afstanden in plaats van de auto, op het werk de trap nemen in plaats van de lift en een keer extra koffie halen voor een collega. Maar ook bezigheden als werken in de tuin en stofzuigen tellen mee, zolang je maar merkt dat je wat moeite moet doen om adem te blijven halen.

 

Wat kan ik het beste doen?

Als je gaat sporten moet je je afvragen wat je wil bereiken. Wil je afvallen, meer spierkracht en -volume opbouwen of je spieren sterker maken, maar minimaal aankomen in spiermassa?

Als je wil afvallen is het aan te raden om minder zware sporten te doen, zoals fietsen, zwemmen en wandelen. De vetverbranding wordt hiermee meer gestimuleerd dan bij de zwaardere sporten zoals krachttraining. Hierbij verbrand je vooral koolhydraten.

Als je meer spiermassa en -kracht wil bereiken, kun je het beste trainen met gewichten. Hierbij is het belangrijk dat je oefeningen met veel gewicht doet waarbij je weinig herhalingen maakt.

Als je het uithoudingsvermogen van je spieren wil trainen is het belangrijk om veel herhalingen te doen met weinig gewicht. Luister altijd naar je eigen lichaam. Ga niks forceren, dat levert alleen maar blessures op.

 

Kan ik teveel bewegen?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar te veel beweging. Het gaat hierbij wel om de extreme vormen, zoals 24-uurs marathons. Volgens de universiteit van Monash kun je wel degelijk teveel bewegen. Hierbij zou bloedvergiftiging door bepaalde darmbacteriën kunnen ontstaan.

Uit Deens wetenschappelijk onderzoek naar te veel beweging blijkt dat mensen die minimaal 4 keer per week hardlopen net zo ongezond zijn als mensen die helemaal niets willen weten van lichaamsbeweging. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat mensen die 3 tot 4 uur achter elkaar hardlopen meer kans hebben op overlijden dan mensen die minder bewegen.

Een overactieve levensstijl zou kunnen leiden tot uitputting en depressie. Maar nogmaals, dit geldt dus voor de extreme gevallen. Kortom: beweeg en sport lekker, maar luister naar je lichaam!

De 12 beste compound oefeningen (Supersnel spiermassa opbouwen)

De beste compound oefeningen Je wil er graag goed uitzien, een strak en gespierd lichaam hoort daarbij. Vaak wordt er gedacht dat het een zwaar en lang proces is om dit voor elkaar te krijgen. Afzien in de sportschool en heel veel trainen. Dat is echter niet het geval! Met de juiste compound...

Droog trainen! Hoe krijg je een droog lichaam? [De complete gids 2019]

Droog trainen, hoe krijg je een droog lichaam? Een strak en gezond lichaam krijg je natuurlijk niet zomaar. Het vereist hard werk en doorzettingsvermogen. Er zijn verschillende methodes die je kan volgen voor het krijgen van een strak en mooi gespierd lichaam. Een bekende en doeltreffende methode...

10 Beste isolatie-oefeningen die je erbij kunt doen

Waarom isolatie-oefeningen doen? Voordat je begint met trainen is het belangrijk dat jij je eigen persoonlijke doelen stelt. Waarom is dit belangrijk? Wanneer jij je eigen doelen hebt kun je heel gericht hier naar toe werken. Je kunt je training zo indelen en iedere week een stapje verder gaan. Je...

Eiwitshake na het sporten! [Waarom zou je het doen?]

Eiwitshakes na het sporten: er zijn – zeker in de fitnesswereld – genoeg mensen die er heilig van overtuigd zijn dat ze eiwitshakes nodig hebben om de vermoeide spieren te kunnen laten herstellen. Ze willen immers optimaal profiteren van hun inspanningen tijdens de training en weer volledig klaar...

Welke spieren kun je elke dag trainen? [Elke dag krachttraining een slecht idee?]

Sport en beweging is goed voor ons mensen. Door te bewegen of te sporten gaat je conditie omhoog, word je gezonder en meestal ook een stuk slanker. Maar net als met zoveel dingen in het leven geldt er ook een grens aan de hoeveelheid sport of beweging wat goed is voor je lichaam. Je kunt namelijk...

10 redenen waarom bewegen belangrijk is (En waarom je het vaker moet doen)

Hoe vaak hoor je het mensen niet zeggen: dit jaar ga ik echt meer sporten! Maar meestal weten deze mensen niet goed waarom ze dat zouden doen en houden ze het na een maandje of 2 weer voor gezien. In deze blog zal ik je alles uitleggen over waarom bewegen belangrijk en gezond is, en wat je wel en...