Hoe kan ik geld besparen? (Mijn 59 beste bespaartips)

Michel
Updated: 13/09/2020

Hoe kan ik geld besparen?

Een terechte vraag,
het leven is immers duur, heel erg duur! je zal jezelf vast wel eens deze vraag gesteld hebben:

Hoe kan ik makkelijk geld besparen?
Maar,
Toch is het bij veel mensen zo dat meer geld uitgeven dan misschien nodig was. Een hoop mensen sparen elke maand misschien een paar tientjes of zelfs niks, en dat is niet handig in deze moderne economie.

Nou ben ik geen expert met financiën, maar ik heb het voor elkaar gekregen om in de afgelopen 3 jaar meer dan 30.000 euro te sparen.

En,
hieronder leg ik je uit met mijn 59 bespaartips hoe ik dit voor elkaar heb gekregen

1. Hou de aanbiedingen in de supermarkt in de gaten

Dit is één van de belangrijke bespaartips. Het is belangrijk om de aanbiedingen van de supermarkten in de gaten te houden. Lees bijvoorbeeld iedere weer de folders door van de supermarkten.
Is er iets in de aanbieding wat je regelmatig gebruikt koop hier dan tijdens je bezoek in de supermarkt ook meer van in zodat je profiteert van de aanbieding.

2. Zet de lichten uit

Als je bijvoorbeeld vaak televisie kijkt is het beter om de lichten van de kamer uit te zetten. Wat nog beter is om de televisie ook uit te laten en om kaarsen aan te steken.

3. Ga zelf naar de supermarkt

Tegenwoordig kan je door verschillende supermarktketens de boodschappen thuis laten bezorgen echter is het beter om dit zelf te halen bij de supermarkt als je daar toe in staat bent. Je betaald namelijk ook nog een hoop bezorgkosten.

4. Als je een dagje weg gaat neem zelf je eten mee

Als je een dagje weg gaat bijvoorbeeld naar een attractiepark neem dan zelf je eten mee. Want eten uit een attractiepark is vaak best duur. Kies daarom voor de supermarkt en neem zelf je eten mee.

5. Minder lang douchen

Probeer zo min mogelijk lang te douchen. Maak voor je zelf bijvoorbeeld een limiet per dag hoe lang je gaat douchen. Zo bespaar je op jaarbasis een hoop geld uit.

#Bonus tip: Neem koude douches! Dit is gezonder voor iedereen, en het bespaart op de energie rekening.

6. Zonnepanelen

Dit is een optie wat niet gelijk minder geld uitspaart. Het kost namelijk veel geld om zonnepanelen te installeren. Je bent ook een paar jaar bezig voor je echt kan zeggen dat je hebt bespaart. Maar na die paar jaar spaar je wel een hele hoop energie uit en ben je veel goedkoper uit per jaar.

7. Hou de verwarming uit

Als het koud is binnen tijdens de winter hou dan de verwarming uit. Doe een extra vest aan of een trui. Hiermee bespaar je een hoop uit.

8. Verkoop je spullen die je niet meer gebruikt

Als je spullen hebt zoals een kast die je niet meer nodig hebt gooi die dan niet weg maar verkoop die op het internet. Zo krijg je ook weer geld met de spullen die je niet meer gebruikt.

9. Drink water

Drink zo veel mogelijk water uit de kraan en koop geen ander drinken zoals frisdrank bij de supermarkt. Dit is in vergelijking met water uit de kraan een stuk duurder. Ook is het gezonder om water te drinken dan frisdrank.

10. Doe aan carpool

Als je werk een stukje rijden is van je huis af kijk dan of je met een collega die in de zelfde plaats woont of een plaats ernaast kan mee rijden en die dag erna die collega weer met jou.
Zo besparen jullie allebei de helft van jullie geld uit wat jullie normaal kwijt zijn aan kosten zoals benzine.

11. Neem de fiets

Als je werk in een straal van 5 tot 10 km ligt of je gaat gewoon naar de supermarkt pak dan de fiets. Dit bespaart een hoop geld van benzine kosten, het is beter voor het milieu en je kan er ook nog calorieën mee verbranden. Je haalt uit deze tip dus 3 voordelen.

12. Ga niet uit eten

Als je houdt van een gezellige avond met vrienden of familie kies er dan niet voor om uit eten te gaan maar ga thuis een gezellige avond houden. Producten uit de supermarkt zijn veel goedkoper dan uit eten te gaan.

Extra tip

Ga ook nooit naar de snackbar maar kook zelf. Wat je voor een kroket of frikandel betaald bij de snackbar kan je er 10 stuks van maken thuis. Kook dus altijd zelf.

13. Sport thuis

Ga niet naar de sportschool maar doe thuis wat oefeningen of ga buiten een stukje joggen. Een abonnement op de sportschool kost namelijk een hoop geld per maand. Ook is het voordeel van sporten thuis dat je zelf kan bepalen wanneer je gaat sporten want de sportschool heeft openingstijden.

14. Koop spullen tweedehands

Koop je spullen tweedehands. Dit is vaak veel goedkoper dan spullen nieuw te kopen en vaak zijn tweedehands spullen nog in prima staat.

15. Kies voor prepaid of sim only

Een prepaid voor je telefoon is goedkoper dan een abonnement. Bij prepaid kan je namelijk zelf betpalen wanneer je geld uitgeeft om te bellen bij een abonnement moet je een bepaald bedrag per maand betalen voor bellen en data en vaak zijn er bij een abonnement ook nog maandelijkse kosten voor de afbetaling van het toestel.

16. Neem geen televisie abonnement

Als je geen of bijna geen televisie neem dan geen televisie abonnement. Vaak kun je zenders ook online bekijken voor als je toch televisie wilt gaan kijken. Je spaart hiermee veel geld uit.

17. Ga op vakantie buiten de schoolvakanties

Tijdens de schoolvakantie periode kost een vakantie soms wel vier keer het dubbele. Kies daarom voor een vakantie buiten de schoolvakanties. Zo kun je lekker voordelig op vakantie gaan zonder te hoofdprijs te moeten betalen.

18. Koop online

Koop altijd producten online en nooit in de winkel. Online kun je veel goedkoper winkelen dan in de winkel zelf. Je kunt ook online vergelijken want bij elke webwinkel is er weer voor een bepaald product een andere prijs.

19. Was je auto zelf

Ga niet naar de wasstraat. Dat is wel makkelijk maar niet goedkoop. Was je auto zelf. Het enige wat je nodig hebt is een spons en een emmertje met sop.

20. Maak foto’s met je telefoon

Als je een foto’s wilt maken op vakantie koop dan geen camera. Camera’s zijn namelijk er duur en kunnen wel oplopen tot in de duizenden euro’s. Een telefoon heeft tegenwoordig namelijk ook een goede camera en maakt soms zelfs beter foto’s dan sommige camera’s.

21. Kies voor huismerken

Als je naar de supermarkt gaat kies dan voor huismerken. Dit is vaak net zo goed als A-merken en schilt heel veel mee in de boodschappen.

22. Koop je winterkleding in de zomer en je zomerkleding in de winter

Als het winterseizoen afgelopen is is er een enorme korting op alle winterkleding. Maak hier gebruikt van en koop alvast je winterkleding in voor volgend jaar. Dit is natuurlijk ook andersom zo als het zomerseizoen afgelopen is dan is er een hoge korting op de zomerkleding.

23. Eet geen tussendoortjes

Eet alleen 3 maaltijden per dag en neem geen tussendoortjes. Tussendoortjes kosten namelijk veel geld en vaak zijn het ook nog ongezonde tussendoortjes.

24. Kijk niet naar de reclame

Als je naar reclame kijkt kom je soms in de verleiding om bepaalde producten te kopen. Vermijdt dus het kijken naar reclame. Als je een televisieprogramma aan het kijken bent en er komt een reclameblok zet het geluid uit en ga iets anders doen in die tijd dat het reclameblok bezig is.

25. Kook meer eten

Kook meer eten wat je ook kunt eten voor de volgende dag. Zo hoef je minder te koken en hoef je dus niet nog een keer het gas aan te zetten.

26. Betaal contant

Betaal in de supermarkt met contact geld zo voorkom je dat je extra dingen gaat kopen zoals tussendoortjes. Je kunt namelijk een pot in je woonkamer zetten waar je een bepaald bedrag per maand in doet wat je uitgeeft aan eten en drinken. Zo kom je niet in de verleiding om meer te kopen dan dat je nodig hebt.

27. Ga niet naar de supermarkt met kinderen

Als je naar de supermarkt gaat neem dan geen kinderen mee. Kinderen willen graag allemaal snoep en hierdoor betaal je veel meer geld. Ga dus alleen boodschappen.

28. Niet printen

Ga geen teksten of foto’s printen. Dit kost namelijk veel inkt en inkt is heel erg kostbaar. Stuur alle foto’s en documenten digitaal door naar personen en niet op papier.

29. Ga nooit gokken

Gokken kost heel veel geld en de kans dat je niks wint is veel groter dan dat je wel wat wint. Begin hier dus niet gaan. Ook kan je een gokverslaving ontwikkelen als je veel gaat gokken en om van die verslaving af te komen zal je hulp moeten krijgen wat ook veel geld kost. Hiermee ben je dus helemaal veel geld kwijt.

30. Stop met drinken

Bier of wijn kost namelijk veel geld en het is ook nog slecht voor je. Als je met je vrienden een avond gaat stappen neem dan water of anders eventueel een cola maar neem geen alcohol.

31. Ga maar de markt

Bij de markt heb je vaak goedkope producten van goede kwaliteit. Ook heb je vaak eten wat op de markt goedkoper is dan in de supermarkt. Hiermee bespaar je dus ook weer op eten en drinken. Het beste is om aan het einde van de dag naar de markt te gaan. Dan is het eten goedkoper omdat ze ervan af moeten.

32. Hou je aan de verkeersregels

Je moet je natuurlijk altijd aan de verkeersregels houden maar let hier altijd goed op. Ga niet 100 rijden op een 80 weg. Boetjes zijn namelijk heel duur en deze wil je dus niet krijgen.

33. Neem geen zware voorwerpen mee in of aan te auto

Hoe meer zware voorwerpen je meeneemt in de auto hoe meer energie je auto verbruikt. Neem dus zo min mogelijk spullen mee. Kijk ook eens goed welke spullen je standaard in je auto hebt liggen en eigenlijk niet nodig zijn.

34. Bel via een internetverbinding

Tegenwoordig hoef je niet meer te bellen via een normale lijn. Er zijn genoeg alternatieven om online te bellen via een internetverbinding. Hiermee bespaar je belminuten als je een abonnement hebt en beltegoed als je een prepaid hebt.

35. Hang je was op

Gebruik geen droger maar hang je was op. Een droger gebruikt namelijk heel veel energie. De was ophangen is ook nog is milieuvriendelijk.

36. Tank op een andere dag

Bij tankstations heb je vaak acties dat op een bepaalde dag tanken goedkoper is. Deze dag is vaak op zaterdag. Ga dan ook op deze dag tanken om goedkoper uit te zijn. Als het donderdag is en je moet tanken dan tank je maar een beetje bij tot het zaterdag is en dan tank je helemaal vol.

37. Ontbijt met havermout

Havermout is super goedkoop en kan je een hele lange tijd mee doen. Neem dus geen vers brood van de bakker iedere ochtend maar kies voor havermout.

38. Koop geen huidverzorgings producten

Huisverzorgings producten zijn vaak erg prijzig en werken vaak ook bijna of helemaal niet. Koop deze producten dus ook niet.

39. Vul enquêtes in

Met enquêtes online in te vullen kun je vaak wat extra geld verdienen of cadeaubonnen. Handig dus om dit regelmatig te doen.

40. Gebruik geen laptop of computer

Op je telefoon kun je eigenlijk alles al. Neem dus geen laptop en helemaal geen computer. Dit verbruikt namelijk heel veel energie.

41. Gebruik geen vaatwasser

Doe de afwas met de hand. Een vaatwasser verbruikt namelijk enorm veel water en de afwas met de hand verbruikt veel minder.

42. Neem geen bad

Neem altijd een douche en geen bad. In een bad gaan namelijk heel veel liters water. Wat je na een half uurtje in bad weer wegspoelt.

43. Rij langzamer

Rij op de snelweg ongeveer 80 km per uur dit is snelheid waarop je het zuinigst rijdt. Kies ook voor versnelling 5.

44. Koop een tweedehands auto

Koop geen nieuwe auto’s. Die zijn vaak een stuk duurder en tweedehands auto’s zijn lekker goedkoop en vaak schild het niet veel van een nieuwe auto.

45. Verhuur je huis

Dit is wel iets wat je moet willen maar het is handig om je huis te verhuren als je op vakantie gaat. Als je dit verrekend met je eigen vakantie heb je soms ook helemaal niks betaald voor de vakantie omdat je dat geld weer terugverdient met de verhuur van je huis.

46. Neem een dagkaart

Als je een dagje met de trein weggaat neem dan een dagkaart. Je bent hiermee vaak veel goedkoper uit dan dat je elke reis die je maakt gaat betalen.

47. Spullen direct naar de vuilnisbak buiten brengen

Gooi je afval meteen weg in de vuilnisbak in de tuin en niet de vuilnisbak binnen. Het voordeel hiervan is dat je geen vuilniszakken nodig hebt en je voorkomt er ook nog eens mee dat je ongedierte krijgt binnen.

48. Haal bloemen uit de tuin

Als je naar een verjaardag gaat neem dan een bos bloemen mee uit eigen tuin. Een bos bloemen halen bij de bloemist kost vaak veel geld terwijl de bloemen uit je eigen tuin gratis zijn.

49. Hou je telefoon zoveel mogelijk uit

Hou je telefoon zo veel mogelijk uit. Zet je telefoon maar 1x per dag aan om te checken of je gemiste oproepen hebt of andere berichten. Zo hoef je je telefoon bijna niet op te laden.

50. Kijk ieder jaar voor de goedkoopste energieleverancier

Ieder jaar heb je weer de optie op voor een nieuwe energieleverancier te kiezen. Vaak krijg je als je overstapt ook nog een welkom bonus. Kijk dus ieder jaar naar de opties voor een nieuwe energieleverancier.

51. Draai alleen volle wasmachines

Draai geen was bij een halve wasmachine. Dit kost namelijk veel meer energie. Zo voorkom je dat je meer wassen moet gaan draaien in je huishouden.

52. Repareer en gooi niet weg

Probeer eerst dingen te repareren gooi niet meteen weg en nieuwe kopen. Vaak zijn dingen makkelijker te repareren dan je eigenlijk denkt.

53. Stop met roken

Roken kost enorm veel geld en stop hier dus ook mee. Dit is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Een tip is probeer het af te bouwen om steeds minder te roken.

54. Leen boeken

Ga naar de bibliotheek om boeken te lenen en ga geen boeken kopen. Een abonnement op de bibliotheek kost heel weinig geld en is soms zelf gratis.

55. Pas op elkaars kinderen

Als je vrienden of vriendinnen hebt die ook kinderen hebben pas dan op elkaars kinderen en kies niet voor een oppas. Dit kost namelijk voor jullie beide meer geld.

56. Ga naar gratis evenementen

Je hebt tegenwoordig vaak gratis evenementen in de stad van bijvoorbeeld een artiest die komt optreden. Ga hierheen en ga niet voor een duur betaald evenement.

57. Ga minder lang op vakantie

Kies niet voor een vakantie van 3 weken lang. Ga wat dichterbij huis bijvoorbeeld een weekje op vakantie. Een weekje is genoeg om een leuke vakantie te hebben en 3 weken is dus overbodig.

58. Ga voor LED lampen

LED lampen verbruiken veel minder energie dan gloeilampen. Kies daarom voor led lampen en niet voor de gloeilamp voor in je huishouden.

59. Ontdooi je vriezer

Ontdooi eens in de zoveel tijd je vriezer. Er komt namelijk steeds meer ijs in en de vriezer heeft dan meer energie nodig om dat ijs koel te houden. Dit ijs is overbodig en kun je dus het beste laten ontdooien.

Populair in de categorie: Financiën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares
Share This