Selecteer een pagina

Passief inkomen genereren? [Financieel vrij worden, zo simpel is het!]

door | 24-jun-2019 | Financiën | 0 Reacties

Geld verdienen zonder er op dat moment veel voor te moeten doen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch en dat wil iedereen ook wel,

maar hoe krijg je dat voor elkaar?

We noemen dit begrip passief inkomen. In deze blog gaan we kijken wat dit precies is, hoe je het voor elkaar krijg om deze vorm van inkomsten te kunnen genereren, welke manieren van passief inkomen genereren er zijn, maar ook waarom het belangrijk is om passieve inkomsten te kunnen genereren.Wat is passief inkomen?

Allereerst gaan we even kijken naar de verschillende manieren hoe iemand inkomen kan genereren. De bekendste en meest voorkomende manier van inkomen genereren is natuurlijk een actief inkomen. Bij een actief inkomen is het meestal zo dat je een aantal uren inlevert en hiervoor betaald krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een baan in loondienst. Je hebt een contract van 32 uur, werkt ook 32 uur per week en krijgt 32 uur per week (vaak in de vorm van een maandsalaris) uitbetaald.

Ook kan het zijn dat je werkt als freelancer. Je wordt voor een bepaald aantal uren ingehuurd en krijgt dan ook voor dat aantal uren dat je werkt betaald. Je berekent dan alleen de uren door aan de klant en krijgt het vervolgens uitbetaald.

Bij een passief inkomen werkt dit heel anders. Waarbij je voor een actief inkomen ook daadwerkelijk actief moet zijn, is het bij passieve inkomsten vaak zo dat je het werk al gedaan hebt en de inkomsten hiervan blijven komen.

Een makkelijk voorbeeld is iemand die een boek geschreven heeft. De schrijver hoeft dit boek maar 1 keer te schrijven, maar door de royalty’s kan hij geld aan dit boek blijven verdienen zolang het boek blijft verkopen. Hij hoeft niet telkens actief te zijn, maar kan geld blijven verdienen aan het ene boek wat hij destijds heeft geschreven. Het is dus niet zo dat je er echt helemaal niets voor hoeft te doen.

 

De beste manieren om passief inkomen te genereren

Er zijn heel veel manieren hoe je een passief inkomen zou kunnen gaan verdienen. Er zijn manieren om hiermee te beginnen voor mensen die al geld hebben, maar ook voor mensen die zonder geld passieve inkomsten willen gaan opbouwen. Maar wat zijn nou de beste manieren van passief inkomen verdienen en welke eventuele voor- en nadelen komen er kijken bij deze verschillende manieren?

Dat leg ik je hieronder uit.

 

1. Beleggen in aandelen

Een veelvoorkomende manier om een passief inkomen op te bouwen is door te beleggen. Bij beleggen zet je een bepaalde soort inkomsten voor een bepaalde tijd vast, zodat je hier financiële vooruitgang mee boekt. Je koopt eigenlijk een heel klein deel van een bedrijf: een aandeel. Wanneer dit bedrijf duurder wordt, gaat het aandeel mee. Het kan dus zijn dat je een aandeel koopt voor 5 euro en dat deze na 10 jaar 50.000 euro waard is. Vaak kost beleggen wel een hoop geld en is het dus niet voor iedereen mogelijk.

Lees hier de complete uitleg over aandelen >>

 

2. Investeren

Een andere manier om passieve inkomsten te kunnen krijgen is door te investeren. Dit kun je doen in een hele hoop verschillende zaken. De bekendste hiervan is in huizen of andere gebouwen. Door een huis te verhuren krijg je natuurlijk een vast inkomen waar je vrij weinig voor hoeft te doen.

Het nadeel hieraan is dat je wel huisbaas bent over het pand en wanneer er dus iets met het pand aan de hand is blijf je hier verantwoordelijk voor. Hetzelfde geldt voor wanneer je een kantoor onderverhuurt. Je krijgt hier mooie maandelijkse inkomsten van, maar je blijft wel verantwoordelijk voor het pand. Ook hier heb je geld voor nodig.

Hetzelfde kan natuurlijk gelden wanneer je een vakantiehuis hebt. Het ligt maar net aan de locatie of deze het gehele jaar verhuurd zal worden, maar stel je voor dat je een vakantiehuis hebt in het buitenland en deze plaats populair is, dan heb je dus het gehele jaar inkomsten van dit vakantiehuisje.

Naast investeren in een gebouw kun je ook investeren in een bedrijf. Startende bedrijven vragen vaak om investeerders zodat zij het bedrijf kunnen laten starten. Wanneer het uiteindelijk geld gaat omzetten pluk je hier als investeerder ook de vruchten van. Je hebt dan een leuk passief inkomen. Het blijft wel een gok en ook hierbij heb je al van te voren geld nodig voor je geld kan verdienen.

 

3. Online inkomsten genereren

Online zijn er veel verschillende manieren om inkomsten te genereren. Je kunt bijvoorbeeld zelf een webshop oprichten. Vaak begin je wel met werkzaamheden omdat je zelf natuurlijk de inkopen moet doen en deze moet verzenden, maar wanneer de webshop groeit wordt dit steeds passiever. Uiteindelijk kun je er zelfs voor kiezen om administratieve taken uit te besteden. Op die manier kun je het dus nog passiever maken en krijg je leuke inkomsten binnen zonder dat je hier veel voor hoeft te doen.

Een volgende manier om online geld te verdienen is door middel van een eigen blog of volg. Wanneer je een eigen blog hebt, kun je hier informatie op kwijt over een onderwerp waar jij goed in bent of veel informatie over weet. Mensen die dezelfde interesse hebben zullen vervolgens deze site gaan bezoeken. Wanneer de website advertenties heeft, wordt het mogelijk om hier geld aan te verdienen.

Je blijft natuurlijk steeds bezig met het plaatsen van blogs en helemaal passief is deze manier van inkomsten genereren dan ook niet, maar wanneer je eenmaal veel bezoekers hebt die de advertenties zien, kun je ook vaak affiliate worden. Wanneer je een link plaatst op jouw blog om een artikel te kopen en de bezoekers deze link gebruiken, komt er een deel van de inkomsten jouw kant op. Op die manier is het dus toch mogelijk om passief inkomen te genereren zonder dat je hier al te veel voor hoeft te doen.

Vloggen is ook een hele bekende manier om geld te verdienen, en dan hebben we het over vloggen via Youtube. Bekende vloggers verdienen op dit moment duizenden euro’s per maand met het plaatsen van video’s.

Wanneer je een minimum van 1000 abonnees hebt die minimaal 4000 uur per jaar kijken naar jouw video’s, dan is er de mogelijkheid om reclames bij en om de video’s te plaatsen. Deze reclames zorgen voor passieve inkomsten. Het is natuurlijk handig om nieuwe content te blijven plaatsen omdat dit er voor zorgt dat de inkomsten groeien en blijven komen, maar de inkomsten van een bepaalde video kunnen er al voor zorgen dat het geld een tijdje binnenstroomt.

Ook via vloggen kun je affiliate links plaatsen om nog meer inkomsten te genereren. Daarnaast bestaat er nog de mogelijkheid om gesponsorde content te maken, waar weer andere contracten voor zijn, en ook daarmee nog meer geld te verdienen. Het is ook een van de mindere passieve manieren om inkomsten te krijgen, maar kan wel een leuke manier zijn wanneer je je hobby kan omzetten naar werk.

 

4. Boeken schrijven

We hebben het er al even kort over gehad, maar een boek schrijven blijft een van de bekendste manieren om een passief inkomen te genereren. Een boek schrijven kan ontzettend veel werk kosten en daarom is dit niet een van de populairste manieren om geld te verdienen. Ook kan het zijn dat je er niet heel veel geld uit haalt.

Je hebt om een boek te schrijven ook bepaalde kwaliteiten nodig die niet iedereen heeft. Zo moet je een creatieve geest hebben om een fictie boek te schrijven. Wanneer je een non-fictie boek schrijft moet je veel informatie hebben en dit ook kunnen verwoorden naar een boek. Wanneer je een idee hebt kost het nog heel veel moeite om dit boek uiteindelijk te kunnen schrijven.

Wanneer je een boek hebt geschreven, kun je deze zelfstandig uitgeven via een online boekenwinkel, maar je kunt het boek ook naar uitgeverijen toesturen. Wanneer je een hit hebt, dan zul je hier uiteraard leuk aan verdienen, maar het aantal boeken dat uitgebracht wordt en ook daadwerkelijk een grote hit wordt is klein.

 

5. Foto’s verkopen

Een andere bekende vorm van passieve inkomsten genereren is door het verkopen van foto’s. Fotografen werkten eerder eigenlijk alleen maar vanuit een opdracht die zij kregen, maar tegenwoordig kunnen zij deze foto’s digitaal aanbieden aan zogeheten stockfoto-sites.

Gebruikers van deze sites zijn op zoek naar bepaalde foto’s die passen bij het artikel dat zij willen publiceren en daarom kopen zij de foto van de stockfoto-site. Op die manier kan een fotograaf dus zijn foto’s verkopen zonder dat hij hier eerst een opdracht voor hoeft te krijgen.

Natuurlijk zijn deze sites niet alleen voor professionele fotografen, maar voor iedereen die een camera heeft en daarom is dit ook een populaire manier om inkomsten te genereren op een passieve manier.

 

6. Spullen verkopen

We hebben het al gehad over boeken en foto’s verkopen, maar een hele voor de hand liggende manier om inkomsten te genereren is door spullen te verkopen. We bedoelen dan niet de oude spullen die je op zolder hebt liggen, maar spullen die je zelf maakt.

Natuurlijk is dit niet geheel passief; je bent immers druk met het maken van de spullen, maar we hebben het dan over spullen die in verhouding simpel te maken zijn en vervolgens voor een leuke prijs verkocht kunnen worden.

Als je het nou ook nog leuk vindt om deze spullen te maken dan is het natuurlijk helemaal een win-win situatie. Je kan dan lekker vanuit huis zorgen voor extra inkomsten zonder dat je hier al te veel werk voor hoeft te doen.

 

7. Verhuren

We hebben het al even gehad over het verhuren van een huis of kantoor, maar je kunt natuurlijk ook nog andere dingen verhuren. Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld hun auto verhuren aan iemand die op dat moment echt een auto nodig heeft, of mensen die hun eigen huis verhuren wanneer zij op vakantie gaan. Op die manier krijgen zij inkomsten binnen wanneer zij weg zijn en geen gebruik hoeven te maken van die goederen zonder dat zij hier extra werk voor hoeven te verzetten.

Een andere manier is om een kamer te verhuren. Mocht je nou bijvoorbeeld een kamer over hebben in huis dan kun je deze aan een student verhuren. Je betaalt de vaste lasten van het huis toch, maar je krijgt er wel extra geld voor terug.

Ook kun je natuurlijk een kamer in het huis verhuren aan toeristen wanneer je deze kamer niet gebruikt. Een manier om dit te doen is via AirBNB. Dit kan als laatste ook gelden voor een garage of opslagbox die je bezit. Er zijn veel mensen die hun spullen niet kwijt kunnen en hiervoor zoeken naar extra ruimte die zij dan via jou kunnen huren. Op die manier heb je er weinig omkijken naar, maar verdien je er maandelijks een leuk zakcentje aan.

Lees hier over nog 7 soorten inkomsten die jou rijk kunnen maken >>

 

Waarom zijn passieve inkomsten belangrijk?

Passief inkomen opbouwen kan dus wat tijd en werk kosten, maar uiteindelijk zul je hier de vruchten van plukken. Het voordeel van een passief inkomen is dat wanneer je dit mooi hebt opgebouwd je altijd inkomsten achter de hand zult hebben.

Wanneer je door een ongeval of andere vervelende oorzaak minder geld kan verdienen, blijven de passieve inkomsten in ieder geval wel binnenkomen. Dit wordt ook wel een cashflow genoemd. Ook wanneer je meer tijd kwijt bent aan familie, bijvoorbeeld door de geboorte van een kleine of door het ziek worden van een van je ouders, en je meer tijd wil vrijmaken voor deze personen, hoef je je met een passief inkomen geen zorgen te maken over de inkomsten die binnen zullen blijven komen.

Je kunt dan dus naar hartelust alle tijd nemen voor de kleine of het zieke familielid, zonder dat je je druk hoeft te maken over het feit dat er geen inkomsten zijn.

 

Belangrijke tips voor het genereren van een passief inkomen

Tot slot gaan we nog even kijken naar wat belangrijke tips die je nodig zult hebben wanneer je een passief inkomen wil genereren. De allerbelangrijkste is om geduld te hebben. Het kan soms een tijdje duren, bij bijvoorbeeld een blog of een boek dat je zelf geschreven hebt, voor er daadwerkelijk geld binnenkomt. Het is dan zonde wanneer je het opgeeft voor dat je de voordelen leert kennen die bij het passieve inkomen horen.

Een andere belangrijke tip is dat er een risico verbonden is aan het passieve inkomen en je dus iets achter de hand moet houden. Je kan natuurlijk niet van de ene op de andere dag maandelijks duizenden euro’s binnenhalen (tenzij je heel veel geluk hebt) en daarom is het dus ontzettend belangrijk om inkomsten achter de hand te houden.

Geef dus niet direct je baan op, en wanneer je een uitkering ontvangt is het ook niet handig om deze direct te laten stoppen. Wacht hiermee tot de inkomsten stabiel binnenkomen, maar houd er ook rekening mee dat de stabiliteit niet altijd zal blijven zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld een vakantiehuisje verhuurt, dan zal deze in de ene periode meer verhuurd worden dan in een andere periode. Het is dan wel belangrijk dat je dus niet afhankelijk bent van de inkomsten van dat vakantiehuisje, maar dat je alsnog andere inkomsten hebt of een beetje gespaard hebt. Op die manier moet je er dus voor zorgen om de risico’s in te perken zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Lees hier hoe je in je slaap geld kunt verdienen door middel van assets >>

Passief inkomen genereren? [Financieel vrij worden, zo simpel is het!]

Geld verdienen zonder er op dat moment veel voor te moeten doen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch en dat wil iedereen ook wel, maar hoe krijg je dat voor elkaar? We noemen dit begrip passief inkomen. In deze blog gaan we kijken wat dit precies is, hoe je het voor elkaar krijg om deze vorm van...

Financiële crisis! Een vloek en een zegen [Zo wordt rijkdom verworven]

Na zonneschijn komt regen Een financiële crisis is een serieuze zaak, met grote gevolgen voor iedereen. Een crisis herhaalt zich door de tijd heen, en kan verschillende oorzaken hebben. De grote gevolgen van een financiële crisis kunnen positief en negatief zijn. Het ligt er maar net aan of iemand...

Geld sparen? [Doe het niet] De domste financiële keuze!

Geld sparen is voor ons Nederlanders geen onbekend terrein. Wij staan als volk bekend om onze krenterigheid, en dat we ons geld zo graag oppotten. Dat klopt! En we zijn er trots op, Maar is geld sparen wel zo'n goed idee? Je weet waarschijnlijk wel dat de spaarrente nog nooit zo laag heeft gestaan...

Wat is een cfd? (contract for difference) Kans voor beleggers

Kansen voor beleggers in 2019 In deze blog ga ik antwoord geven op de vraag wat is een cfd? Handelen op de de verschillende handelsbeurzen is iets wat wereldwijd al heel lang plaatsvindt. De bedrijven en grondstoffen op de beurzen hebben vanaf het eerste moment de mensen in de ban gehouden van de...

7 Soorten inkomsten die je kunt verkrijgen [Welke maakt jou rijk?]

Rijk zijn of financieel afhankelijk worden is de wens van velen. Geld is in deze maatschappij immers erg belangrijk. Hoewel sommige mensen erover twijfelen of het gelukkig maakt, zijn de meeste mensen het erover eens dat het je leven een stuk makkelijker kan maken. In deze blog leg ik je 7 soorten...

Wat is een asset? (Zo verdien je geld in je slaap)

Je kent de bekende nemes over slapend rijk worden beslist wel. Daarin klaagt iemand dat hij maar weer uit bed is opgestaan, aangezien hij in de nacht wederom niet erin is geslaagd om slapend rijk te worden. Een variatie hierop is de stelling dat hij maar is gaan werken om dezelfde reden....