Indexbeleggen! Wat zijn indexfondsen en hoe werken ze? [Basis beleggen]

13/11/2019

Indexbeleggen is een relatief nieuwe vorm van beleggen die de laatste jaren flink is gegroeid in populariteit. Het beleggen in indexfondsen kan het beleggingsrisico voor een groot deel wegnemen.

Maar zit je daarmee veilig?

Zelfs met indexbeleggen is er altijd een risico aanwezig dat je vermogen minder waard wordt, maar de kans is een stuk kleiner dan bij gewone aandelen.
Maar als je je indexaandelen koopt in een gunstige tijd en in een index met veel groeipotentieel:

Dan heb je weinig te vrezen!

Ben je benieuwd naar hoe het spelletje werkt? Lees dan verder op deze pagina!

Beleggen, voor velen een onbegrepen wereld

Indexbeleggen is voor velen een onbekende wereld

Handelen in aandelen of indexbeleggen is zeker geen gokken, als je maar weet wat je doet. Er is geen groot kapitaal nodig om er een leuke start mee te maken.
Een vaag idee hebben of een koers zal dalen of stijgen is geen beleggen, dat is gokken. Goed onderzoek gedaan hebben naar het aandeel of het fonds wat gekocht moet gaan worden kan behoeden voor misstappen.

Er zijn hele verhandelingen geschreven over beleggen, indexbeleggen en speculeren en de verschillen ertussen, maar wanneer het vooronderzoek goed is verricht is beleggen geen gokken. De beurzen zijn zeker onderhevig aan veel invloeden van buitenaf. Een oorlog of een overschot van een bepaald product laten koersen stijgen en dalen, maar zo heeft bijvoorbeeld ook een management van een bedrijf zeker invloed op de beursgang van de organisatie.

Wanneer een management de zaken niet goed heeft geregeld, heeft het bedrijf zelf hier zeker de kwalijke gevolgen van te dragen. Dit is absoluut terug te zien in de koers van een dergelijk bedrijf. Jaarcijfers en bedrijfsnieuws zijn onder andere bronnen om een onderzoek mee te beginnen.

Beleggen in indexfondsen nu makkelijker dan vroeger!

Beleggen in aandelen of het indexbeleggen kan op vele manieren en op veel plaatsen. Waar vroeger alles op de beurzen en bij banken plaatsvond, is het nu mogelijk om vanaf de mobiele telefoon of tablet te handelen in aandelen op de beurs. De handelswereld is gemakkelijker bereikbaar geworden voor steeds meer mensen. Dit vergroot de markt enorm en dat is altijd goed natuurlijk.

Aandelen, indexbeleggen, spread, dividend, derivaten, opties en nog veel meer termen maken een wereld op zich. Er is veel informatie te vinden over de beurzen en het handelen in aandelen, maar veel wordt overschaduwd door reclame. Tevens is niet alle informatie altijd correct en het is belangrijk, wanneer er met geld wordt gehandeld op een beurs, dat er wel op de juiste koers gevaren wordt. Het goed weten te raadplegen van meerdere bronnen is een belangrijke kwestie.

Beleggen voor beginners is tegenwoordig gemakkelijk, en dankzij het internet voor veel mensen toegankelijk. Het is belangrijk dat er een koers wordt uitgezet om te gaan volgen wanneer er gehandeld wordt. Het lijkt alsof de beleggerswereld een zinderend spektakel is van actie en snelheid, alleen het tegendeel is waar.

Het voorwerk van onderzoek en studie, het plaatsen van de aankoop en het wachten op een goed resultaat is interessant, maar niet snel als het om actie gaat. Een koers kan wel een piek omhoog maken of een duikvlucht omlaag. Anticiperen of reageren hangt van de stijl van de individuele handelaar af.

Wat is er allemaal te koop

De belangrijkste Nederlandse beursindex is de AEX. De Amsterdam Exchange Index geeft de koersen weer van de waarden van de aandelen van een aantal grote Nederlandse bedrijven die te vinden zijn in deze index. Koershandel in opties van grote Nederlandse fondsen wordt hier mogelijk gemaakt.

Het nieuws heeft altijd een vermelding of de AEX is gestegen of gedaald. Dit gaat over de totale AEX-index en niet over de bedrijven individueel. Het is maar een beperkte groep van grote bedrijven die deel uitmaken van de Amsterdamse Exchange Index. De stand van de koersgemiddelden van de bedrijven worden in het AEX-cijfer uitgedrukt en die wordt altijd weer genoemd in combinatie met andere beurzen wereldwijd.

New York, Tokyo, Australië, Amsterdam. Wereldwijd wordt er gehandeld in aandelen, opties en andere beursgerelateerde zaken. Pieken en dalen maken het nieuws wat er wordt gepresenteerd. Hoogte- en dieptepunten worden geregistreerd en zo ontstaat er geschiedenis.

De geschiedenis van de AEX is nog niet zo heel lang, ze bestaat sinds 1983, waar de New York Stock Exchange sinds 1792 bestaat. Waar voorheen veel mensen door elkaar heen krioelden op de fysieke beurzen, wordt er nu stilzittend van achter een computer het werk verricht. De stressfactor is er nog steeds, alleen minder extravert, dus minder zichtbaar.

S&P 500: wereldwijd en toch dichtbij

Indexbeleggen - sp500 wereldwijd en toch dichtbij

De S&P 500 is een index die de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten weergeeft. De letters S en P staan voor Standard en Poor. De S&P 500 aandelen index is iets bekender dan de Dow Jones index, waarin ook weer veel bedrijven vertegenwoordigd zijn. De S&P 500 index bestaat sinds 1957 en heeft nog een grote toekomst voor zich met wisselende bedrijven die zorgen voor veel koersbewegingen.

Om te beginnen met beleggen zou een persoon dus kunnen beginnen bij het analyseren van bijvoorbeeld de AEX en de S&P 500. De bedrijven zijn wel verbonden aan de landen, maar kunnen hun verdiensten bijvoorbeeld uit het buitenland halen. Kijken en vergelijken kan hele interessante resultaten opleveren. Begrip krijgen over de verschillende beurzen, bedrijven, koersen en reacties hierop is absoluut de moeite waard. Wanneer er een rustige start met beursbeleggen gemaakt moet worden, is het ook verstandig om het naast de S&P 500 het indexbeleggen eens goed te bekijken.

Wat is een indexfonds en wat is indexbeleggen?

Indexfondsen zijn niet gecompliceerd, maar het is een kwestie van gewend raken aan de termen die worden gebruikt en dan vallen de puzzelstukjes op hun plek. Indexbeleggen is iets voor iedereen. Kleine of grote beleggers handelen hierin, omdat het minder gevaren oplevert dan het handelen in andere beursaandelen.

De vraag 'wat is een indexfonds?' Is gemakkelijk te beantwoorden, omdat een koers van een bepaald aandeel door het fonds zo goed mogelijk wordt gevolgd. Er wordt niet geprobeerd, zoals bij een traditioneel beleggingsfonds, de koers te verslaan. De verschillende indexfondsen volgen de koersen door te handelen in dezelfde verhouding als de zaken die op de beurzen worden verhandeld. Indexbeleggen brengt daarom minder kosten met zich mee, omdat de koersen worden gevolgd.

Er zit dus geen team hardwerkende mensen achter om de beursgang te verbeteren. Er zijn veel verschillende typen indexen, omdat er veel beursgenoteerde zaken zijn die allemaal gevolgd kunnen worden. Hieronder een paar voorbeelden:

  • Obligaties
  • Grondstoffen
  • Vastgoed
  • Aandelen
  • Hedgefondsen

Bij de bank of een online broker kunnen indexfondsen worden bekeken en aangekocht. Er zijn altijd kosten aan verbonden, zoals de spread- en transactiekosten. Het is verstandig om de kostenposten eens goed te analyseren, want de kosten verschillen per bank en per broker. De kosten van indexfondsen zijn over het algemeen lager dan die van de andere beschikbare aandelen, omdat de koers een volgkoers is.

Opties zijn optioneel

Indexbeleggen - opties zijn optioneel

Bovengenoemde voorbeelden betreffen concrete bedrijven of grondstoffen. Ze zijn tastbaar en daarom kan er van alles mee gebeuren. Bedrijven kunnen enorm groeien door succes, maar bedrijven kunnen helaas ook failliet gaan. Dit geldt maar voor een deel voor grondstoffen.

De koersen van grondstoffen kunnen enorm stijgen en dalen. Wanneer de cacaoprijs goed wordt bekeken, wordt duidelijk dat er in de afgelopen jaren stijgingen en dalingen zijn geweest door teveel of te weinig oogsten, de weersinvloeden en de vraag van de markt. Cacao is een wereldwijd gebruikt product en zal daarom net zoals het product goud niet snel failliet gaan. Schaarsheid doet de prijzen stijgen en een overschot door welke reden dan ook zal een koers doen dalen.

Opties zijn derivaten. Een optie is een onderliggend contract wat in relatie staat met een product. Het daadwerkelijke product wordt niet verhandeld, maar wel het onderliggende contract wat hierdoor goedkoper is. Er bestaan call- en putopties, die de mogelijkheid geven om te kunnen verdienen aan een stijgende of een dalende koers van het gekozen product.

Opties kunnen op het einde van de looptijd geen waarde meer vertegenwoordigen, maar het kan ook zeker anders uitpakken. Volatiliteit is de marktbeweging die in een tabel zichtbaar kan worden gemaakt. Beweging op de markt is waar beurshandelaren op zoek naar zijn. Rustige of slapende aandelen leveren niets op. Waar beweging is, zijn handelaren en andersom. Of het nu om een goedkoop of een duur aandeel gaat.

Indexbeleggen: een gemakkelijke start en het managen van de kosten

Het is lastig om zomaar ergens te beginnen. Gedachteloos en op gevoel zomaar iets kopen op de beurs kan 1 of 2 keer misschien goed uitpakken, maar het blijft gokken terwijl het vooronderzoek juist bedoeld is om misstappen te voorkomen. Indexbeleggen is vanwege de lagere kosten om te beginnen een verstandig idee om te wennen aan het idee van handelen op de beurs.

De onkosten zijn al even genoemd, maar verdienen wel de aandacht om even uiteen te zetten. Kosten zoals de opstartkosten, transactiekosten, eventuele abonnementskosten, een overnachtingspremie en soms overboekingskosten maken de klant voor een broker of een bank een goede bron van inkomsten. Al deze kosten verschillen per bedrijf en per land, maar het is natuurlijk belangrijk om deze kosten goed te managen opdat er niet teveel geld verloren gaat aan onkosten.

Indexbeleggen kost geld

Opstartkosten moeten worden gemaakt om een rekening te kunnen openen om de transacties mee uit te kunnen voeren. Het registreren bij een online broker is iets wat heel vlot kan gebeuren en niet veel hoeft te kosten. Een telefoon met telefoonabonnement waarmee online kan worden gewerkt is al voldoende. Ook kunnen er bij de verschillende banken rekeningen worden geopend. Starttarieven verschillen per bank en dienen zorgvuldig te worden bekeken om niet voor onaangename verrassingen te komen staan.

Er bestaan brokers waar de lidmaatschapskosten hoog zijn. Ook dit is een interessant gegeven, want er worden in ruil hiervoor wel services gegeven natuurlijk. Het toegang hebben tot een platform waar veel overzichten te vinden zijn en waar een goede klantenservice aan verbonden is, is ook wat waard. Sommige brokers leveren goede tips om het handelen in aandelen overzichtelijker en gemakkelijker te maken. Deze belangrijke services worden natuurlijk geleverd door het hoge bedrag van het lidmaatschap, maar leveren dus indirect geld op. Platforms die gratis zijn of lijken te zijn, hanteren vaak een enorme spread. Driekwart van de winst verliezen aan de transactiekosten is ook geen goede zaak.

Overnachtingskosten

Naast de abonnement- en transactiekosten kan er ook nog een premie worden berekend per overnachting. Wanneer het aandeel of een optie tot een volgende dag wordt aangehouden zijn er vaak overnachtingskosten mee gemoeid die hoger kunnen uitvallen dan verwacht. Van te voren moet het duidelijk zijn wat het kost om een aandeel over een weekend heen te tillen. Niet iedereen doet aan daghandelen (daytraden) en mensen willen soms aandelen over een langere periode aanhouden. Alle kosten die hieraan verbonden zijn moeten natuurlijk niet de winst opsnoepen.

Wanneer een klant wenst dat het verdiende wordt uitbetaald, is het soms mogelijk dat brokers overschrijvingskosten berekenen. Alle onkosten kunnen op het eerste gezicht misschien wel laag lijken, maar alle kleine kostenposten bij elkaar vormen natuurlijk een grote onkostenpost. Dit gaat dus ook over de afschrijving van de computer die gebruikt wordt en de stroomrekening die uiteindelijk ook betaald moet worden.

Van aandelen tot indexbeleggen

Van aandelen tot indexbeleggen

De koersen van de indexfondsen verschillen niet ten opzichte van de koersen zoals die bijvoorbeeld van het aandeel goud, want het is een volgkoers. De pieken en dalen van indexfondsen worden dus gevolgd en niet zelf bepaald door input van externe factoren. Indexbeleggen in indexfondsen zijn in het leven geroepen om de risico's te beperken voor de beleggers. Inzetten kunnen groeien of verloren worden tijdens het handelen in aandelen. Dit kan plaatsvinden zowel bij het handelen in echte aandelen en obligaties alsook bij indexfondsen.

Het handelen op de beurzen is iets wat voorzichtig benaderd moet worden, maar het hoeft zeker geen gokken te zijn. Indexbeleggen in indexfondsen brengt lagere kosten met zich mee dan wanneer er aandelen in goud of olie gekocht worden. Niet alleen beginners, maar ook grote beleggers zijn natuurlijk gebaat bij een laag kostenplaatje. Indexfondsen samen met alle beurzen maken de wereld. Een crisis is voor niemand goed, maar het schept weer nieuwe kansen en mogelijkheden.

Het langzaam verdwijnen van het gebruik van olie zal de aandelenmarkt zeker beïnvloeden. Bedrijven die gebruikmaken van zonnecellen, batterijen en groene energie zullen groeien, terwijl het gebruik van olie en gas zal slinken. De wereldmarkt is in beweging en volatiliteit is wat een belegger nodig heeft.

Populair in de categorie: Financiën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This