Selecteer een pagina

Eiwitshake na het sporten! [Waarom zou je het doen?]

door | 22-mei-2019 | Fitness | 0 Reacties

Eiwitshakes na het sporten: er zijn – zeker in de fitnesswereld – genoeg mensen die er heilig van overtuigd zijn dat ze eiwitshakes nodig hebben om de vermoeide spieren te kunnen laten herstellen.

Ze willen immers optimaal profiteren van hun inspanningen tijdens de training en weer volledig klaar zijn voor de volgende training.

Maar,

Heeft het wel zin om na het sporten een eiwitshake te drinken? Kan het ook voor het sporen, of maakt het wel of niet drinken van een eiwitshake geen verschil? En wat als ik je zeg dat je zelfs in vet kunt aankomen als je je eiwitshake op het verkeerde moment neemt? Al deze vragen zullen beantwoord worden in deze blog.Wat doet een eiwitshake?

Een eiwitshake na de training helpt je spieren om sneller te kunnen herstellen. Eiwitten bestaan namelijk uit aminozuren. Deze aminozuren hebben je spieren nodig om te kunnen herstellen.

Hier zit echter wel een kanttekening aan. Een eiwitshake is volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken alleen nodig als je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt voor je aan je training begint. Als je tussen de 30 en 50 gram eiwitten voor de training binnen hebt gekregen, voegt een eiwitshake na de training niet veel meer toe aan het herstel.

 

Wat is het verschil tussen snelle en langzame eiwitten?

Je kunt eiwitten uit talloze eiwitbronnen halen. Zo heb je snelle en langzame eiwitten. Het verschil is eigenlijk vrij simpel. Snelle eiwitten worden snel opgenomen door het lichaam, terwijl langzame eiwitten er wat langer over doen om opgenomen te worden. Een voorbeeld hiervan is het verschil tussen whey eiwitten en caseïne eiwitten. Je lichaam neemt whey eiwitten een stuk sneller op dan de caseïne eiwitten.

 

Wanneer kun je het beste je eiwitshake nemen?

Veel wetenschappers zijn het erover eens dat het vooral belangrijk is hoeveel eiwitten je gedurende de dag binnenkrijgt. Het maakt dus niet zo gek veel uit of je je eiwitshake voor je training of na je training neemt, zolang je gedurende de dag maar voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Als je je eiwitshake het liefst voor je training neemt, zorg dan dat je deze zo’n 3 kwartier voor je met je training begint neemt. Op deze manier geef je je lichaam de tijd die het nodig heeft om de eiwitshake op te nemen en te verwerken.

Er zijn ook sporters die een eiwitshake tijdens een training nemen. Echter, hier heb je tijdens je training zelf niets aan. Eiwitten zorgen voor niets anders dan het herstel van vermoeide spieren na een training. Je lichaam heeft tijdens een training wel behoefte aan vocht. Zorg dus dat je tijdens je training voldoende drinkt.

 

Veel sporters hebben weinig trek in eten vlak na een training. Om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen, is het aan te raden om een eiwitshake te nemen. Je hoeft hiervoor niet direct naar je kluisje in de kleedkamer te rennen, zolang je je shake maar binnen 3 uur na je training naar binnen hebt gewerkt. Ditzelfde geldt als je zo’n 2 á 3 uur voor een training niets meer hebt gegeten. Neem dan dus ook je eiwitshake binnen 3 uur nadat je klaar bent met je training.

Zoals je eerder al hebt gelezen, hebben je spieren eiwitten nodig om te kunnen herstellen. Je vermoeide spieren herstellen niet alleen direct na je training, maar ook zeker in de uren hierna. Dit kan zelfs zo’n 24 uur aanhouden.

Vanwege het verschil tussen snelle en langzame eiwitten, is het aan te raden om voor of na het sporten eiwitshakes te kiezen die eiwitten bevatten die snel worden opgenomen. Kies dus voor de whey eiwitten.

 

Eiwitshakes en maaltijden

Zoals je eerder al gelezen hebt, voegt een eiwitshake weinig toe aan het herstel van je spieren als je altijd al voldoende eiwitten binnenkrijgt. Nu is dit bij veel mensen niet het geval, en daarom is een shake voor of na de training een uitstekend alternatief.

Er is echter een addertje onder het gras als het gaat om eiwitshakes en maaltijden. Als je na je training aan een maaltijd begint en je drinkt je eiwitshake, kan dit tot een effect leiden wat je niet graag wil.

Als je namelijk een eiwitshake drinkt tijdens of vlak voor of na een maaltijd, kan het zomaar zo zijn dat je lichaam meer vet opslaat. En dit wil je natuurlijk voorkomen, omdat je je net het zweet in hebt gewerkt tijdens je training.

Zorg er dus voor dat er minimaal 90 minuten tussen een maaltijd en het nemen van je eiwitshake zit. Deze tijd heb je wel als je je beseft dat je je eiwitshake binnen 3 uur na de training moet nemen voor het beste resultaat.

 

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Er geldt een algemene richtlijn als het gaat om de hoeveelheid eiwitinname per dag. Deze richtlijn is: 1,2 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht voor sporters die actief zijn in wedstrijden, en 0,8 tot 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht voor recreatieve sporters.

Als je een recreatieve sporter bent en 75 kilogram weegt, komt dit neer op 60 tot 75 gram eiwit per dag. Ga niet over de grens van de aanbevolen hoeveelheid heen, want dit zou kunnen leiden tot problemen in de nieren.

De 12 beste compound oefeningen (Supersnel spiermassa opbouwen)

De beste compound oefeningen Je wil er graag goed uitzien, een strak en gespierd lichaam hoort daarbij. Vaak wordt er gedacht dat het een zwaar en lang proces is om dit voor elkaar te krijgen. Afzien in de sportschool en heel veel trainen. Dat is echter niet het geval! Met de juiste compound...

Droog trainen! Hoe krijg je een droog lichaam? [De complete gids 2019]

Droog trainen, hoe krijg je een droog lichaam? Een strak en gezond lichaam krijg je natuurlijk niet zomaar. Het vereist hard werk en doorzettingsvermogen. Er zijn verschillende methodes die je kan volgen voor het krijgen van een strak en mooi gespierd lichaam. Een bekende en doeltreffende methode...

10 Beste isolatie-oefeningen die je erbij kunt doen

Waarom isolatie-oefeningen doen? Voordat je begint met trainen is het belangrijk dat jij je eigen persoonlijke doelen stelt. Waarom is dit belangrijk? Wanneer jij je eigen doelen hebt kun je heel gericht hier naar toe werken. Je kunt je training zo indelen en iedere week een stapje verder gaan. Je...

Eiwitshake na het sporten! [Waarom zou je het doen?]

Eiwitshakes na het sporten: er zijn – zeker in de fitnesswereld – genoeg mensen die er heilig van overtuigd zijn dat ze eiwitshakes nodig hebben om de vermoeide spieren te kunnen laten herstellen. Ze willen immers optimaal profiteren van hun inspanningen tijdens de training en weer volledig klaar...

Welke spieren kun je elke dag trainen? [Elke dag krachttraining een slecht idee?]

Sport en beweging is goed voor ons mensen. Door te bewegen of te sporten gaat je conditie omhoog, word je gezonder en meestal ook een stuk slanker. Maar net als met zoveel dingen in het leven geldt er ook een grens aan de hoeveelheid sport of beweging wat goed is voor je lichaam. Je kunt namelijk...

10 redenen waarom bewegen belangrijk is (En waarom je het vaker moet doen)

Hoe vaak hoor je het mensen niet zeggen: dit jaar ga ik echt meer sporten! Maar meestal weten deze mensen niet goed waarom ze dat zouden doen en houden ze het na een maandje of 2 weer voor gezien. In deze blog zal ik je alles uitleggen over waarom bewegen belangrijk en gezond is, en wat je wel en...