Geld sparen? [Doe het niet] De domste financiële keuze!

03/10/2019

Geld sparen is voor ons Nederlanders geen onbekend terrein. Wij staan als volk bekend om onze krenterigheid, en dat we ons geld zo graag oppotten.

Dat klopt!
En we zijn er trots op,

Maar is geld sparen wel zo'n goed idee in deze tijd van economische onzekerheid. Misschien denk je nu dat het goed gaat met de wereldeconomie, maar niks is minder waar.
We zitten nu in een periode van meer dan 10 jaar met alleen maar economische groei, en dit wordt kunstmatig in stand gehouden met negatieve rentes en inflatie.

Heb ik je interesse gewekt?
Hieronder meer info

Lage spaarrente

Je weet waarschijnlijk wel dat de spaarrente nog nooit zo laag heeft gestaan als nu, hierdoor verdien je eigenlijk niks aan je spaarrekening.
Ook de vaste lasten worden steeds hoger, waardoor jouw opgespaarde geld in principe in waarde daalt. Dat zijn twee goede redenen om niet al je geld op te sparen, maar niet de reden waarom ik je zou adviseren om minder geld te sparen.

Wil je financieel een voorsprong pakken op alle andere gewone Nederlanders? Gebruik dan het advies van dit artikel in je voordeel.

Meer geld sparen door een financieel plan!

Er zijn zat mogelijkheden om het in de toekomst goed te kunnen hebben. Een financiële planning is daarom absoluut noodzakelijk. Ieder mens is verschillend, en wat voor de ene persoon comfortabel aanvoelt kan bij een ander tegenovergesteld werken.

Het is helaas niet voor iedereen weggelegd om de loterij te winnen, en daarom zal er zelf actie moeten worden ondernomen.
De eigen spaarrekening laten groeien kan op verschillende manieren, maar op een gegeven moment is het verstandig om iets te ondernemen met het spaargeld.

De lage spaarrente is in ieder geval nog rente, maar er zit niet echt vaart in. Stilstaand geld is natuurlijk geen echte achteruitgang, alhoewel in iets investeren vaak rendabeler is. Alles brengt risico's met zich mee, dus een investering kan ook verloren gaan.
Maar stilstaand geld kost vaak alleen maar geld, en dat is ook zonde.

Kapitaal vergroten

Ieders spaarrekening ziet er weer anders uit, wat ook weer bepalend is voor de mogelijkheden om iets met het spaargeld te doen.
Er bestaan veel financiële adviseurs, maar het is belangrijk dat een persoon zelf weet wat er met geld gebeurt. Wegens inflatie en veranderende btw-tarieven wordt geld minder waard en wanneer er een andere munteenheid wordt geïntroduceerd weet je helemaal niet wat je overkomt.

Geld is belangrijk en daarom is geld sparen nooit echt verkeerd, maar kapitaalvergrotend denken zorgt uiteindelijk voor meer financiële vrijheid.

Kijk,
inflatie is vervelend, maar onvermijdelijk. Pensioenen worden zonder pardon gekort en daarom is het tijd om bijvoorbeeld zelf iets te ondernemen. Actie ondernemen om het kapitaal op de spaarrekening te vergroten is ontzettend leuk en het loont de moeite. Het is een mooie tijd dankzij alle ontwikkelingen op het internet.

Kapitaal vergroten door internet

De wereld lijkt kleiner geworden en zaken worden flink gestroomlijnd. Waar er voorheen in een stadscentrum werd gewinkeld om een spijkerbroek te kopen, wordt nu alles online besteld en vaak binnen 24 uur thuisbezorgd. Het is dus belangrijk om gebruik te maken van al deze ontwikkelingen.

Geld sparen of investeringen sparen, wat is veiliger?

Bankzaken zijn tegenwoordig in een mum van tijd geregeld en online is zeer veel informatie te vinden, die overigens ook weer goed met elkaar vergeleken kan worden.

  • Geld sparen
  • Investeren
  • Een aandeel kopen

Geld op een spaarrekening hebben is natuurlijk niet verkeerd voor noodgevallen, als bijvoorbeeld een kapotte auto. Maar,

de lage spaarrente is niet iets om op te wachten. Vermogensbelasting en servicekosten van de rekening zelf knabbelen zo aardig aan de winst.
In iets investeren kan verbazingwekkende resultaten opleveren, omdat investeren op veel manieren mogelijk is.

Geld sparen of investeringen sparen

Of er nu een huis wordt gekocht of een schilderij, zaken die waardevast zijn of in waarde vermeerderen zijn daarom interessant om te bekijken. Huizenmarkten fluctueren: er wordt gereageerd op de wereldeconomie en dat maakt een investering in onroerend goed niet altijd gunstig.

Banken hebben allemaal hun invloed op de financiële wereldmarkten en zijn onvoorspelbaar. Investeringen in kunst of edelmetalen zijn zeker aan te raden, maar bij dit soort zaken is geduld vereist.
Door de tijd heen kan een schilderij aanzienlijk in waarde vermeerderen evenals muziek instrumenten. Maar het is een specialistisch karwei om aan te beginnen.

Geld sparen in aandelen, een spannende optie...

Geld sparen in aandelen

Ieder mens heeft zijn of haar eigen comfortzone en interesses. Waar de ene persoon bijvoorbeeld naar paarden neigt, kan een ander voor het voetballen of film kijken gaan.
Het is een diverse wereld die ook wordt weerspiegeld in de aandelenmarkt.

Hier lees je hoe te ontsnappen uit je comfort zone>>

Geld stoppen in een aandeel is een keuze die ieder voor zich maakt. En dan ligt het ook nog eens aan de persoon in welk aandeel er wordt geïnvesteerd.
De beurs is interessant maar dient van te voren uitvoerig bestudeerd te worden, want met aandelen is het zeer gemakkelijk om verkeerde keuzes te maken en kapitaal kwijt te spelen.
Als je wil ontsnappen aan een lage spaarrente en hoge inflatie, is investeren in de beurs is een goede mogelijkheid. Maar vooraf een cursus volgen is onontbeerlijk. Markten pieken en dalen en worden door allerlei omstandigheden beïnvloed wat het investeren een stuk onzekerder maakt.
Een concreet stuk kunst kan door de tijd heen meer opleveren dan een slechte investering in een aandeel.

Maar naast alle slechte verhalen over de beurs zijn er ook zeker successen te boeken. Een goede strategie is belangrijk om de vruchten van een aandeel te kunnen plukken.

Investeringen zijn de oplossing voor het inflatieprobleem!

Sparen voor een investering

Sparen voor een investering

Valt er een prognose te geven voor het rendement wat een investering zou kunnen opleveren? Dat is lastig te zeggen, want trends veranderen en komen weer terug.

Antieke meubelen zijn zeer exclusief en er is niet altijd vraag naar, maar er zijn bepaalde merken en namen die waardevast zijn.
Het is altijd goed om jezelf er eens in te verdiepen. Van wandklokken tot aan wandkleden, overal is wel een markt voor. Maar het is ook zeker mogelijk om een investering te doen in een bedrijf. Of om misschien zelf een bedrijf op te zetten met het eigen gespaarde vermogen. Van "bed and breakfast" tot aan een jam makerij, in het bedrijfsleven kan er altijd worden geïnvesteerd. Sparen om een beginkapitaal te generen is de normaalste zaak van de wereld.

Investeren in eigen infrastructuur

Investeren in eigen infrastructuur

Het rendementen van investeringen is belangrijk: dat is waar het om gaat. Een voorspelling kan er gegeven worden voor onroerend goed, maar met meubels, kunst of edelmetalen ligt dit weer anders. Een investering doen in goud kan een interessant resultaat opleveren. Belangrijk is de goudprijs, want meestal wordt er niet betaald voor het werk wat een juwelier aan een armband of een ring heeft gehad.

De goudprijs zelf schommelt wel een beetje, maar het is niet echt een product wat failliet kan.
Een bedrijf kan daarentegen wel failliet gaan om ontelbare redenen. Van marktinteresse tot aan een slecht management kan een bedrijf ten gronde doen gaan.
Maar goud, zilver, diamant en koper kunnen goede investeringen zijn. Interessante objecten zoals kunst of muziekinstrumenten leveren geen constante stroom geld op, maar werken eerder waardevermeerderend.
Het op deze manier kapitaalvergrotend bezig zijn is leuk en spannend, maar vereist enige kennis en geduld.

Markttiming is hier ook zeker belangrijk, want anders wordt de vis te duur betaald.

Aandelen voor iedereen

Aandelen voor iedereen

Er bestaan meerdere manieren om op de beurs te kunnen handelen. Er zijn investeringen die werken op de lange termijn, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om dagelijks een aandeel te kopen en te verkopen.
Dit kan eenvoudig via een laptop, tablet of smartphone, maar zoals altijd wordt gezegd: de financiële risico's zijn voor jezelf. Ieder aandeel heeft zijn onderhoudskosten. Een bepaalde premie moet worden afgedragen aan de bank of aan de tussenpersoon, en het is belangrijk om vooraf alle mogelijkheden goed te bekijken.

3 euro verdienen met een beursaandeel en 50 euro onderhoudskosten hebben is niet rendabel, maar er zijn wel degelijk manieren om geld te verdienen met aandelenhandel. Een aandeel en een optie zijn onderhevig aan de gebeurtenissen op de wereld.
Wanneer er ergens een oorlog uitbreekt schiet de olieprijs omhoog, waar ook weer een dollarkoers en een goudprijs op reageren.

Hier de complete gids over aandelen>>

De ene persoon zoekt het in de grondstoffen en een ander in kleine bedrijven die gaan groeien of gaan verdwijnen. Long en short gaan, zijn mogelijkheden om te kunnen verdienen aan een aandeel.
Wanneer er goed vooronderzoek wordt verricht, wordt er niet over speculeren gesproken maar over investeren.

Financiële keuzes

Financiële keuzes

Investeringen in aandelenhandel zijn risicovol. Er kan van alles gebeuren en zal dagelijks bekeken moeten worden, en heel wat emoties zullen erbij komen kijken. Dit is niet voor iedereen weggelegd en daarom zijn er natuurlijk ook rustigere wegen om kapitaalvergrotend bezig te zijn.
Het is absoluut mogelijk om met bitcoins geld te genereren, maar het is ook bijzonder gemakkelijk om dit kwijt te raken. Niemand kan hier iets zinnigs over zeggen.

Maar een klein gezond bedrijf met een goed product en een goed management geeft een rustiger beeld om bijvoorbeeld geld in te willen beleggen. Met grenzen instellen bij het handelen op de beurs kan worden voorkomen dat kapitaal als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Daarom is een voorstudie absolute noodzaak. Gokken vindt plaats in de casino's en hoort niet op de beurs thuis. Sparen, aandelenhandel of investeringen bieden veel keuzes om het eigen kapitaal te vergroten. Het is maar net wat bij je past.

Financiële toekomst

Invloed van overheden

Financiële toekomst invloed van overheden

Inflatie is nadelig voor een samenleving. Er moet meer geld worden betaald voor dezelfde service of hetzelfde product. Dit heeft voor alles gevolgen en met name voor het koopgedrag wat weer in verband staat met de vraag en het aanbod. Inflatie treft vooral de financieel minder draagkrachtigen in een maatschappij, wat de armoede alleen maar groter maakt.
Inflatie heeft dus ook zeker gevolgen voor eventueel spaargeld of langlopende investeringen. Inflatie heeft soms een goede uitwerking op de prijs van kunst. Wat nu veel geld lijkt, is misschien over 30 jaar nog maar een kwart waard van waarnaar werd uitgekeken.

Inflatie is niet tegen te houden en daarom is het belangrijk om dubbel zo hard te werken om niet de dupe te worden van inflatie, lage spaarrente en verhoogde belastingen.

Oriënteren op investeringen

Oriënteren op investeringen

Gewoon eens gaan zitten achter de computer met een kladblok geeft al inzicht in welke weg er misschien bewandeld kan gaan worden. Investeren in een bedrijf of een product: er zijn vele mogelijkheden om eens te bekijken.
Een zelfbedacht product kan tegenwoordig zonder al teveel moeite in productie worden genomen en via het internet worden verkocht. Zelf een webwinkel beginnen vanuit huis of een boek in eigen beheer gaan uitgeven hoeft niet veel te kosten. Het kan tegenwoordig zelfs zo worden geregeld dat er thuis niet eens een magazijn nodig is.

Alles kan uit handen worden gegeven. Online zijn er ook instructiefilmpjes te vinden hoe een product gelanceerd kan worden of hoe te handelen op de beurs.
Er is dus veel informatie beschikbaar wat de wereld een stuk toegankelijker maakt. De geschiedenis van een kunstwerk of beursprijzen zijn met één druk op de knop voor de dag getoverd en dat maakt beslissingen nemen wat gemakkelijker.

Klimaat en de wereldeconomie

Klimaat en de wereldeconomie

Ook het klimaat zal ons niet in de koude kleren gaan zitten. Of er nu aandelen worden gekocht in een bedrijf wat zonnecollectoren maakt of dat er wordt geïnvesteerd in de grondstoffen die voor de productie ervan nodig zijn, het klimaat heeft grote invloed op het doen en laten van de mens.
De invloeden van de seizoenen en het klimaat hebben zo hun weerslag op de beursprijzen, want in de zomer is er bijvoorbeeld minder vraag naar cacao. Alle beursgangen zijn interessant om te volgen, want de prijzen reageren allemaal ergens op. Het zijn niet alleen de vraag en aanbod, maar ook oorlogen en acties van overheden hebben zo hun invloed.

De grondstoffen raken wel een keer op, en de zoektocht naar alternatieven is in volle gang. Een investering hoeft niet reusachtig te zijn. Jezelf een paar zonnecollectoren cadeau doen is al een goede actie op zich om geld te besparen.

Geld sparen door te besparen. Zowel voor investeringen op de beurs als voor investeringen in kunst is timing belangrijk. Overhaaste acties blijken zelden goed en het zogenaamde, nu is het moment, blijkt vaak niet het moment te zijn.
Op een logische en rustige manier stappen ondernemen is de beste manier.

Eigen prioriteiten

Geld sparen eigen prioriteiten

Geld sparen is het eerste wat moet gebeuren voordat er verder ook maar iets ondernomen kan worden. Geld sparen is zeker belangrijk, maar de eigen positie versterken voor een goede toekomst vereist wel wat meer.
Spaarrentes die laag zijn in combinatie met inflatie en een verlaagd pensioen zorgen ervoor dat mensen dingen gaan ondernemen om het eigen kapitaal te vergroten.

Reclame kan zeer misleidend zijn en het is verstandig om jezelf en de zaken die gedaan moeten gaan worden goed te kennen, voordat er wordt gehandeld in een beursaandeel of in een stuk antiek.
Geld sparen levert niet heel veel op, iets ondernemen wat bij je past is niet alleen leuk, maar het levert ook nog eens geld op.
Of er nu een stuk land wordt gekocht om een huis op te bouwen of dat er wordt geïnvesteerd in een antieke viool, financiële vooruitgang moet er worden geboekt.

Om in plaats van te sparen te handelen, bepalen de eigen interesse en de comfortzone in welke richting er gehandeld gaat worden.
Het vergroten van kapitaal kan op meerdere manieren. Actie om de markten te verkennen is de eerste stap.

Populair in de categorie: Financiën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This