Selecteer een pagina

Wat is een aandeel (Complete uitleg) Aandelen in bedrijven

door | 6-mei-2019 | Financiën | 0 Reacties

Wat is een aandeel in een bedrijf?

En dan mag jij je zomaar aandeelhouder van een bedrijf noemen. Maar wat betekent dat dan eigenlijk? Wat kun je met een aandeel en wat is een aandeel dan precies?Wat is een aandeel?

Een aandeel betekent letterlijk een aandeel binnen een bedrijf, een bewijs dat je het bedrijf mede in eigendom hebt. De eigenaar van een of meerdere aandelen – de aandeelhouder- heeft zeggenschap binnen de onderneming. De aandeelhouders van een onderneming worden vanuit financieel opzicht beschouwd als eigenaren van de onderneming. In juridisch opzicht is dat niet het geval en zijn ze dat niet. De aandeelhouders van een bedrijf delen de gemaakte winst van een onderneming met de andere aandeelhouders. Aan de andere kant delen aandeelhouders ook de risico’s. Is een bedrijf verliesgevend, dan krijgt de aandeelhouder vaak geen beloning over zijn aandeel.

 

Vanuit winstoogmerk

De meeste aandeelhouders hebben effecten – want zo worden aandelen ook wel genoemd- vanuit winstoogmerk. Ze willen hun aandelen het liefst met een behoorlijke winst van de hand doen. Effecten kun je echter alleen verhandelen als een bedrijf beursgenoteerd is. Aandeelhouders kunnen hun waardepapieren van de hand kunnen doen, en een bedrijf kan nieuwe effecten in omloop doen. Dit wordt aandelenemissie genoemd. Bedrijven doen dit om zo geld te creëren om bijvoorbeeld bepaalde dure investeringen te doen of om leningen af te lossen. Aandeelhouders kunnen hun effecten dan verkopen of nieuwe effecten kopen. Wil je waardepapieren kopen, dan dien je altijd een account aan te maken bij een broker; iemand die als bemiddelaar optreedt tussen de koper en verkoper van effecten.

 

Koers verandert continu

Heb je een aandeel in een bedrijf, dan kun je uit 2 soorten rendement winst halen. Aandeelhouders hebben dus geen recht op en krijgen dus geen vaste, financiële uitkering van hun aandeel. Vanwege het feit dat er gehandeld wordt in effecten, verandert de waarde – de koers- continu. Heb je een aandeel, dan is het natuurlijk prettig als de koers stijgt, want dan stijgt de waarde van je aandeel. Ben je aandeelhouder dan kun je op 2 verschillende manieren rendement (winst) maken. De eerste manier is je aandeel van de hand te doen als je aandeel in waarde gestegen is. Dan heb jij je aandeel immers verkocht voor een hoger bedrag dan waarvoor je het gekocht hebt en heb je dus winst gemaakt. De 2e manier is winst door dividend. Wat dat inhoudt leg ik hieronder uit.

 

Dividend is geen zekerheid

Je kunt als aandeelhouder ook geld verdienen als het bedrijf je een deel van de gemaakte winst uitkeert. Dit wordt ook wel dividend genoemd. Overigens zijn ondernemingen niet verplicht om dividend uit te keren. Zij kunnen dit geld ook besteden om in het bedrijf te investeren of om dure leningen af te lossen. Het bedrijf waar jij een aandeel hebt, kan winst maken waardoor de koers van effecten stijgt. Er kan echter ook verlies gemaakt worden, waardoor de koers van het aandeel daalt. Ook in dat geval is dividend geen zekerheidje.

 

Stemrecht als aandeelhouder

Ben je aandeelhouder, dan krijg je in 9 van de 10 gevallen ook stemrecht tijdens de AVA, een jaarlijkse vergadering van aandeelhouders van een onderneming. De AVA geldt als hoogste orgaan van een bedrijf, omdat tijdens een dergelijke vergadering de eigenaren van een bedrijf bijeenkomen. Vanuit die hoedanigheid bepaal je mede de koers die het bedrijf zal gaan varen en beslis je ook over de beloning van de commissarissen van het controlerende werk. Dat beslissen is overigens relatief, want er zijn vaak grote partijen die een groot deel van de effecten in handen hebben en dus automatisch meer macht hebben.

 

Symbolische waarde

Vroeger was een aandeel iets dat ook echt op eigen naam stond en waarmee je duidelijk kon maken (en laten zien) dat jij voor een deel eigenaar van een onderneming was. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Nu wordt vooral met waardepapieren aan toonder gewerkt. Zo is het namelijk eenvoudiger om met effecten te handelen. De effecten hoeven immers niet meer op naam gezet te worden als je ze aan een andere partij verkoopt.

Je merkt er overigens niets van als je een of meerdere waardepapieren van een bedrijf hebt, wel dat je een positie binnen een bedrijf hebt ingenomen. Deze positie staat voor een bepaalde waarde. Vanwege de mogelijkheid die elektronisch handelen met zich meebrengt wordt tegenwoordig vooral naar de waarde gekeken en doet het aandeelhouderschap en het feit dat je voor een deel eigenaar bent van een onderneming er veel minder toe. Het daadwerkelijke aandeel heeft meer en meer een symbolische waarde gekregen.

Waar je effecten kunt kopen? Dit kun je doen bij banken en brokers die platformen aanbieden waar je als particulier effecten kunt kopen. Je betaalt wel kosten voor het handelen, de mogelijkheden om te handelen en de verleende service aan de bank of broker.

 

Aandelen in obligaties

Er is wel degelijk verschil tussen waardepapieren en obligaties. Als je over obligaties praat, dan gaat het om geleend geld dat op den duur terugbetaald moet worden. Je kunt een obligatie dus ook wel een schuldbewijs noemen. Wat ook een groot verschil maakt is de vergoeding die het bedrijf ervoor moet betalen. Het bedrijf betaalt rente op obligaties en dan maakt het dus geen verschil of er sprake is van het maken van winst of verlies.

 

Beleggen in effecten: meer risico’s

Wat gebeurt er dan met je aandeel als het bedrijf waarvan jij aandeelhouder bent failliet gaat? Mocht dat zo zijn, dan worden uit de middelen – mits die er nog zijn – de ‘gewone’ schuldeisers betaald. Dit zijn bijvoorbeeld leveranciers. Vervolgens komen de obligatiehouders aan de beurt en dan pas de aandeelhouders. Je loopt als aandeelhouder dus beduidend meer risico dan een obligatiehouder. Maar: als het om een naamloze vennootschap gaat, dan is het risico dat je als aandeelhouder loopt nooit meer dan het bedrag waarvoor hij het aandeel op de beurs heeft gekocht.

Als aandeelhouder ben je mede-eigenaar, echter ben je niet aansprakelijk voor de schulden van een onderneming die boven de grootte van het aandelenkapitaal liggen. Bovendien ben je als aandeelhouder ook niet verantwoordelijk voor eventueel wanbeleid van de bestuurders van een bedrijf. Heb je een obligatie, dan ben je geen mede-eigenaar. Ook een obligatiehouder kan maximaal het bedrag verkiezen dat per aandeel is betaald.

 

Hoger rendement

Uit onderzoeken blijkt dat het hebben van effecten op de langere termijn meer rendement oplevert ten opzichte van obligaties. Waardepapieren brengen dan weliswaar meer risico’s met zich mee, het rendement op lange duur is hoger dan obligaties (en spaarrekeningen). Deze onderzoeken kunnen zeer betrouwbaar genoemd worden, want het beslaat een periode van meer dan een eeuw en is gehouden in verschillende landen. Zoals bekend wordt het hogere rendement van effecten behaald uit het stijgen van de koers, dividend en rente.

Passief inkomen genereren? [Financieel vrij worden, zo simpel is het!]

Geld verdienen zonder er op dat moment veel voor te moeten doen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch en dat wil iedereen ook wel, maar hoe krijg je dat voor elkaar? We noemen dit begrip passief inkomen. In deze blog gaan we kijken wat dit precies is, hoe je het voor elkaar krijg om deze vorm van...

Financiële crisis! Een vloek en een zegen [Zo wordt rijkdom verworven]

Na zonneschijn komt regen Een financiële crisis is een serieuze zaak, met grote gevolgen voor iedereen. Een crisis herhaalt zich door de tijd heen, en kan verschillende oorzaken hebben. De grote gevolgen van een financiële crisis kunnen positief en negatief zijn. Het ligt er maar net aan of iemand...

Geld sparen? [Doe het niet] De domste financiële keuze!

Geld sparen is voor ons Nederlanders geen onbekend terrein. Wij staan als volk bekend om onze krenterigheid, en dat we ons geld zo graag oppotten. Dat klopt! En we zijn er trots op, Maar is geld sparen wel zo'n goed idee? Je weet waarschijnlijk wel dat de spaarrente nog nooit zo laag heeft gestaan...

Wat is een cfd? (contract for difference) Kans voor beleggers

Kansen voor beleggers in 2019 In deze blog ga ik antwoord geven op de vraag wat is een cfd? Handelen op de de verschillende handelsbeurzen is iets wat wereldwijd al heel lang plaatsvindt. De bedrijven en grondstoffen op de beurzen hebben vanaf het eerste moment de mensen in de ban gehouden van de...

7 Soorten inkomsten die je kunt verkrijgen [Welke maakt jou rijk?]

Rijk zijn of financieel afhankelijk worden is de wens van velen. Geld is in deze maatschappij immers erg belangrijk. Hoewel sommige mensen erover twijfelen of het gelukkig maakt, zijn de meeste mensen het erover eens dat het je leven een stuk makkelijker kan maken. In deze blog leg ik je 7 soorten...

Wat is een asset? (Zo verdien je geld in je slaap)

Je kent de bekende nemes over slapend rijk worden beslist wel. Daarin klaagt iemand dat hij maar weer uit bed is opgestaan, aangezien hij in de nacht wederom niet erin is geslaagd om slapend rijk te worden. Een variatie hierop is de stelling dat hij maar is gaan werken om dezelfde reden....